foto

Libuše Havelková

  • nar. 11.5.1924 (92 let)
    České Budějovice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Libuše Havelková se narodila jako Libuše Drboutová v květnu 1924 v Českých Budějovicích, kde též prožila své dětství. Měla dva výrazně starší bratry, ale pozice benjamínka jí život nijak neusnadnila. V pouhých 6 letech, tedy v období hospodářské krize, jí zemřel otec. Maminka vedla v Budějovicích malý krámek a veškerou energii věnovala udržení živnosti a zabezpečení svých dětí. O herectví snila budoucí slavná herečka už na základní škole, a tak se v roce 1942 přihlásila ke studiu na pražské státní konzervatoři. Němci ale školu zavřeli a Libuše Drboutová byla nuceně nasazena na práci do Berlína. Po válce dokončila v roce 1946 konzervatoř a pokračovala studiem na DAMU. Stála u zrodu studentského divadla DISK.

DAMU ukončila v roce 1948 a nastoupila do Státního divadla v Ostravě. Při práci pro ostravský rozhlas se seznámila s hudebním skladatelem Svatoplukem Havelkou, který v rozhlase působil jako hudební referent. Známost se završila svatbou a manželům se narodily dvě děti. Dcera Daniela a syn Ondřej, později známý herec a hudebník. Manželství ale zkoušku časem nevydrželo a po letech skončilo rozvodem.

Herečka zůstala v Ostravě tři roky, poté získala angažmá u E. F. Buriana v Praze. Následujících 9 sezón působila na scéně Déčka, kde si mj. zahrála paní Millerovou v Haškově Švejkovi nebo Lucy v Brechtově Žebrácké opeře. V roce 1960 přešla do Národního divadla, kde působila až do odchodu do důchodu v roce 1990. Vytvořila tam řadu zajímavých postav, zahrála si např. Kordulu ve Strakonickém dudákovi nebo Kláskovou v Jiráskově Lucerně. Po odchodu do důchodu dál vystupovala pohostinsky. Významná je pedagogická činnost Libuše Havelkové. Už v roce 1952 začala učit na DAMU, v 70. a 80. letech byla docentkou a proděkankou. Výuku na DAMU ukončila odchodem do důchodu, ale poté se věnovala studentům na pražské konzervatoři.

Prvním filmem, kde měla výraznější roli, se v roce 1956 stala ROBINSONKA podle románu M. Majerové. Ztvárnila v něm postavu Toničky. Do konce 50. let se stihla objevit ještě v několika menších rolích, jako byla bufetářka ve filmu FLORENC 13.30 nebo prodavačka v KRÁLI ŠUMAVY. V 60. letech si zahrála řadu významných vedlejších rolí, např. Kateřinu v muzikálu STARCI NA CHMELU, paní přednostovou v OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH nebo Kláru v NOCI NEVĚSTY. Český film a především televize postupně v herečce objevily ideální představitelku starostlivých obětavých maminek a laskavých babiček. Do nejširšího diváckého povědomí se dostala v roce 1975, kdy si zahrála významnou roli matky Hamrové v normalizačním seriálu o združstevňování vesnice NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ. Vděčnou roli babičky si zahrála v rodinném seriálu TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU.

V 80. letech se objevila např. jako učitelka zpěvu v seriálu MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ nebo jako robotická babička Róza 350 GLS v nepovedeném Rychmanově snímku BABIČKY DOBÍJEJTE PŘESNĚ. Diváci si ale Libuši Havelkovou budou pamatovat zejména jako jedinečnou představitelku pohádkových babiček a tetiček z dlouhé řady studiových televizních pohádek. V posledních letech také často moderovala pořady pro nejmenší diváky, delší dobou byla babičkou v pásmu KOUZELNÁ ŠKOLKA. Výčet rolí této herečky je dlouhý, byť poněkud stereotypní. Hrála téměř výhradně kladné postavy, určitou výjimkou byla snad jen ježibaba v pohádkové komedii PERNÍKOVÝ DĚDEK a především role hostinské, která se specializovala na přípravu jídel z lidského masa v hororové povídce GULÁŠ ze seriálu DRACULŮV ŠVAGR. Tato role byla parodií jejích kladných hrdinek. Zatím poslední film, ve kterém se Libuše Havelková objevila, byl MAHARAL - TAJEMSTVÍ TALISMANU, kde si zahrála paní Hartlovou.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2011 Modrý tygr
2009 Pamětnice
2007 Hraběnky (TV seriál)
Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
2006 Maharal - Tajemství talismanu
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2001 Jak ukrást Dagmaru
Šípková Růženka (TV seriál)
1999 Jedna vánoční (TV film)
1998 Bloček (TV film)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
1993 Království květin (TV film)
1992 Helimadoe
1990 O hloupé havířce (TV film)
1989 Království stromů (TV film)
Než poznáš první úsměv (TV film)
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Nefňukej, veverko!
To nám byl čert dlužen (TV film)
Veverka a kouzelná mušle
1987 Maruška (TV film)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Příběh z dovolené (E09)
Strom pohádek (TV seriál)
Strom pohádek: O bílé laňce (TV film)
1986 Babička (TV film)
O štěstí a kráse (TV film)
Velká filmová loupež
1985 My holky z městečka (TV seriál)
Případ Platfus (TV film)
1984 Čertův švagr (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Tři princezny tanečnice (TV film)
1983 „Babičky dobíjejte přesně!“
Co poudala bába Futéř (TV film)
Jako kníže Rohan (TV film)
Perníkový dědek (TV film)
1. Máj v Národním divadle roku 1898 (TV film)
1982 Střepy nesou někdy štěstí (TV film)
Tři spory: Spor dramaturga Stroupežnického (TV film)
1981 Burácení s burácem (TV film)
Uličnictví pana Čabouna (TV film)
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Anna proletářka (TV film)
Docent (TV film)
Dopis psaný španělsky (TV film)
Meluzína (TV film)
Poslední prázdniny (divadelní záznam)
1979 Bílá kočička (TV film)
Chvíle pro píseň trubky (TV film)
Inženýrská odysea (TV seriál)
O zakleté princezně (TV film)
Tchán
Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
1977 Blaťácká povídačka (TV film)
Jablko a jeho strom (TV film)
Kam uhnout očima (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Paličova dcera (TV film)
Povídám, povídám pohádku (TV seriál)
Proč nevěřit na zázraky
Přikázaný směr jízdy (TV film)
Štipku soli (TV film)
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1976 Dcera (TV film)
Ružové sny
Skleník (TV film)
1975 Hamernická povídačka (TV film)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Kleofášek (TV film)
Lesní ženka (TV film)
Úklid (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Inženýr (studentský film)
Josefina (TV film)
Kamarádi (TV seriál)
Maturita za školou
1972 Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Divoké labutě (TV film)
Holka na vdávání (TV film)
Kamenný kvítek (TV film)
Maurův odkaz (TV film)
Studánka bílé panenky (TV film)
Svatá noc (TV film)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
Klícka (TV film)
Krkonošské hromování (TV film)
Marcelka (TV film)
Moderní byt (TV film)
1970 Nejsem chmýrko na bodláku (TV film)
1969 Přehlídce velím já!
1968 Bitva na Červeném poli (studentský film)
České pohádky: O dvou poutnících (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Pan Jordán a Habada (TV film)
„Rakev ve snu viděti...“
1967 Broučci (TV seriál)
Noc nevěsty
Podivný konec léta (TV film)
Tři přadleny (TV film)
1966 Maigret a smutný Alfréd (TV film)
Ostře sledované vlaky
Poslední růže od Casanovy
Znamení Raka
1965 Nikdo se nebude smát
Oliver Twist (TV film)
1964 Čintamani & podvodník
Příběh dušičkový
Shakespearovské monology (TV seriál)
Starci na chmelu
Zapomenutý čert (TV film)
1963 Ivana v útoku
1962 Černá dynastie
Kuřata na cestách
1961 Božena Němcová (TV film)
Hledá se táta!
Kde řeky mají slunce
Spadla s měsíce
1960 Kočičina (studentský film)
Osení
Zlé pondělí
1959 Dům na Ořechovce
Král Šumavy
Zkouška pokračuje
1958 Hořká láska
1957 Brankář bydlí v naší ulici
Florenc 13,30
Schůzka o půl čtvrté... (studentský film)
Zářijové noci
1956 Robinsonka
1949 Výlet pana Broučka do zlatých časů

Dokumentární

2013 Příběhy slavných: Milovník života (TV seriál)
Tělo slovem... (TV film)
2010 Příběhy slavných - Tatíček profesor (TV film)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2005 Předčasná úmrtí:Smutný osud princezny Pampelišky (TV film)
1999 Nevyjasněná úmrtí: Být, či nebýt? (TV film)
1995 Bylo jich 640 tisíc... (TV film)
1977 Kandrdasové

TV pořady

1999 Kouzelná školka (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1991 Kuřátka (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1977 Silvestr na přání aneb Čí jsou hory Kavčí (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace