foto

David Prachař

  • nar. 15.1.1959 (55 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Prachař se narodil 15. ledna 1959. Pochází z herecké rodiny, jeho otec Ilja Prachař byl vynikajíci herec (zemřel ve svých 81 letech) a legendární představitel Trautenberka z Krkonošských pohádek. Hrál v divadlech ve Zlíně, Ostravě, v Praze, kde od r. 1959 hrál ve Vinohradském divadle. A maminka, Jana Prachařová (rozená Želenská, ze slavné herecké rodiny Želenských) pracuje jako loutkoherečka, hlavně pro televizi, podílela se například na večerníčcích a na seriálu Broučci.

Umělecký talent Prachařů sahá až do hlubokých kořenů. Už jeho babička a dědeček byli nadšenými ochotníky. Jeho babička se velmi dobře znala např. s Ivanem Olbrachtem. Ilja Prachař měl ještě 2 bratry. Mladší, Kamil, je již 50 let profesionálním hercem. Je zakládajícím členem stálé divadelní scény v Chebu (1961), a stále zde ještě hraje. A dcera staršího Iljova bratra je produkční. Pradědeček Drahoš Želenský, syn Karla Želenského, býval ředitelem Národního divadla. Prapradědeček Davida Prachaře, Karel Želenský, býval hercem Národního divadla. Shodou okolností v současné době uvádí Národní divadlo Richarda III., ve kterém David Prachař hraje vévodu z Buckinghamu - stejnou roli, kterou tehdy hrál jeho prapradědeček, když se Richard III. uváděl na scéně ND poprvé.

V dospívání vstřebával David Prachař nejrůznější umělecké vlivy - chodil na výstavy, hodně četl, učil se na kytaru, na housle, na saxofón a jako divák měl velmi rád film. Dnes svoji tehdejší píli při učení se na saxofón (a zřejmě i na piáno) zúročuje David Prachař v představeních Novecento (kde hraje na saxofón a trochu i na klavír) a v Richardu III. (kde hraje na klavír).

V roce 1982 ukončil herecká studia na pražské DAMU a byl angažován v divadle S.K. Neumanna(dnes "Pod Palmovkou"), kde se setkal s velkou režisérskou osobností - Janem Grossmanem. Pak hrál postupně v Divadle E.F. Buriana, v Činoherním klubu (do roku 1992), poté byl dva roky ve svobodném povolání. V roce 1994 přešel s režisérem Janem Nebeským do Divadla Komedie a to byly pro jeho umělecký vývoj moc významné roky. Při příchodu do Divadla Komedie se pro něho stalo také osudové setkání s režisérem Michalem Dočekalem. Po zániku Divadla Komedie, v roce 2002 se stal členem činohry Národního divadla.

K jeho nejvýznamějším rolím patří Hamlet v Divadle Komedie,Macbeth v inscenaci Borise Rösnera na Pražském hradě,Solenyj v Čechovově Třech sestrách,Stavrogin v Dostojevského Běsech,Faust v Marlowově hře na Vyšehradě,Šašek v inscenaci Martina Huby Král Lear na Pražském hradě a také samozřejmě role CYRANA Z BERGERACU.

V roce 1994 dostal cenu Alfréda Radoka za roli Hamleta a roce 2001 stejné ocenění za Marlowova Fausta.(více v sekci "Divadla"). Dvakrát byl David Prachař v širší nominaci na cenu Thálie. Poprvé za titulního Coriolana a podruhé za hlavní roli hry Duše - krajina širá.

V roce 2000 získal cenu Františka Filipovského za dabing filmu Život je krásný.V České televizi uváděl pořad "To je ta čeština" a hrál v inscenacích "Den,kdy nevyšlo slunce", "Isabela, vévodkyně Bourbonská", "Ať ten kůň mlčí!", "Jánošova kouzelná flétnička", "Kdo probudil Pindruše?"No a účinkoval ve filmech "Schůzka se stíny", "Narozeniny režiséra Z.K.", "Nexus a Agáta"(více v sekci"Seriálografie" a "Filmografie")

Markéta "Sizzy" Javorková

Herecká filmografie

2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Slečna Flintová (TV film)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Ztracená brána (TV film)
2011 Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Sama v čase normálnosti (TV film)
Vodník a Karolínka (TV film)
2009 Ať žijí rytíři! (TV seriál)
Ať žijí rytíři!
Ďáblova lest (TV film)
Jménem krále
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Běsi (divadelní záznam)
El Paso
Expozitura (TV seriál)
Kdopak by se vlka bál
Novecento (divadelní záznam)
2007 Trapasy (TV seriál)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Stříbrná vůně mrazu (TV film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2003 Falešné obvinění (TV film)
Král Lear (divadelní záznam)
2001 Ani svatí, ani andělé (TV film)
Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
Pohádky z lesa (TV seriál)
1999 Agáta
Isabela, vévodkyně Bourbonská (TV film)
1998 Bedřich má psy rád (TV film)
Mimina (TV film)
Ostuda (TV film)
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
Hospoda (TV seriál)
O princi Truhlíkovi (TV film)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
Nexus
Písař Bartleby (TV film)
Třetí noc pro čaroděje (TV film)
1992 Ať ten kůň mlčí! (TV film)
Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
Světýlka z blat (TV film)
1991 Giroflé - Giroflá (TV film)
1990 Milostivé léto (TV film)
Motýl na anténě (TV film)
Ohrožené prázdniny (TV seriál)
Třináctery hodiny (TV film)
Vlci (TV film)
Zlatý ostrov (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Fubu (TV film)
Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
Labyrint světa (TV film)
Sedm bílých plášťů (TV film)
Trezor (TV film)
Všechny krásy života (TV film)
1988 Černovláska (TV film)
Dvě z Paříže (TV film)
Dvojčata (TV film)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Jen ty a já (TV film)
Kaštan pro štěstí (TV film)
Lék pod kůži (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Nanečisto (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Drátenická pohádka (TV film)
Motovidla (TV film)
Narozeniny režiséra Z. K.
Ohňostroj v Aspern (TV film)
Ve vlaku je šerif (TV film)
1986 O kouzelné píštalce
Přepadení (TV film)
Záhada zamčeného pokoje (TV film)
1985 Vodník v pivovaře (TV film)
1984 Zlaté kapradí (TV film)
1983 Co poudala bába Futéř (TV film)
Její pastorkyňa (TV film)
1982 Kouzelné dobrodružství
Schůzka se stíny
1981 A na konci je začátek (TV film)
Medailónek (TV film)
Okres na severu (TV seriál)
1980 Dopis psaný španělsky (TV film)
1978 Mapa zámořských objevů (TV film)
1977 Oddechový čas

Dokumentární

2009 Film o filmu Ďáblova lest (TV film)
Ilínek (TV film)
Má Vlast(a)
Příběhy slavných: Ilja Prachař, Ilínek (TV film)
2008 Bouše, Bendl, Cvach a další (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2011 Zahrada pod lupou (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2007 Ceny Thálie 2006 (TV pořad)
O korunu krále Karla (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
2004 Reportéři ČT (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1997 Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)