Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ruská milostná epika jak se sluší a patří, sladkobolná, plná nadhledu, absurdity, plná lidskosti. Pokud ji něco z mého pohledu kazí, pak snad jen příliš rozmáchlá Michalkovova režie, která se místy až příliš nechává unést šíří příběhu... ano a pak snad ještě až příliš "západní" hlas vypravěčky, který do jinak velmi přirozeného stylu vyprávění vnáší až mnoho zbytečné melodramatičnosti. Nicméně výkony Julie Ormond i Olega Menšikova jsou velkolepé, hudba překrásná, humorná místa neodolatelně ruská a celá ta lovestory sympaticky uvěřitelná. Naposledy jsem tak skvělý romantický film baštil, tuším, u Doktora Živaga. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Myslel som si, že od svojho obľúbeného režiséra Michalkova už poznám všetko podstatné, ale toto bol doslova šok, v pozitívnom zmysle slova. Film vyvoláva celú škálu emócií. Väčšiu časť sa film javí ako komédia a to tak dobrá komédia, že ma prepadávali silné záchvaty smiechu, ktoré som nedokázal utíšiť. To bolo pre mňa dosť veľké prekvapenie, lebo na komédiu od Michalkova si veľmi nespomínam (čiastočne Príbuzenstvo). Následne film hraje na divákove romantické city a opäť veľmi dobre. Citové vzplanutie medzi dvoma hlavnými hrdinami je stvárnené dokonale oboma hercami, chémia medzi Menšikovom a Júliou Ormond je silná. No a napokon film výrazne zahraje aj na dramatickú nôtu, divák prežíva s hlavnými hrdinami hlboký smútok i napätie. Je tam proste všetko, aj kus ruskej duše a ruskej kultúry. A ako čerešnička na torte, celé je to sprevádzané krásnou hudbou skvelého ruského skladateľa Eduarda Artemjeva. Hoci je film poriadne dlhý, divák sa ani chvíľu nenudí, nie je v ňom jediného slabého miesta. ()

Reklama

Marat 

všechny recenze uživatele

Julia Ormond mi ve filmu velmi připomněla Nicole Kidman ve filmu Moulin Rouge, a tím si mě od počátku zamilovala. Jen bohužel ke konci se její šarm a humou vinou scénáře ztratil, a komicky začátek se postipně měnil v klasické drama. Rozhodně jsem se u filmu nenudil, zasmál jsem se. Ale ke konci filmu chyběla duše, která 3/4 filmu tento film doprovázela. ()

rastlinka 

všechny recenze uživatele

Úžasná výprava s dôrazom na detail, čarovná príroda nekonečného Ruska a usmiata sympatická hlavná predstaviteľka. Musím sa priznať, že som nečakala taký hollywoodsky a komediálny tón filmu, ale aspoň sme mali možnosť vidieť opäť čosi iné, nie len "klasickú" drámu. K tej sa film schyľuje (ale naozaj len vlažne) ku koncu filmu. Určite podarený filmársky kúsok, ku ktorému sa niekedy rada vrátim. ()

FISSSH 

všechny recenze uživatele

V kině by mě Lazebník asi dostal mnohem víc, ale i tak...výborná Julia Ormond, neuvěřitelně milý Oleg Menšikov - v tu chvíli bych mu věřila úplně všechno..."potrestaná jednotka stále leští podlahu!"..., kouzelně roztržitý Richard Harris - scéna, kdy ještě pod přístřeškem zkouší stroj a pak se jím chlubí jako malý kluk autíčkem na vysílačku...a samozřejmě všechny exteriéry jako další postava filmu...podle mého soudu opravdu bezchybné. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (15)

  • Záběry amerického letního vojenského výcvikového tábora byly pořízeny v Česku a také v Portugalsku na mysu Roca. (Aelita)
  • V americkém filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) se objevuje fiktivní sovětský stroj na kácení stromů, který mocně razí cestu pro kolonu vojenské techniky KGB v jihoamerických džunglích v roce 1957 dle filmového děje. Je to svérázná odpověď-parodie Spielberga na parní stroj Lazebník sibiřský, jejž v ruském filmovém příběhu zkonstruoval americký vynálezce. (Aelita)
  • Zima 1997 byla v Moskvě neobvykle mírná. Filmaři použili stovky tun umělého sněhu. (džanik)

Reklama

Reklama