Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Dvě pozitivní věci se téhle komedii nedají upřít - velice vtipné situace a gagy a vynikající obsazení. Co se týká prvního, chtěl jsem napsat nějakou dobrou hlášku, která ukáže, jak vtipný tenhle film je. Jenomže to všechno by se do tohohle komentáře nevešlo, tak snad jenom ,,Mortimere!! Tvůj bratr mě chtěl uškrtit!!" ,,Počkej Elaine, neslyším telefon, je to důležitý hovor." A co se druhého, tedy obsazení, týče, úžasný je nejen Cary Grant a jeho dvě tety, ale i blázen Teddy, doktor Einstein a zlý bratr Jonathan. Ten mi přišel asi ze všech nejlepší; na jeho hlášky pronášené záhrobním hlasem se jen tak nezapomíná (,,Nesahej mi na nos!"). Jediné, co trochu nechápu, je ta svatba na začátku, ta mi přišla jaksi navíc a kdyby se od sňatku Mortimera a Elaine upustilo a film byl o dvacet minut kratší, byla by to správně svižná podívaná. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Jsem udiven, že už ve 40. letech Capra točil crazy komedie. No a panečku jaké! Mám rád filmy zpracované podle divadelních her jako Kočka na rozpálené střeše nebo podobně laděný Oscar. Jezinky a bezinky však stavím ještě o něco výš. Humor je totiž opravdu výstavní, postavy skvělé (Grant, Karlof, tetičky, Einstein), režisérova práce se světlem a stínem vynikající (scéna, kdy Karlof stojí po tmě na schodech, půl tváře schovanou ve tmě a jedna z tetiček jde za ním nahoru je nezapomenutelná). Jen mě občas u těchto starých filmů mrzí ten konec, ty tehdejší cenzoři museli být pěkně zamindrákovaní dementi. ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Ve své době (a vlastně i dnes) hodně crazy komedie, okořeněná lehce černým humorem. Capra možná místy až moc tlačí na pilu, na druhou stranu, vynikající herectví Garyho Granta to drží v normě. Bavil jsem se dobře, ale vážně bych místy z toho drivu ubral. Přesto solidní a čisté 4 hvězdy. P.S. Karloff a Roosevelt jsou úžasné postavy. When I come back, I expect to find you gone. Wait for me! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Filmy Franka Capru /Mr. Deeds goes to Town, Mr. Deeds goes to Washington/ sice mam neskutocne rad, a tato komedia sa nesie opat v pozitivnom a miestami aj sympaticky naivnom duchu, ale na 5 hviezd to tentokrat nebude. Preco? Ponajprv nemam rad Caryho Granta, aj ked uznavam, ze vedel hrat. Za druhe, film sa odohrava len v interieroch, a minimum deja sa odohra v exterieroch. A zamyslanie sa nad kazdou vetou, ktoru kto kedy predniesol, ma zacinalo pekne otravovat. Slusne 4 hviezdy vsak film rozhodne ma : za tie dve tetky /Josephine Hull a Jean Adaire/ a ich komicke kusky a dialogy, dalej sympaticka bola postava blazna, ktory si o sebe myslel, ze je Theodorom Rooseveltom /John Alexander/. No a Caprov rezisersky talent sa proste neda spochybnit. 89 % ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím možná nejlepší Caprův film. Snad kvůli tomu, že odhodil veškerý svůj sentiment a patos a jde cestou nově zrozeného žánru "crazy komedie", jejíž cestu vyšlapala legendární Hawksova Leopardí žena. Cary Grant byl ve čtyřicátých letech v nejlepší komediální formě a kdyby vůbec neslezl z plátna, bylo by to na nejvyšší hodnocení. Bohatost výrazů jeho obličeje je opravdu neskutečná. Oproti tomu, ostatní figurky jsou v lepším případě zdatní nahrávači (Peter Lorre, obě tety), v horším uzurpují pozornost na sebe, aniž by byli vtipní (Raymond Massey v obličeji Borise Karloffa). ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Film se odehrává na Halloween (31. 10), ale začíná baseballovým utkáním mezi Brooklyn Dodgers a druhým hostujícícm týmem z New Yorku. I kdyby se jednalo o New York Yankees a tím pádem zápas Světové série, musel by se odehrávat o něco dříve, protože až do roku 2001 Světová série netravala nikdy až do 31. října. Ve 40. letech končila 16. říjnem. (liquido26)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno