Reklama

Reklama

Epizody(6)

Před šedesáti lety byl osvobozen největší koncentrační tábor, v němž zahynuly miliony lidí. (Česká televize)

Recenze (62)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší a hrůznější než tenhle natahovaný stále se opakujícími záběry dokument je si na dané téma přečíst knihy. Jelikož už jsem jich přečetl několik a v Osvětimi jsem byl také 2x tak mě tento dokument moc nepřekvapil. Tím ho nechci zhazovat, určitě stojí za povinné shlédnutí, ale dal by se zkrátit do dvou částí. ()

TommyLeeJape 

všechny recenze uživatele

Pokud máte o koncentračních táborech (zejména teda o Osvětimi) něco nakoukáno nebo načteno, tak se v podstatě nedozvíte nic nového, ale i přesto je to moc dobře poskládaný dokument o událostech na které by se nemělo zapomínat. Celé to působí hodně autenticky a mrazivě. S depresivním pocitem, který se dostavil, když jsem Osvětim před několika lety navštívil osobně se to ale srovnat nedá, naštěstí. ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem tolik válečných dokumentů, abych mohl vynášet soudy (tedy aspoň co se problematiky Osvětimi a likvidace židů týče) a ani jsem neviděl ještě kompletních šest dílů, ale i tak můžu s klidem říci, že lepšího dokumentu se mé oči a uši asi nedočkají. Brilantně zvládnutý dokumentární poměr výkladu, dobových fotek, výpovědí přeživších a hraní historických událostí. Jako prdel na hrnec padnoucí hudba ke každé další scéně a do toho dva dobří vypravěči (český i anglický). Zárukou kvality jest i seznam historických konzultantů, kde se to jen hemží samými historickými doktory. Je vidět i scénáristický um, protože ani po dvou hodinových částech jsem se nezačal nudit, na diváka se valí stále víc a víc zajímavých informací, jak režisér odkrývá temnou minulost, přičemž ani nikdy nelpí příliš dlouho (např. zastávka u Josefa Mengeleho). Jen jedno varování z osobní zkušenosti - dokument vám dodá hořkosladkou náladu - hořkou, jaká zvěrstva se děla na židech a sladkou, že i přes všechna ta zvěrstva se našlo dost lidí na to, aby o tom mohli mluvit před kamerou. Na závěr jediná minimalistická výtka - při hraných scénách mi trošku chyběly třeba titulky, v zájmu realističnosti je to pochopitelné, ale v zájmu porozumění situaci pro neznalé (nejčastěji) němčiny je to trošku problém dešifrovat. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Do prdele co na tohle napsat? Během šesti dílů jsem měl mnohokrát chuť tohle šílenství vypnout. Nakonec jsem to musel dokoukat. Je vůbec možné aby tyto bestiální věci lidé dokázali? Vždyť chování nácků nejde srovnat s ničím. Tohle nedokážou ani zvířata. Ve 20. století se tohle mohlo stát? Ano Hitler chtěl ovládnout svět a potřeboval si ho zařídit podle sebe a všechny nepohodlné odstranit z cesty. To je jedna věc ale střílet, plynovat lidi. Dělat zvěrstva na starých bezmocných lidech a dětech je věc druhá. Tohle mi hlava nebere. Nejhorší bylo že i po letech SS-áci zastávali názor že židi byli špatní a oni jen plnili rozkazy a že vlastně nedělali nic špatného. Hrůza. Asi je na čase aby tahle planeta zažila opět velký třesk a pokud by bylo nějaké podruhé tak aby se začlo zase od začátku a o moc líp pěkně v jeskyni u ohně. Je mi z toho všeho smutno. :-(( ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V tomto případě je nutno zůstat při zemi a reálně zhodnotit. Seriál nabízí velice podnětné téma- největší masovou vraždu v dějinách. Místo toho, aby nám rozkryl chladnokrevné plány na likvidaci Židů, něco z tajných projektů lágrů, metody psychologie ovládání davů, logistiku vyhlazování a další věci, zůstává dílo zcela na povrchu věci a pořád opakuje, že to byla vražda a hrůza. Hrůzou ale byla právě ta systematičnost a pečlivost plánování a realizace s pověstnou německou precizností. A ta zde je sice neustále zmiňována, ale skoro nic se o ní nedozvíme. Myslím, že se toho tématu tvůrci zalekli a vůbec nevěděli, jak ho vlastně zpracovat. A tak roztáhli hodinový materál na šest hodin a to je opravdu moc. 60% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (6)

  • Jedním z použitých hudebních motivů, který se objevuje na konci každého dílu, je slavná sarabanda Georga Friedricha Händela ze svity označované katalogovým kódem HWV 437. Mimo dalších zazní také v závěrečné části posledního dílu úvodní melodie Mozarta „Requiem“ se slovy „requiem aeternam“, která v překladu do češtiny znamenají „odpočinutí věčné“. (Belsazar)

Reklama

Reklama