Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

Hebča 

všechny recenze uživatele

Na první pohled jsem se zalekla pomalejšího začátku a tím pádem hrozící nekonečné stopáže. Ale postupně odkrývající se zápletka mě úplně pohltila a poslední půlhodina utvoří naprosto úžasný celek s tak silným příběhem lásky, že ačkoliv je prostý a již tolikrát viděný v jiných podobách, dokáže v Lazebníkovi nabýt úplně jiných rozměrů. 5.2.2007 ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Krasny rozmachly epos o ludskej povahe, presnejsie o povahe 2 ludi a o 2. pohladoch na svet. Perfektne su realie carskeho Ruska roku 1895. Atmosfera Moskvy potesi, vysoko vyzdvihujem herecke koncerty Mensikova a Julie Ormond. Krasna a kruta Sibir je miestom samym osebe, stale z nej sala cosi neopakovatelne. Film ma aj dejovu liniu, ide o pribeh narodenia sa syna. Vyborne na pochopenie ruskej mentality a charakteru. Spolu s filmom Unaveni Sluncem z roku 1994 je Lazebnik Sibirsky najlepsi Michalkovov film : 100 % ()

Reklama

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Tak toto bol asi prvý romantický film, ktorý som zožral aj s udicou a bez mučenia priznávam, že predovšetkým kvôli skvelému partu Julie, až na tretie pozeranie som vnímal aj ostatné osoby a dej a zostal som opäť citovo zasiahnutý, bola by obrovská škoda, keby tento film nenatočil pravý Rus, Michalkov sem vniesol nefalšovaný ruský spirit, úžasné groteskné tragično zmiešané so stavovskou cťou a hrdosťou cárskej mladej gardy a tuposťou starej generality, takže 90%. ()

cure 

všechny recenze uživatele

Krásny, nádherný, skvostný film o láske. Atmosféra Ruska 19 storočia mi je veľmi blízka a film nerobí z rusov len hlúpych alkoholikov, ale skôr prijemných ľudí, ktorý sa vedia baviť, ale stále majú v sebe to niečo typicky ruské (veci, ktoré robia robia od srdca a naplno). Od Michalkova som videl predtým film Urga a aj to bol jeden z dôvodov prečo som sa na tento film tešil a musim povedať, že ma Nikita nesklamal. Pri prvej bezstarostnej, prijemným humorom nabitej polovici filmu som sa veľmi bavil. Prekvapením bola Julia Ormond, ktorá tam snáď hraje samu seba. Šibalský Oleg Menšikov ako sympatický vojak ruskej armády exceluje. Ich stretnutie ako aj problémy, ktorými táto ústredná dvojca prechádza sú natoľko prirodzene jednoduché a uveriteľné, že robia z ich vzťahu lásku čistú ako Egejské more. Druhá polovica filmu je v protiklade s prvou bez náznaku humoru, ale zato tej lásky medzi nimi dvoma som tam cítil oveľa viac ako predtým. Tí dvaja jednoducho patria k sebe a ani celá nekonečná ruská Sibír ich vzájomnú lásku nezlomila. Trojhodinová dľžka filmu je určite potrebná, ak nie krátka na prežitie tak hlbokého vzťahu. ()

longercz 

všechny recenze uživatele

Film je hrozně dlouhý, to se nedá říct nijak jinak. Chvílemi asi prostě trošku zanudí, ale celý ho lemují úžasné scény (Generálův flám, šermířský souboj, vyznání lásky při recitování vyznání lásky někoho jiného a hlavně Tolstoyův odjezd do vězení za doprovodu zpívajících přátel a salutujícího nadřízeného; ta byla pro mě doslova nezapomenutelná), které z něho dělají víc než jenom romanci mezi dvěma lidmi. Je to pohled na Matičku Rusi, její lid, staré zvyky, absolutně nezápadní mentalitu a v neposlední řadě obrovské přátelství. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Název filmu je odvozen od postavy Figara z Rossiniho opery "Lazebník sevillský" a také z Mozartovy opery, kterou hrají ruští kadeti před velkoknížetem. Stejný název nese i obří stroj na kácení stromů a lazebník je zároveň Andrejovo povolání ve vyhnanství. Příjmení Tolstoj odkazuje k rodu romanopisců Tolstých. (Aelita)
  • V americkém filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) se objevuje fiktivní sovětský stroj na kácení stromů, který mocně razí cestu pro kolonu vojenské techniky KGB v jihoamerických džunglích v roce 1957 dle filmového děje. Je to svérázná odpověď-parodie Spielberga na parní stroj Lazebník sibiřský, jejž v ruském filmovém příběhu zkonstruoval americký vynálezce. (Aelita)
  • Oficiální slogan filmu zní "On je Rus. To vysvětluje mnohé". (Aelita)

Reklama

Reklama