Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem tolik válečných dokumentů, abych mohl vynášet soudy (tedy aspoň co se problematiky Osvětimi a likvidace židů týče) a ani jsem neviděl ještě kompletních šest dílů, ale i tak můžu s klidem říci, že lepšího dokumentu se mé oči a uši asi nedočkají. Brilantně zvládnutý dokumentární poměr výkladu, dobových fotek, výpovědí přeživších a hraní historických událostí. Jako prdel na hrnec padnoucí hudba ke každé další scéně a do toho dva dobří vypravěči (český i anglický). Zárukou kvality jest i seznam historických konzultantů, kde se to jen hemží samými historickými doktory. Je vidět i scénáristický um, protože ani po dvou hodinových částech jsem se nezačal nudit, na diváka se valí stále víc a víc zajímavých informací, jak režisér odkrývá temnou minulost, přičemž ani nikdy nelpí příliš dlouho (např. zastávka u Josefa Mengeleho). Jen jedno varování z osobní zkušenosti - dokument vám dodá hořkosladkou náladu - hořkou, jaká zvěrstva se děla na židech a sladkou, že i přes všechna ta zvěrstva se našlo dost lidí na to, aby o tom mohli mluvit před kamerou. Na závěr jediná minimalistická výtka - při hraných scénách mi trošku chyběly třeba titulky, v zájmu realističnosti je to pochopitelné, ale v zájmu porozumění situaci pro neznalé (nejčastěji) němčiny je to trošku problém dešifrovat. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že by tohle byla záležitost jen pro lidi, kteří se o holocaust (jako já) zajímají. Tohle by měli shlédnout všichni, aby se zabránilo další takové katastrofě, aby si všichni uvědomili, čeho jsou lidé schopni. Dokumentární cyklus BBC byl velice obsáhlý a poučný, přestože mi tam některé věci chyběly a naopak se až přespříliš zaobíral "politikou", než aby nastínil život lidí v táboře, což je škoda. Každopádně jsem se do toho tak zahloubala, že jsem všechny díly shlédla za dva dny. Mnohdy mě to dohnalo k slzám, chce to mít ke koukání zkrátka pevné nervy. Obzvlášť vypjatý byl moment, kdy ukázali natočené dva nahé "musulmany", tedy kostry potáhlé kůží-na ten pohled už v životě nezapomenu. Dokument obsahuje zajímavé rozhovory nejen s vězni z Osvětimi, ale samotnými příslušníky SS, konstrukce táborů Osvětim, Treblinka a Březinka, příběhy lidí z táborů anebo ilustrativní hrané scény (které byly slabší a obešla bych se bez nich). Po shlédnutí zůstává hrůza a mrazivý pocit z toho, že se něco takového vůbec mohlo stát.. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce bych to nazval "Návod, jak co nejrychleji povraždit co nejvíce lidí." Odporná politika nacistů v plném světle. Naprosto precizně připravený napůl hraný dokument, který ti 100% otevře oči v tom, o co tady vlastně šlo. Nejen vraždy, ale také korupce, hierarchii vězňů a přímé výpovědi přeživších. ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Tohle je rozhodně jeden z nejlépe natočených dokumentů o koncentračních táborech. Líbí se mi pohledy z obou stran - vlastně ze všech stran. Nic moc mne sice nepřekvapilo a kdo se zajímá alespoň trochu, novinek tam přespříliš nenajde, je to ovšem nenásilnou formou podané nacistické násilí. Je pravdou, že i zde se setkáme s hromadou dokreslených "skutečností", že najdeme pár klasických omylů a že dnes už víme, že ne všechny výpovědi jsou pravdivé, ale celkový obraz zůstává zachován a to i přes fakt, že se ne vše schoduje s realitou. (Malá zajímavůstka pod čarou spíše pro mne - hodnocení č. 1111 - komentář č. 200 ... krásně mi to vyšlo) ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci a skutočne na profesionálne najvyššej úrovni spracovaný, šesťdielny dokumentárny cyklus, ktorý nám aj vďaka autentickým záberom, veľmi detailne približuje "život" na tom najhoršom a najkrutejšom mieste, pekle na Zemi zvanom Auschwitz, kde nacisti v plnom nasadení realizovali mašinériu masového vyvražďovania hlavne Židov, a to všetko pod veľmi nenápadným názvom konečné riešenie židovskej otázky, no pre všetkých ostatných ľudí známe ako holokaust, genocída, šoa. Pre mňa osobne sledovať tento vzácny dokument, bolo rovnako životne dôležité, ako prísť a vidieť na vlastné oči toto strašné miesto, symbol zla a utrpenia. Povinnosť pre každého! Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený prežiť ju znova. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama