foto

Boris Karloff

  • nar. 23.11.1887
    Camberwell, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.2.1969 (81 let)
    Midhurst, Sussex, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se 23.listopadu 1887 v londýnské čtvrti Camberwel v Anglii jako WILLIAM HENRY PRATT. Pocházel z rodiny, ve které bylo devět dětí. V mládí studoval londýnskou universitu a rozhodl se pro povolání diplomata. Zanedlouho však tuto myšlenku opustil a ve svých třiadvaceti letech emigruje do Kanady, kde pracuje jako dělník na jedné farmě. V té době se začíná zajímat o divadlo a brzy se stává členem jedné divadelní společnosti a přijímá umělecký pseudonym BORIS KARLOFF.

Během následujících let projde celou řadou hereckých společností, projíždí s nima celé spojené státy a v roce 1919 končí v Los Angeles jako nezaměstnaný herec bez angažmá. Zlom v jeho kariéře nastává, když se mu podaří získat stálou práci ve filmových studiích společnosti Universal. Tam jednou potká v kantýně režiséra JAMESE WHALEA, který navždy změní jeho život. WHALE zrovna hledal herce pro svůj nový snímek a na Karloffovi ho zaujala jeho podivná pronikavá osobnost.

A tak v srpnu roku 1931 začíná Karloff natáčet snímek, ve kterém sehraje svou osudovou životní roli, a který předurčí jeho další hereckou kariéru. Řeč je o proslulém prvním filmovém zpracování románu MARY SHELLEYOVÉ FRANKENSTEIN, kde Karloff tak bravurně ztvárnil roli monstra. Díky své uměřenosti, inteligentní jednoduchosti gest, držení těla, hlasu a masce stvořil Karloff skutečnou frankeinsteinovu příšeru.

Po ztvárnění této role se Karloffova herecká kariéra vyhoupla do závratných výšin. Sláva této role mu přinášela další nabídky na role v různých převážně horrorových snímcích. Karloff tak nastolil svou čtyřicetiletou hrůzovládu na filmovém plátně. Mezi jeho nejznámější herecké kolegy patřil i proslulý představitel prvního filmového draculy, herec BELA LUGOSI, který byl také Karloffovým nejbližším osobním přítelem. Karloffovým soukromím prošla spousta žen, ale jeho životní láskou se stala DEADNA REEVESOVÁ, se kterou měl dceru Sarah.

Během své čtyřicetileté úspěšné kariéry Karloff ztvárnil bezpočet více či méně úspěšných rolí, avšak postavu monstra ve frankensteinovi už nikdy nepřekonal. Dočkává se dokonce i síně slávy a v roce 1967 získává i prestižní ocenění grammy. Po smrti svého nejdražšího přítele BELY LUGOSIHO odjíždí Karloff se svojí ženou Deadnou Reevesovou zpátky do rodné Anglie, kde při natáčení jednoho snímku prochladne a 2. února 1969 umírá...

caligari

Herecká filmografie

Filmy

2014 America's Clown: An Intimate Biography of Red Skelton - a.z.
2013 Maska šílenství - a.z.
2010 Skeleton Farm's Halloween Horrorshow - a.z.
2003 Hypnotizér - a.z.
1971 Invasión siniestra
La muerte viviente
1970 El coleccionista de cadáveres
1968 Curse of the Crimson Altar
House of Evil
La cámara del terror
Terče
1967 Mad Monster Party?
The Sorcerers
The Venetian Affair
1966 Doom of Dracula - a.z.
How the Grinch Stole Christmas! (TV film)
The Daydreamer
The Ghost in the Invisible Bikini
The Son of Frankenstein - a.z.
1965 Die, Monster, Die!
1964 Bikini Beach
Ensign Pulver
Komedie plná hrůz
1963 Havran
I tre volti della paura
Strašení
1962 Jezinky a bezinky (TV film)
The Paradine Case (TV film)
1960 The Secret World of Eddie Hodges (TV film)
1958 Corridors of Blood
Destination Nightmare (TV film) - a.z.
Frankenstein - 1970
Grip of the Strangler
Heart of Darkness (TV film)
Jack the Ripper (TV film)
Jack the Ripper (TV film)
Žonglér Naší Paní
1957 The Lark (TV film)
Voodoo Island
1955 A Connecticut Yankee (TV film)
When the Talkies Were Young - a.z.
1954 Il mostro dell'isola
Sabaka
1953 Abbott a Costello potkávají dr. Jekylla a pana Hydea
1952 Colonel March Investigates
The Black Castle
1951 The Strange Door
1949 Abbott and Costello Meet the Killer, Boris Karloff
1948 Tap Roots
1947 Dick Tracy Meets Gruesome
Lured
Neporažená
Tajný život Waltera Mittyho
1946 Bedlam
1945 Draculův dům - a.z.
Isle of the Dead
Vykradač hrobů
1944 Frankensteinův hrad
The Climax
The Mummy's Curse - a.z.
1942 The Boogie Man Will Get You
1941 The Devil Commands
1940 Before I Hang
Black Friday
Doomed to Die
Skrytý nepřítel
The Ape
The Fatal Hour
The Man with Nine Lives
The Mummy's Hand - a.z.
You'll Find Out
1939 Devil's Island
Frankensteinův syn
Mr. Wong in Chinatown
The Man They Could Not Hang
The Mystery of Mr. Wong
Tower of London
1938 Mr. Wong, Detective
The Invisible Menace
1937 Cinema Circus
Night Key
West of Shanghai
1936 Charlie Chan at the Opera
Juggernaut
Tajemství vynálezce
The Invisible Ray
The Walking Dead
1935 Frankensteinova nevěsta
The Black Room
The Raven
1934 Černá kočka
Gift of Gab
Rothschildové
Ztracená patrola
1933 The Ghoul
1932 Business and Pleasure
Mumie
Night World
Skyscraper Souls
The Cohens and Kellys in Hollywood
The Mask of Fu Manchu
The Miracle Man
The Old Dark House
Upíři v bílém
Zjizvená tvář
1931 Cracked Nuts
Five Star Final
Frankenstein
Graft
I Like Your Nerve
King of the Wild
Pardon Us
Smart Money
Sous les verrous
The Criminal Code
The Guilty Generation
The Last Parade
The Mad Genius
The Public Defender
The Vanishing Legion
The Yellow Ticket
Tonight or Never
U. S. 311
Young Donovan's Kid
1930 Mothers Cry
The Bad One
The Sea Bat
The Utah Kid
1929 Anne Against the World
Behind That Curtain
Burning the Wind
The Devil's Chaplain
The Fatal Warning
The King of the Kongo
The Phantom of the North
The Unholy Night
Two Sisters
1928 Sharp Shooters
The Little Wild Girl
The Vanishing Rider
Vultures of the Sea
1927 Let It Rain
Soft Cushions
Tarzan and the Golden Lion
The Love Mart
The Meddlin' Stranger
The Phantom Buster
The Princess from Hoboken
Two Arabian Knights
1926 Flames
Flaming Fury
Frigo na mašině
Her Honor, the Governor
Muž v sedle
Nickel-Hopper, The
Old Ironsides
The Bells
The Eagle of the Sea
The Golden Web
The Greater Glory
Valencia
1925 Forbidden Cargo
Lady Robinhood
Never the Twain Shall Meet
Parisian Nights
Perils of the Wild
The Prairie Wife
Without Mercy
1924 Dynamite Dan
Riders of the Plains
The Hellion
1923 The Gentleman from America
The Prisoner
1922 Nan of the North
Omar the Tentmaker
The Altar Stairs
The Infidel
The Man from Downing Street
The Woman Conquers
1921 Cheated Hearts
The Cave Girl
The Hope Diamond Mystery
Without Benefit of Clergy
1920 The Courage of Marge O'Doone
The Deadlier Sex
The Last of the Mohicans
1919 His Majesty, the American
The Lightning Raider
The Masked Raider
The Masked Rider
The Prince and Betty

TV seriály

2003 Star Trek: Enterprise (TV seriál) - a.z.
Nové obzory (S02E20) - a.z.
1962 Out of This World (TV seriál)
1961 Theatre '62 (TV seriál)
1960 Thriller (TV seriál)
1958 The Veil (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1954 Colonel March of Scotland Yard (TV seriál)
The Best of Broadway (TV seriál)
1952 CBS Television Workshop (TV seriál)
1950 Masterpiece Playhouse (TV seriál)
1949 Starring Boris Karloff (TV seriál)
1948 The Chevrolet Tele-Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 House of Harrington - a.z.
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
Haunted Memories
2003 Extra Weird
2001 Heroes of Horror (TV film)
Schlock! The Secret History of American Movies
2000 The American Nightmare - a.z.
1999 Mumie má nejdražší: Odhalení tradice hororu - a.z.
Nestvůra při měsíci! Nesmrtelný příběh vlčího muže - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1994 Abbott and Costello Meet Jerry Seinfeld (TV film) - a.z.
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1984 Going Hollywood: The '30s
1979 The Horror Show - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1965 Hollywood My Home Town - a.z.
1964 Mondo balordo
1961 Dny vzrušení a smíchu - a.z.
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1942 Hedda Hopper's Hollywood No. 6
1941 Information Please No. 12
Information Please No. 8
1935 Hollywood Hobbies
1932 Boo - a.z.

TV pořady

1956 The Rosemary Clooney Show (TV pořad)
1951 Down You Go (TV pořad)
The Red Skelton Show (TV pořad)
1949 Fred Waring Show, The (TV pořad)
1948 The Eyes Have It (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace