Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V tomto případě je nutno zůstat při zemi a reálně zhodnotit. Seriál nabízí velice podnětné téma- největší masovou vraždu v dějinách. Místo toho, aby nám rozkryl chladnokrevné plány na likvidaci Židů, něco z tajných projektů lágrů, metody psychologie ovládání davů, logistiku vyhlazování a další věci, zůstává dílo zcela na povrchu věci a pořád opakuje, že to byla vražda a hrůza. Hrůzou ale byla právě ta systematičnost a pečlivost plánování a realizace s pověstnou německou precizností. A ta zde je sice neustále zmiňována, ale skoro nic se o ní nedozvíme. Myslím, že se toho tématu tvůrci zalekli a vůbec nevěděli, jak ho vlastně zpracovat. A tak roztáhli hodinový materál na šest hodin a to je opravdu moc. 60% ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Jeden z najúžasnejších a najkvalitnejších dokumentov, ktorý mapuje jednu z najhorších európskych tragédii. Je hlavne super, že štýl documentary, kde hovoria očitý svedkovia zverstiev a niektoré archívne zábery z toho obdobia doplňuje normálny sfilmovaný dej, čo ešte viac ukazuje na vierohodnosť tejto serie. Niektoré veci som ani netušil a napríklad také digitálne postavenie Osvietimi bolo bravúrne prepracované. A aj keď séria ma dokopy skoro päť hodín, vobec to neznižuje jej kvalitu a ani to nie je rozťahané , práve naopak je ukážkovo ukázané, ako sa vtedy menila Európa a postoje vplyvných ľudí na situáciu, ktorá nastala kvoli konfliktu jednej zeme k ostatným európskym krajinám. Nič lepšieho o Holocauste natočene nebolo a myslím si, že už ani nebude. Silné 5*, tu nie je nad čím rozmýšľať. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke určite jeden z najlepších dokumentov na danú tému. Je dobre spracovaný, s pozerateľnými scénkami, peknými zábermi kamery a nádherne smutnou hudbou. Z každej časti dýcha profesionalizmus a každá má čo ponúknuť. Veľa nových vecí som sa síce nedozvedel, ale to bude asi tým, že sa o túto problematiku vo voľnom čase už hodnú chvíľu intenzívne zaujímam. Pre človeka, ktorý však nemá s fenoménom Osvienčim/holokaust veľa skúseností je to však celkom dobre spracovaný ucelený prehľad a určite postačuje ako základ vedomostí do tejto problematiky. Trochu ma však znepokojujú niektoré polopravdy či nepreukázané informácie, ktoré sú v dokumente prezentované ako fakty. Tak sa napríklad hneď v prevej vete "dozvieme" že v Osvienčime zomreli 4 milióny ľudí. Áno, môže to byť chyba prekladu, ale ak nie nemalo by sa takéto niečo stávať. Na konci série sa zase pre zmenu už udáva doteraz platné číslo 1,1 milióna obetí. Ďalej ma zaujali samozrejme výpovede preživších väzňov tábor ale hlavne člena SS pôsobiaceho v osvienčimskej účtarni. 95 %! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by tohle byla záležitost jen pro lidi, kteří se o holocaust (jako já) zajímají. Tohle by měli shlédnout všichni, aby se zabránilo další takové katastrofě, aby si všichni uvědomili, čeho jsou lidé schopni. Dokumentární cyklus BBC byl velice obsáhlý a poučný, přestože mi tam některé věci chyběly a naopak se až přespříliš zaobíral "politikou", než aby nastínil život lidí v táboře, což je škoda. Každopádně jsem se do toho tak zahloubala, že jsem všechny díly shlédla za dva dny. Mnohdy mě to dohnalo k slzám, chce to mít ke koukání zkrátka pevné nervy. Obzvlášť vypjatý byl moment, kdy ukázali natočené dva nahé "musulmany", tedy kostry potáhlé kůží-na ten pohled už v životě nezapomenu. Dokument obsahuje zajímavé rozhovory nejen s vězni z Osvětimi, ale samotnými příslušníky SS, konstrukce táborů Osvětim, Treblinka a Březinka, příběhy lidí z táborů anebo ilustrativní hrané scény (které byly slabší a obešla bych se bez nich). Po shlédnutí zůstává hrůza a mrazivý pocit z toho, že se něco takového vůbec mohlo stát.. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem tolik válečných dokumentů, abych mohl vynášet soudy (tedy aspoň co se problematiky Osvětimi a likvidace židů týče) a ani jsem neviděl ještě kompletních šest dílů, ale i tak můžu s klidem říci, že lepšího dokumentu se mé oči a uši asi nedočkají. Brilantně zvládnutý dokumentární poměr výkladu, dobových fotek, výpovědí přeživších a hraní historických událostí. Jako prdel na hrnec padnoucí hudba ke každé další scéně a do toho dva dobří vypravěči (český i anglický). Zárukou kvality jest i seznam historických konzultantů, kde se to jen hemží samými historickými doktory. Je vidět i scénáristický um, protože ani po dvou hodinových částech jsem se nezačal nudit, na diváka se valí stále víc a víc zajímavých informací, jak režisér odkrývá temnou minulost, přičemž ani nikdy nelpí příliš dlouho (např. zastávka u Josefa Mengeleho). Jen jedno varování z osobní zkušenosti - dokument vám dodá hořkosladkou náladu - hořkou, jaká zvěrstva se děla na židech a sladkou, že i přes všechna ta zvěrstva se našlo dost lidí na to, aby o tom mohli mluvit před kamerou. Na závěr jediná minimalistická výtka - při hraných scénách mi trošku chyběly třeba titulky, v zájmu realističnosti je to pochopitelné, ale v zájmu porozumění situaci pro neznalé (nejčastěji) němčiny je to trošku problém dešifrovat. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama