Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sedmnáctiletý mladík s nezvyklou přezdívkou Igby sice pochází ze zámožné rodiny, ale kromě peněz má problémy se vším, na co se podívá. Zatímco jeho o tři roky starší bratr Oliver exceluje na univerzitě a míří k politickým výšinám, Igbyho vyhodili prakticky ze všech středních škol na východním pobřeží Spojených států. Matka o něm nepronese jediné vlídné slovo. Otec je schizofrenik a jakýsi mužský vzor má Igby jen v zazobaném a slizkém kmotrovi D.H. Banesovi. A tak se mladík nakonec rozhodne před vším utéct do bohémského prostředí New Yorku. Jenže uniknout před sebou samotným není tak jednoduché... Cynická americká komedie debutujícího scenáristy a režiséra Burra Steerse (jako herec se objevil mj. ve filmech Quentina Tarantina Gauneři a Pulp Fiction - historky z podsvětí) si vysloužila sympatie diváků i kritiků. S černým humorem líčí potíže dospívání, se kterými se potýká navenek obyčejný mladý muž. Ve filmu, srovnávaném s klasickým dílem Mikea Nicholse Absolvent, uvidíte řadu vynikajících herců: Kierana Culkina, Claire Danesovou, Jeffa Goldbluma, Ryana Phillippeho, Billa Pullmana a také Susan Sarandonovou, oceněnou Oscarem za film Mrtvý muž přichází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

sulimo 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy o onom malém lidském vzdoru, který má podobu jednoho rádoby dospělého člověka, který nesnáší (docela pochopitelně) všechny a vše, kdo a co se mu objevilo v jeho nalinkovaném životě plném (anti)vzorů a zároveň nemá potuchy, co sám vlastně chce. Tohle je přesně ona "vzdorařská" záležitost, která je lehce napsaná, na nic si nehraje a ten, kdo v ní hraje, to hraje famózně, že chvíli budete postrádat dolní čelist. Už jen pro tuhle velkou roli tehdy ještě malého člověka a velkého herce Kierana Culkina, je mi teď líto, že nehraje v keždém druhém filmu, že ho kdysi neobsadili místo jeho staršího bratra do filmů o tom slavném osamělém chlapci, a že se jedná o asi ještě pěkně dlouho, ne-li navždy, o onu malou hvězdu, která by si zasloužila být tou největší a nejjasnější v zatuchlých vodách Hollywoodu. Film je to opravdu skvělý, chytrý a hlavně první půlku neuvěřitelně zábavný. Škoda jen, že v té druhé půlce to trochu ztrácí tempo a jakoby neví, co si se sebou počít, ovšem je to právě ta druhá půlka, u které si uvědomíte, na jak skvělého herce se díváte, neboť díky němu si snímek, i přes dějovou stagnaci, dokáže udržet nadprůměrnou kvalitu a hlavně - vaši pozornost. Jen víc takových filmů a zejména pak - jen víc Kierana Culkina. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Je prostě strašně vděčný dívat se na asociální zmrdy a jejich jebání okolí, proto mě Igby baví, i když stejnou měrou sere. Ono je totiž dost kontraproduktivní se snažit přesvědčit diváka, že jako scénárista sázim chudákovi Igbymu pod nohy jednu kládu za druhou, když ho každou chvíli vytáhnu z jámy lvové nějakou příšernou deus ex machinou. Dobrodružství našeho hrdiny tak dost ztrácí na své působivosti, protože si uvědomujeme, že sledujeme dalšího z x sociopatických puberťáků, který nevědí, co chtěj. S čímž bych ještě pořád neměl problém, kdyby se film nesnažil o promítnutí a parodii určitých společenských poměrů. Štve mě, jak je ten film bez přesahu a sral by mě i, kdyby ho měl. ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Igby na všechno zvysoka sere. Tak by se dal příběh shrnout do jedné věty. Tak jednoduchý to ale není. Na všechno sere, protože mu dělá radost, jak tím nasírá svoji matku. Ale konec jasně ukazuje, že smrtí "protihráče" končí i samotná hra a Igbymu dojde, že smrt nepřítele není až zas taková výhra. Kieran Culkin se mně tady fakt líbil, myslím že to dotáhne dál než jeho starší brácha. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Uf... Podmanivě emocionální psíčko o jednom exhibicionistickém introvertovi - rozmazlenému frackovi, který vám leze na nervy, ale přitom zároveň s ním nesnášíte jeho hysterickou ambiciózní matku, namyšleného intelektuálního bratra a tajně mu závidíte ten jeho svéhlavě proflákaný život. Jenže Berr Steers nezůstává jen u toho, proplétá vztahy mezi všemi účastníky a jde tvrdě, syrově až na dřeň nových skutečností, situací a emocí hrdinů i diváků... ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Marná snaha. Když se Vám chce rebelovat, poslat všechny do prdele a žít úplně někde jinde, tak ta děvka s Váma nakonec stejně nepůjde. Brácha je na hovno, holka nechce píchat a kámoška smaží. Hmm, docela na sračky. Notabene když fotrovi hrabe a matce čouhá parté z kapsy. Co pak? Většina lidí by se podřídila a nechala se buzerovat systémem a institucema. Igby ne, to je frajer, ten se popere s osudem!!! Naprosto nepochopitelně přehlížený film Igby Goes Down mě doslova šokoval v tom nejpozitivnějším slova smyslu. Popravdě jsem se na něj díval jenom kvůli zrovna tak přehlíženému Ryanu Phillippovi, který je opět dokonalej. Ovšem hlavní roli má brácha toho usmrkance Kevina, Kieran Culkin. S tímhle jménem bych mu roli v životě nesvěřil, ale režisér Burr Steer asi věděl, co dělá. Culkin hraje totiž skvěle. Filmeček se nestává ani v nejtěžších momentech patosem a trapným, udržuje si tempo, je zábavný a vůbec takový "cool". ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Spisovatel a režisér Burr Steers původně zamýšlel vydat příběh jako knihu. (zuza99)

Reklama

Reklama