Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek vypráví tři čínské povídky. První příběh je o mladém synovi místního soudce (Yueh Hua), který je v konfliktu s majiteli restaurace, jelikož se bez úspěchu snaží dvořit jejich krásné dceři. Tu vytrvale sleduje a zosnuje plán, aby se s dívkou oženil co nejdříve. Druhý příběh je o generálovi, který byl soudcem přistižen s prostitutkou. Žena lehkých mravů přesvědčí soudce, aby generálovi trest prominul, a na oplátku mu pomůže polapit zlého banditu (Lo Lieh). Poslední příběh je o hrdinovi (David Chiang), který natrefí na muže v řetězech, kteří napadnou své stráže. Hrdina strážím v ohrožení pomůže a samotný císař ho pak svému lidu prezentuje jako příklad ostatním. Kapitán stráží (Ti Lung) se však snaží mladého hrdinu před zlověstným císařem varovat. (Epistemolog)

(více)

Recenze (3)

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

U Shaws bývalo zvykem točit jen jednou kamerou a na 'první dobrou'. V Trilogy of Swordsmanship (1972) točí rovnou čtyři zkušení borci. Zajímavý je i killcount: Mu Yu Ji (David Chiang), který ve filmu zabije 60 protivníků, Hsu Shi Ying (Ti Lung) měl na kontě 34 obětí a Xu Feng Ying (Li Chingová) se zastavila na čísle 27. Ve snímku si mimochodem zahrálo přesně 99 herců a bojovou koordinaci obstaral kmotrův klan Lau. Musím ještě zmínit bojového umělce a skladatele Frankieho Chana, kterému se OST vyvedl fest. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Trilogy of Swordsmanship sestává ze tří variací na hrdinské motivy velmi rozdílných co do tónu a stylu, ale poměrně vyrovnaných co do kvality. První "Iron Bow" (režie Chang Cheh a Cheng Kang) je svižná hříčka o tom, kterak jedna kung-fu nevěsta (spolu se svou kung-fu máti) vyběhne s nežádoucím ženichem. Velmi otevřeně se hlásí k tradici čínské opery, a to jak prostřednictvím soundtracku a bojové choreografie, tak prostřednictvím charakterových typů a záměrně volených hereckých manýr. Asi nejkvalitnější je prostřední povídka "The Tigress" (režie opět Chang Cheh a Cheng Kang) o jedné chytré a okouzlující kurtizáně, která se z lásky ke generálovi vydá na trestnou výpravu proti hledanému banditovi. Je to výrazně ženský příběh plný okouzlujícího humoru, starosvětské romantiky a emocí - a vyšperkovaný velmi pěknou pointou. Třetí "The White Water Strand" už Chang Cheh režíroval sám a je to určitě znát - je to iron triangle film se vším všudy sakumprásk (svázaný David Chiang, odhalený Ti Lung, hrozná spousta krve, mrtvol nepočítaně a tak dál...) zhuštěný do cca půl hodinky času. Ačkoli na Changa nedám dopustit a jeho úžasné masakry zbožňuji, v tomhle případě musím konstatovat, že ten "nejchangovštější" příspěvek k trilogii je ten nejslabší - je v něm příliš málo invence a příliš mnoho rutiny. Vzhledem ke kvalitám dvou předchozích kousků je to dost škoda. Sečteno a podtrženo: "Iron Bow" - stylově čistá hříčka za 8/10; "The Tigress" - elegantní a naprosto odzbrojující babinec v čele s Lily Ho a rozhodně jeden z těch momentů v rámci produkce studia Shaw Brothers, který stojí za to zhlédnout i kvůli příběhu a dialogům - jasná 10. "The White Water Strand" - changovská rutina, která fanouška vysloveně nepohorší ani nezarmoutí, ale ze židle ho rozhodně nezvedne - 6/10. Jako celek Trilogy of Swordsmanship rozhodně stojí za to a ve sbírce žádného fandy HK klasiky by neměla chybět. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Chýba žáner poviedkový, pretože film tvoria 3 poviedky, navzájom nesúvisiace, ale zato hviezdne obsadené. Prvá poviedka je komediálne ladená a aj keď opomeniem uťatý záver, až na duo Bolo Jeung a Jueh Hua nezaujala ma. Druhá poviedka o afektovaných prostitútkach bola (trápne) komediálna blbosť nehodná detailnejšieho rozboru. Záverečná poviedka je ďaleko najlepšia, nabitá súbojmi a podporená hviezdnymi menami ako David Čiang, Lung Ti, Ku Feng či opäť Bolo Jeung. Bolo netypicky v drobnej roli klaďasa. ()

Reklama

Reklama