Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

Mertax 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající, drsné, mrazivé, pravdivé. I přes to, že toto téma bylo zpracováno nesčetněkrát, nabízí dokument řadu velice zajímavých informací. Doporučuju všem a všech 6 dílů. Nejlepší dokument o holocaustu, to je naprosto bez diskuse. Časem napíšu podrobnější komentář, byla by škoda nezmínit, proč je tenhle počin tak exceletní. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že v tomto případě není třeba žádný komentář. Toto se prostě musí vidět, abychom pochopili, jaký byl svět a jací byli lidé v nedávné minulosti, co dělali a jakým způsobem změnili navždy svět. Osvětim je symbolem tohoto největšího teroru v dějinách lidstva a je to místo, kde je smrt cítit na každém metru, hlavně pak v obrovském komplexu Březinka. Byl jsem tam a za sebe můžu říct, že jsem se tam cítil hodně nepříjemně. Březinka je tak velká, že jsem pomalu neviděl na její druhý konec, je to "jen" louka, kde se tyčí pouze spousta cihlových komínů, a člověk když toto vidí, má nepopsatelný pocit. Jinak tento šestidílný dokument výborně pojednává o celé historii tábora Osvětim a o židovské otázce. Hrané scény, dobové fotografie, výpovědi účastníků a současné záběry na tábor, to vše dělá z tohoto dokumentu naprostý unikát. Zde není co řešit, jasný plný počet. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nejkomplexnější a nejpřehlednější dokument co, kdy , proč? ohledně Osvětimy od začátku do konce. Dokumentu velmi svěže kombinuje hrané scény, výpovědi přeživších obětí i jejich trýznitelů, původními filmovými záběry a perfektní počítačové animace, které dokreslují jak to zhruba asi vypadalo. Tohle by měli promítat na základních školách už od čtvrté třídy každy rok. ()

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Dokument mi ukázal, že na tohle téma ještě nebylo zdaleka řečeno všechno a díky němu jsem si i uvědomil, že vlastně ani nikdy nebude. Pozitivem je, že se zde nesetkáte jen s bývalými vězni a jinými oběťmi, ale i s lidmi z řad SS, kteří se v jakékoliv míře podíleli na jejich konečném řešení. Přestože jde jen o tzv. malé ryby, tak co si vzpomínám jsem se s jejich autentickými výpověďmi v televizi setkal poprvé. Dokument je navíc velmi dobře vyváženou směsicí hraných scén, počítačové animace a prim hrají samozřejmě dobové záběry. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o nejhororovějším koncentráku jakej existoval. Sice neukazuje nic extra nového, ale natočen je výborně. Nejpůsobivější jsou rozhovory s přeživšími vězni..to fakt zůstává rozum stát nad tim, co ti lidé tam museli prožít. Hnus nehoráznej. Těm, co tvrdí, že holokaust neexistoval, bych tohle pouštěl 3x denně. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama