Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (50)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Dickensovský model převrácen z bosých nohou chudinské čtvrti do haciendy s hladce naleštěným zábradlím, po němž s oblibou klouzá venkovský prosťáček, průměrný hráč na tubu (merci, Berg), podprůměrný poeta a majitel imaginární přítelkyně Longfellow Deeds. Po úmrtí bohatého strýčka putuje do velkého zlého města, v němž na něj čeká dědictví a zlotřilá novinářská čmuchalka, která Pana Popelku Garyho Coopera vláčí bahnem, ale při putování poznává, že zlatý americký hoch má platinové srdce a železné ruce jako stvořené k pravým i levým hákům. Komediálně na výši, romanticky na vlně a sociálně nepřepjaté. Snad proto, že Capra konečně využil nadsázku, v níž chudí farmáři uctívají svého chlebodárce toastem od paňmámy. Půvabně zlobivá hlavní hrdinka Jean Arthur viděla svůj film až v o 36 let později na filmovém festivalu. Vy tak dlouho nečekejte, Gary Cooper je muž do každého počasí a závěrečná scéna u soudu jednou z nejhumornějších přestřelek v soudní síni...Are you pixilated?:-) 90% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepších "ztreštených" komédií, aké Hollywood vo svojej najslávnejšej dobe vyprodukoval. Mňa tu najviac pobavilo okrem záverečného súdneho pojednania, že ak by sa podobne dnes zachoval dedič takéhoto majetku (zarátavam aj infláciu), tak takmer všetci by sme ho považovali za blázna. Tým pádom považujem záverečnú Deedsovu reč za facku aj dnešnému nenažranému kapitalizmu a zároveň nám všetkým. Mnohým ľuďom sa určite bude film páčiť, aj jeho ústredná myšlienka, ale tiež by sa takto nezachovali. Asi ani ja nie a asi ani k tomu nebudem mať nikdy príležitosť. V podstate je tu to najčistejšie dobro ukázané takým prirodzeným spôsobom, až z toho nie že hreje, ale skôr mrazí. Po všetkých stránkach dotiahnutá záležitosť a tá pravá filmová klasika, ktorú myslím by si mal doplniť každý skutočný filmový fanúšik do zbierky videného. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Zacinam tomu cernobilemu idealismu Franka Capry, kde dobro zvitezi docela prichazet na chut. Tohle je vyborna zalezitost, pro me trosku zdistortovana faktem, ze jsem uz driv videl Sandleruv remake, takze jsem znal predem koncept, ale na druhou stranu o to vic ocenuji olschool eleganci mnohem lepsiho originalu, ktera se line celym filmem s obema vybronymi protagonisty v cele. Zatimco Sandler je tradicni moderni sasek, Gary Cooper je herec z jine ligy, o ukazkove retro blondyne Jean Arthur ani nemluve. I'm pixilated. 8/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Pohádkové schéma na bázi "Jak Honzík ke štěstí přišel" převrácené ku potřebám i časoprostoru klasického hollywoodského snímku, jehož upřímný charakter patří navzdory a možná i zásluhou strašáku tehdejší hospodářské krize k tomu nejkrásnějšímu v dosavadních dějinách filmu. Úžasně natočený, ještě lépe zahraný a nesmírně oslovující nadčasový příběh o tom, že peníze jsou všechno, ale zároveň nic. Geniální v zábavných a inteligentních dialozích, v citlivě vsugerované romantické linii a v onom upřímném vyobrazení střetu dvou světů - neutišitelné hamižnosti s přirozenou laskavostí a solidaritou, který si speciálně zaslouží veškeré komplimenty, jaké může dát obyčejný divák obdařený alespoň špetkou sociální empatie a filmové lásky dohromady... 100% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hrdina dňa? Skôr hrdina storočia. Úprimný, srdečný, ´´šotkovaný´´ a hlavne slušný človek, ktorému netrvá dlho zistiť, že svet je jedna veľká, jemne povedané, podlá banda. Sandlerov remake je taškarica, Caprov originál je komediálna dráma plná emócií ( ich vrchol je v súdnej sieni v závere ) a lightkového, príjemného humoru. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Jean Arthur neviděla film až do roku 1972, kdy ona a Frank Capra byli pozváni na festival, kde se Úžasná událost promítala. (Trainspotter)
  • Od samého začátku chtěl Frank Capra obsadit do hlavní role Garyho Coopera a tak musela produkce čekat celých 6 měsíců, dokud nebyl Cooper k dispozici, což ale způsobilo ztráty 100 000 dolarů za každý den zpoždění natáčení. (Trainspotter)

Reklama

Reklama