foto

Michael J. Fox

  • nar. 9.6.1961 (55 let)
    Edmonton, Alberta, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael J. Fox se narodil 9. června 1961 v kanadském Edmontonu jako Michael Andrew Fox. Jeho jméno se mu ale nelíbilo a tak se v titulcích nechával uvádět jen jako Michael Fox. Při zapisování do rejstříku herců ale zjistil, že nějaký Michael Fox již v rejstříku existuje a tak si přidal prostřední iniciálu „J.", protože mu zněla lépe než „A."(Andrew). Zároveň to bral jako poctu svému oblíbenému herci Michaelu J. Pollardovi.

Jako malý chtěl být hokejistou nebo kytaristou, ale kvůli malému vzrůstu se musel hokejového snu vzdát. Zbývala mu ještě volba kytaristy. Vše se ale rychle změnilo, když Fox v roce 1976 ve svých 15 letech získal roli v kanadském seriálu Leo and Me, kde, ačkoli mu bylo již 15, hrál díky své dětské tvářičce desetiletého kluka. Učitel herectví na vancouverské střední škole, kde Fox studoval, Foxovi často naznačoval, že kvůli svému malému vzrůstu nemůže jako herec příliš uspět. Tato role ale jeho zájmy rychle přeorientovala na herectví a navzdory tvrzení učitele ihned po dokončení školy (1980) vyrazil do Los Angeles dobýt Hollywood.

Se sehnáním role neměl nejmenší problémy a brzy byl obsazen v seriálech jako Palmerstown, U.S.A., Trouble in High Timber Country, až v roce 1982 získal hlavní roli v seriálu Rodinná pouta, která Foxe uvedla ve známost, jakožto televizního herce. Nedlouho poté začal režisér Robert Zemeckis chystat svůj film Návrat do budoucnosti a vyhlédl si Foxe do hlavní role. Zavolal tedy režisérovi seriálu Rodinná pouta, kde Fox hrál. Režisér ale nabídku před Foxem zamlčel, aby o něj nepřišel, jakožto o herce hlavní role. Zemeckis si myslel, že Fox jeho nabídku odmítl a tak do hlavní role ve filmu vybral jiného herce. Ten se mu ale příliš nelíbil a stále si v hlavní roli představoval Foxe. Proto se rozhodl zavolat přímo jemu s otázkou „Proč nechceš hrát v mém filmu?". Fox pochopitelně nevěděl, o jakém filmu to Zemeckis mluví, ale bez dlouhého váhání nabídku přijal. Stále však hrál hlavní roli v seriálu Rodinná pouta a to až do roku 1989, kdy bylo natáčení ukončeno.
 
Film Návrat do budoucnosti se stal rychle trhákem a z Foxe udělal hvězdu. Ačkoli se jevil spíše jako komediální herec, ve filmu Oběti války z roku 1989 ukázal, že umí hrát i vážné role. V tomto roce natočil také pokračování sci-fi trilogie Návrat do budoucnosti II, který opět sklízel úspěch. Další pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat a již v roce 1990 se objevil v dalším pokračování Návrat do budoucnosti III".

V roce 1991, kdy točil film Doktor Hollywood si při jízdě autem všimnul, že se mu samovolně třese malíček. Doktoři mu tvrdili, že jde o hereckou nervozitu. Později po vyšetření se však Fox dozvěděl krutou pravdu. Byla mu diagnostikována Parkinsonova choroba, která má na svědomí postupnou ztrátu nad ovládáním svého těla. Přesné příčiny této nemoci nejsou známy, ale na základě pokusů je předpokládáno, že na vypuknutí této choroby mají vliv některé látky. Proběhla spousta spekulací, že jeho osud byl zpečetěn již na začátku jeho kariéry, kdy hrál v kanadském seriálu Leo and Me, kdy čtyři členové natáčecího štábu dostali Parkinsonovu chorobu pod hranicí 40 let. V tak nízkém věku je tato choroba velmi neobvyklá. Předpokládá se, že během natáčení přišli do styku s nějakou látkou, která měla vliv na vypuknutí Parkinsonovy choroby.

I přes tuto diagnózu hrál Fox v dalších filmech a seriálech a uplatnil se i jako dabér například ve filmech Neuvěřitelná cesta, nebo Myšák Stuart Little. Svoji chorobu však oznámil světu až v roce 1998, kdy to již nemohl skrývat. V roce 1996 získal hlavní roli v úspěšném seriálu Všichni starostovi muži, ten ale kvůli své nemoci roku 2000 opustil a nahradil ho Charlie Sheen. Založil také nadaci „The Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research" na výzkum této choroby. Od roku 2000 se objevuje pouze v menších rolích. V roce 2013 začal hrát ve vlastním seriálu The Michael J. Fox Show, který skončil v roce 2014.

Jakub "Totnkopf" Frýbort

Herecká filmografie

2014 Annie
2013 Michael J. Fox Show, The (TV seriál)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Magic 7, The (TV film)
2007 Phineas & Ferb (TV seriál)
5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2005 Myšák Stuart Little 3
Saving Milly (TV film)
2004 Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Zachraň mě (TV seriál)
2002 Interstate 60
Myšák Stuart Little 2
2001 Atlantida: Tajemná říše
Scrubs: Doktůrci (TV seriál)
2000 Larry, kroť se (TV seriál)
1999 Myšák Stuart Little
1996 Mars útočí!
Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku
Přízraky
Všichni starostovi muži (TV seriál)
1995 Americký prezident
Můj nápadník je vrah
Vztek
Your Studio and You
1994 Hamouni
Nepijte vodu (TV film)
1993 Neuvěřitelná cesta
Poslíček
Where the Rivers Flow North
Život s Mikeym
1991 Doktor Hollywood
Poldovi v patách
Trap, The (TV film)
1990 Návrat do budoucnosti III
Sex, Buys & Advertising (TV film)
1989 Návrat do budoucnosti II
Oběti války
Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
1988 Zářivá světla velkoměsta
1987 Return of Bruno, The (TV film)
Světlo mého dne
Tajemství mého úspěchu
1985 Bob Hope Buys NBC? (TV film)
Family Ties Vacation (TV film)
Návrat do budoucnosti
Poison Ivy (TV film)
Školák vlkodlak
1984 Don't Ask Me, Ask God (TV film)
1983 Střední škola po americku (TV film)
1982 Rodinná pouta (TV seriál)
Třída roku 1984
1980 Midnight Madness
Palmerstown, U.S.A. (TV seriál)
Trouble in High Timber Country (TV film)
1979 Letters from Frank (TV film)
Trapper John, M.D. (TV seriál)
1976 Leo and Me (TV seriál)

Dokumentární

2015 Back in Time
Being Canadian
Mr Calzaghe
2014 Bystander Revolution (TV seriál)
2013 Drew: The Man Behind the Poster
2005 Comedy Gold (TV film)
2004 Greatest Canadian, The (TV seriál)
2002 Back to the Future: Making the Trilogy
Making of 'Atlantis: The Lost Empire', The
2001 Concert for New York City, The (koncert)
2000 Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
What Lies Beneath: Constructing the Perfect Thriller (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1998 Making of 'The Frighteners, The'
1997 I Am Your Child (TV film)
Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1990 Miles Turns 21 (TV film)
Reach for the Stars 1990: The Official Boston Bruins Video
Secrets of the Back to the Future Trilogy, The (TV film)
1987 Citizen Steve
Dear America: Letters Home from Vietnam (TV film)
Funny, You Don't Look 200: A Constitutional Vaudeville (TV film)
1986 NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)
1985 Time Travel: Fact, Fiction and Fantasy (TV film)

TV pořady

2014 Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2010 Scream Awards 2010 (TV pořad)
2009 61. Emmy Awards (TV pořad)
2003 ABC's 50th Anniversary Celebration (TV pořad)
Comedy Central Roast of Denis Leary (TV pořad)
2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)
2000 Kouzla Davida Blaina: Uvězněn v ledu (TV pořad)
The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 51st Annual Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
1998 Healthy Kids (TV pořad)
The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 Sunday Show, The (TV pořad)
The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
This Week (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 Battle of the Network Stars XVI (TV pořad)
Battle of the Network Stars XVII (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1973 The $10,000 Pyramid (TV pořad)

Režijní filmografie

1991 Trap, The (TV film)
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)

Scenáristická filmografie

2003 Hench at Home (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(608)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace