Reklama

Reklama

Atlantida: Tajemná říše

  • USA Atlantis: The Lost Empire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Před mnoha tisíci lety představovala Atlantida vyspělou civilizaci na vrcholu rozkvětu. Když se však král snažil využít síly říše k ovládnutí světa, došlo k obrovské katastrofě a Altantida nenávratně zmizela V roce 1914 sní kartograf a lingvista Milo Thatch v kotelně muzea svůj sen o objevení Atlantidy. Pokusy o její nalezení učinil kdysi jeho dědeček. Ten odhalil tajemství deníku, který popisuje cestu do Atlantidy. Když se Milo opět pokouší přesvědčit nabubřelou komisi o vypravení expedice, je s posměchem vyhozen z muzea. V tom se objevuje výstřední miliardář Preston Whitmore, dávný přítel Milova dědečka, který se rozhodne završit sen Tadeáše Thatche. Vyhledá jeho vnuka, odevzdá mu onu záhadnou knihu a dokonce financuje výpravu za nalezením Atlantidy. Cesta postupuje velmi nadějně, protože Milo jako jediný umí rozluštit dávnou řeč Atlantiďanů. Ovšem postupně se začíná ukazovat, že podivná posádka pod velením kapitána Rourka, není vedena jen vědeckými zájmy. Po střetnutí s mořskou obludou a řadě dalších podmořských dobrodružství se skupina skutečně dostává do Atlantidy. To, co zde naleznou, je však více než překvapivé. Atlantida žije! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (176)

Starletka 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuji správný dobrodružný film. Starý deník, tajemná výprava do neznáma, spousta rozličných, zajímavých, zábavných postav (Vinny vede) s různými motivacemi, které hrají nejlépe na obě strany, hledání a odkrývání tajemství, starodávné kultury, akce... A moc pěkná animace. Jedná z mála klasických Disneyovek, které se mi fakt líbily. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Atlantis: The Lost Empire patrí možno k tým menej doceneným filmom od Disneyho. A to je škoda, pretože animovaná snímka režisérskej dvojice Gary Trousdale a Kirk Wise z roku 2001 je kvalitným a veľmi príjemným spojením dobrodružného, fantasy a sci-fi žánru. Príbeh o lingvistovi Milovi Thatchovi, ktorý sa spolu so skupinou dobrodruhov vydáva hľadať stratenú Atlantídu, v konečnom dôsledku ponúka v mnohom tradičný disneyovský uhol boja dobra so zlom, ale zároveň toho v sebe nesie oveľa viac. Film si diváka dokáže získať najmä troma výraznými prvkami - animáciou, výpravou a postavami. Z vizuálneho hľadiska v sebe animácia spája tradičný "deväťdesiatkový" Disney štýl s 3D prvkami, pričom vzniká kombinácia, na ktorú sa dobre pozerá aj preto, že vďaka nej naprieč filmom dokážu vyniknúť pútavo pôsobiace farby. Vizuál s výraznými farbami následne zvýrazňuje aj výpravu. Dejové zasadenie do roku 1914 pôsobí oveľa lepšie, ako keby sa príbeh odohrával v súčasnosti (rozumej v období okolo roku vydania filmu). Vďaka tomu pôsobí pozoruhodne nielen prostredie pred a počas výpravy do Atlantídy (aj keď tá je vyobrazená svojsky, ale rovnako kvalitne), ale aj celková atmosféra, ktorá z prostredia roku 1914 vyžaruje. Dobové oblečenie, vybavenie či vozidlá v spojení so zaujímavo modelovanými podmorskými plavidlami vytvárajú atraktívny steampunkovo-verneovský nádych, ktorý zaujme na prvý aj každý ďalší pohľad. Plusom tohto počinu od Disneyho sú aj postavy. Pestrá škála svojských a rozmanitých protagonistov, postavená na rozmanitosti, sa naprieč filmom prezentuje predovšetkým humorom, ktorý dokáže diváka úprimne pobaviť. Podobne ako v prípade výpravy, kvalita animácie sa odráža aj na modeloch postáv. Atlantis: The Lost Empire je medzi filmami od Disneyho do značnej miery nenápadným a možno aj nedoceneným filmom. Tým najpodstatnejším však je skutočnosť, že zároveň ide o film, ktorý baví svojím príbehom, postavami, vizuálom a dobovou výpravou. ()

Reklama

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Rozprávka ktorá ak by bola filmom bola by možno trošku lepšia. Deti ktoré to pozerali v domnení že sa budú baviť, to asi nepochopili, teenagery po tom nesiahnu pretože je to "blbosť" (iba ak to náhodou niekde uvidia) a dospeláci to nemajú prečo pozerať pretože to je "pre deti" < . Presne pre toto má táto rozprávka také malé "meno". No ale za nápad: 3 * . ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Je to takové kýčovité, divné, nelíbilo se mi to. Ta Atlantida to lehce zachraňuje, protože jinak by to byla katastrofa... Problém není v animaci ( i když klasickou animaci obecně nesnáším), ani v námětu- ale v provedení, réžii a postavách (ty jsou opravdu na dětský film štrašlivé, kromě hlavního hrdiny). Hraje si to na něco, a přitom je to dokonce i akční střílečka pro děti WTF?!. Jediným jasným plusem filmu je řeč Atlantiďanů a ty jejich létající "auta". Prostě nepovedený animák, nedivím se, že jsem o něm dřív neslyšel...30% ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1008. hodnocený film: Ačkoli už dávno nepatřím na základní školu (aspoň věkem teda ne), tak jsem se skutečně na tenhle snímek těšil. Téma Atlantida mě zajímalo vždycky a byl jsem zvědav, jak se s tím poperou animované postavičky v celovečerním filmu. Určitě musím ocenit netradiční grafické ztvárnění postav i celého filmu, které se mi líbilo. Příběh byl fajn, ale tak tím to asi končí. Určitě mě naštvala snaha o humor ve filmu, který zcela vyšuměl a vůbec se tvůrcům nepovedl. Taky to zbytečné protahování konce bylo k ničemu a dovedl bych si s klidem představit film o cca 10-15 minut zkrátit. 3* jsou tedy vším, co mohu filmu nabídnout a nakonec i s konstatováním, že mě dost zklamal. 3* ()

Galerie (38)

Zajímavosti (25)

  • Ve scéně v úvodu filmu, kdy představuje Milo svoji teorii "divákům", zazvoní telefon a on se opře o tabuli, přičemž se mu část mapy "obtiskne" na břicho. On potom pokračuje ve vysvětlování, postaví se do chybějící části mapy na tabuli a popisuje ji na svém oblečení. To je ale nemožné, protože obtisknutá část musí být zrcadlově obrácená. (Pepy)
  • Při vytváření jeskynních prostor se tvůrci inspirovali Carlsbadskými jeskyněmi u městečka Carlsbad v Novém Mexiku (USA), přičemž název vychází z německého výrazu pro české Karlovy Vary. (Petsuchos)
  • Nápad natočiť film dostali Don Hahn, Gary Trousdale, Kirk Wise počas spoločného obeda v mexickej reštaurácii. (Greenpeacak)

Reklama

Reklama