foto

Adam Sandler

  • nar. 9.9.1966 (47 let)
    Brooklyn, New York, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bláznivý, ale popri tom svojim spôsobom sympatický Adam Richard Sandler alias Sandman. Má dvoch súrodencov. Narodil sa v newyorskej štvrti Brooklyn. Študoval umenie na New York University. Tu sa spoznal s režisérsky a scenáristicky založenými spolužiakmi Frankom Coracim & Timom Herlihyom (po rokoch s nimi spolupracoval na svojich celovečerných filmoch, napr. The Waterboy). Po štúdium začína vystupovať v kluboch. Zo seriálov, v ktorých hosťoval, menujme populárnu „The Cosby Show“. Už ako 22-ročný mal one man show na MTV. V rokoch 1991 – 1995 bodoval v slávnej americkej televíznej večernej show Saturday Night Live (SNL). Tu sa preslávili už komici ako Andy Kaufman, Bill Murray alebo Ben Stiller. Začínal tu ako scenárista, postupne ale zaujal vlastnými skečmi. Povráva sa, že napokon odišiel nie iba preto, aby si vyskúšal filmové médium, ale aj preto, že s ním „prestala byť reč“. Veľa jeho neskorších filmov, resp. postáv z týchto filmov, má zárodok práve v SNL. Tieto o skeče vyšli aj na CD, z nich niektoré boli nominované na cenu Grammy.

Dnes je úspešným komikom. Veľa divákov ho ale nenávidí. Minimálne preto, že jeho filmy sú určené predovšetkým mládeži, a pritom nikto v nich nejedná „politicky korektne“ a „výchovne“. Cesta k finančne nezávislosti z celovečerných filmov ale nebola krátka. Začínal už koncom 80. rokov. Z tohto obdobia spomeňme nepodarenú komédiu s Danom Aykroydom (ďalším zo SNL) CONEHEADS, komédiu so Steveom Martinom od Nory Ephronovej BLÁZNI A POLOBLÁZNI, ROCKEROV Michaela Lehmanna s Brendanom Fraserom a Steveom Buscemim a svižnú buddy movie STRELENÍ s Damonom Wayansom.

Náznakom toho, že s ním treba začať počítať, bola komédia BILLY MADISON z polovice 90. rokov, na ktorej sa podieľal aj ako spolu scenárista. Následne s Dennisom Duganom a podľa vlastného scenára nakrútil HAPPY GILMORE. Skutočným zlomom bol však až rok 1998. V ňom Sandlera režíroval Frank Coraci v romantickej komédii PIESEŇ PRE NEVESTU po boku Drew Barymoreovej. V tom istom roku ešte viac zabodovali ešte infantilnejším kúskom THE WATERBOY. Nie len na ňom, ale už na väčšine filmov, ktoré následne zaraďuje do svojej filmografii, začína Adam pracovať aj ako jeden z producentov, prípadne „vylepšuje“ scenáre, aby mu lepšie sadli na telo.

V roku 1999 aj u nás zabodoval VEĽKÝ TATO s dvojičkami Sprouseovcami, stelesňujúcimi malého Juliana, ktorého dostane flákač Sonny Koufax do opatery. Ďalej herec iba produkoval v USA veľký hit, ale kritikou všeobecne znechuteneprijatú komédiu kamaráta Roba Schneidera DEUCE BIGALOW: DOBRÝ STRIPTÉR. MALÝ NICKY, kde si zahral Satanovho syna, však nemal veľký úspech napriek množstvu známych tvárí (Harvey Keitel, Quentin Tarantino). Lepšie si Sandler naplnil peňaženku vďaka filmu ZVIERA, ktoré iba produkoval kvôli Schneiderovi. Ten často hrá výrazné podporné postavy aj v jeho „hereckých“ filmoch. Vstupom do nového milénia Sandler prekvapil spoluprácou s režisérom „Magnólie“ Paulom Thomasom Andersonom na nezvyklej romantickej komédii s Emily Watsonovou OPITÍ LÁSKOU. Za svoj výkon bol nominovaný na Zlatý glóbus.

Aj vďaka tomu, že väčšinu filmov, v ktorých hrá, aj produkuje a slovo „sandlerovka“ už pomaly začína byť v istom kruhu divákov pokladané za samostatný subžáner, má Sandler na filmy zásadný vplyv, takže o osobu režiséra tu zase až tak veľmi nejde. Do svojich filmov obsadzuje skutočne kadekoho. Do Zvieraťa dokonca neváhal obsadiť jednu zo súťažiacich z americkej reality show „Survivor“ Colleen Haskellovú. Je pozoruhodné, že napriek opovrhnutiu, ktoré svojimi filmami u množstva divákov po celom svete vzbudzuje, darí sa mu po svoj bok obsadzovať kritikou všeobecne rešpektované kalibre (Jack Nicholson, Kathy Batesová, John Turturro) alebo síce tiež cenených chlapíkov, ale v prvom rade preslávených svojim výrazným hereckým prejavom (Phillip Seymour Hoffman, Luiz Guzmán).

Aj keď má Sandler, ktorému mimochodom v žilách koluje židovská krv, skoro stále rovnaký účes a hrá buď hlupákov, hanblivých mladíkov alebo grázlov, sú jeho filmy (hlavne v Amerike) nesmerne populárne. Z poslednej doby mala úspech originálna romantická komédia o strate krátkodobej pamäte 50 KRÁT A STÁLE PO PRVÝ KRÁT, kde sa znova stretol s Barrymoreovou a Schneiderom a ktorú režíroval Peter Segal. Ten režíroval aj jeho predchádzajúci hit KURZ SEBAOVLÁDANIA. V ňom Sandler hral po boku veľkého Nicholsona a zinkasoval zaň 25 miliónov $. Naopak, pomerne neúspechom skončil remake filmu s Gary Cooperom PÁN DEEDS – NÁHODNÝ MILIONÁR po boku Winony Ryderovej. A ešte niečo zo súkromia. V júny 2003 sa oženil s Jackie Titoneovou.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 Hello Ghost
2015 Pixels
Three Mississippi
2014 Blended
Cobbler, The
Men, Women & Children
2013 Brooklyn Nine-Nine (TV seriál)
Machři 2
2012 Hotel Transylvánie
Můj otec je šílenec
2011 Jack a Jill
Ošetřovatel
Zkus mě rozesmát
2010 Machři
2009 Komici
2008 Pohádky na dobrou noc
Zohan: Krycí jméno Kadeřník
2007 Když si Chuck bral Larryho
Volání o pomoc
2006 Klik - život na dálkové ovládání
2005 Deuce Bigalow: Evropský gigolo
Trestná lavice
2004 Španglicky snadno a rychle
50x a stále poprvé
2003 Blossoms & Blood (video film)
Couch (TV film)
Kurs sebeovládání
Saturday Night Live - Halloween
2002 Day with the Meatball, A
Mr. Deeds - Náhodný milionář
Opilí láskou
Osm bláznivých večerů
Žába k zulíbání
2001 Zvíře
2000 Malý Nicky - Satan Junior
1999 Velký táta
1998 Píseň pro nevěstu
Špinavá práce
Vodonoš
1996 Rivalové
Střelený
1995 Billy Madison
1994 Blázni a poloblázni
Rockeři
1993 Šišouni v New Yorku
1992 Klaun Shakes
1989 Holky na obzoru

Dokumentární

2013 12-12-12
2012 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 (TV film)
12-12-12: The Concert for Sandy Relief (koncert)
2009 Finding Sandler
2008 VH1 Rock Honors: The Who (TV film)
2007 Saturday Night Live in the '90s: Pop Culture Nation (TV film)
2004 V záři reflektorů (TV seriál)
2003 My Buddy Jack (video film)
Stupidity (TV film)
2002 Cosby Show: A Look Back, The (TV film)
Diet Coke with Lemon Celebrates 40 Years of Laughter: At the Improv (TV film)
2001 Adam Sandler Goes to Hell (video film)
Concert for New York City (koncert)
Satan's Top Forty (video film)
1999 Making of 'Big Daddy', The (TV film)

TV pořady

2014 Nickelodeon Kids Choice Awards 2014 (TV pořad)
Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2013 2013 MTV Movie Awards (TV pořad)
39th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2012 Katie (TV pořad)
2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
37th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
MTV Movie Awards 2010 (TV pořad)
2009 35th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2008 Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
Teen Choice Awards 2008, The (TV pořad)
2007 Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2006 Teen Choice Awards 2006, The (TV pořad)
2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
2005 Saturday Night Live: The Best of David Spade (TV pořad) - a.z.
WrestleMania 21 (TV pořad)
2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
2002 Comedy Central Canned Ham: Mr. Deeds (TV pořad)
Teen Choice Awards 2002, The (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Comedy Central Canned Ham: Joe Dirt (TV pořad)
Movie Loft, The (TV pořad)
Wild Desk Ride (TV pořad)
2000 Diary (TV pořad)
1996 Adam Sandler: What the Hell Happened to Me? (TV pořad)
Comedy Central Canned Ham (TV pořad)
Daily Show, The (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1987 Remote Control (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1984 Jeopardy! (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Scenáristická filmografie