Reklama

Reklama

Temná hvězda

  • Česko Dark Star (více)
Trailer

Čtyři astronauti v hlubokém vesmíru likvidují planety nevhodné k osídlení v hvězdném systému. Kromě vychytralého ufona si musí poradit s porouchaným počítačovým programem a "chytrou bombou", která sama sebe považuje za Pána Boha. V začátku své tvorby se režisér John Carpenter vydal do relativně blízké budoucnosti, tedy do poloviny jednadvacátého století, kdy lidský druh začal kolonizovat celý široký vesmír. Dark Star je futuristická vesmírná loď vyzbrojená speciálními bombami určenými ke zničení planet nevhodných k osídlení člověkem. Jednoho dne se bomba, která má být vypuštěna na planetu porouchá, a její "vyšší mysl" se odmítne odpoutat od lodi. Hrozí, že zničí vesmírnou loď i s bizarní posádkou. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

FritoleXx 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch zvláštních a laciných sci-fi, kterých v druhé polovině minulého století vznikalo mraky. Tenhle je zajímavý pouze jménem John Carpenter, nicméně ani to nepomáhá snímek vytáhnout z nudného dna. Temná hvězda postrádá cokoliv, co by člověka mohlo i těch krátkých 83 minut zabavit. Humoru zde příliš nenajdete, ucelený děj jakbysmet a napětí už vůbec ne. Nezbývá než sledovat nezáživné životní příhody posádky jedné lodi daleko ve vesmíru, což posádce leze na mozek. Bohužel však ona naznačovaná šílenost posádky vůbec nevyužívá svého potenciálu a sympatické herecké obsazení tak nemá příliš prostoru. Jedna hvězda za závěr s bombou a obědovou scénu. Holt ani velký Carpenter nebyl filmovým géniem od počátků. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Dark Star - vesmírná loď, která má za úkol likvidovat nevhodné planety. Posádka čtyř kosmonautů - která připomíná spíš bandu uprchlých trestanců. Děj - žádný. Mimozemšťan - nafukovací balón na nožičkách. Jedno velké WTF! Pozitivní je, že je to krátké a ještě pozitivnější byl palubní počítač v podání velmi příjemného ženského hlasu. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

S některými bombami prostě není rozumná řeč. Až na trapnou odbočku s nafukovacím ufonem (nepochopil jsem - šlo o humor?) vynikající, zábavné a chytré sci-fi, kterému škodí jen, že nevzniklo s modernějšími prostředky, protože obrazová primitivnost tomu nesvědčí. Nejde ani o samotné triky, jako spíš nemožnost s obrazem si víc vyhrát, protože některé naznačené nápady jsou zajímavé. Je trochu škoda, že po nástupu Star Wars tohle pojetí sci-fi hodně ustoupilo. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak na tenhle kousek jsem slyšel samou chválu, jak není úžasný a skvělý, ale já se u něj ve skutečnosti docela nudil. Směšné speciální efekty bych ještě vzhledem k době vzniku a Carpenterových začátků dokázal přežvýkat, ale ty strašně dlouhé nudné minuty, které byly o h....e už prostě ne. Asi nejvíc mě pobavila mluvící střela a hon za mimozemšťanem uvnitř lodi. Ani samotné herecké výkony nebyli žádná extratřída na to, že se tu objevilo několik zvučných jmen. Tenhle film není ničím jiným, než jen průměrnou parodií, která spíš nudí než aby pobavila. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Carpenterova prvotina. Že Carpi zvládá kromě hororu i sci-fi, dokázal již několikrát, ale že zvládá i místy zajímavý humor (když palubní počítač přemlouvá bombu, aby se vrátila zpět do lodi; první vteřiny setkání s mimozemšťanem; deník jednoho ze členů posádky; bomba, která si uvědomí že je bůh a pronese "Budiž světlo"), to by mě ani ve snu nenapadlo. Tahle sci-fi komedie o čtyřech echt hipících, kteří coby kosmonauti plují vesmírem a odpalují nestabilní planety je trochu nesourodá, již zmiňované humorné scény jsou prokládány nehumornými, až nudnými. Film má hodně pomalé tempo a evidentně byl hodně levný. Ale na druhou stranu jsem se několikrát zasmál a pobavil. Dark Star vám prostě musí sednout, musíte se trefit do šťastné chvilky, kdy na to koukat, pak budete i spokojeni. Já se asi trefil, i když poprvé jsem u toho usnul, dokoukával jsem to až druhý den. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (17)

  • Film vznikal jako typický low-budget, takže interiér vesmírné lodi musel být vymyšlen efektně a zároveň levně. Proto byla např. tlačítka od velkých palubních počítačů vytvořena podsvícením formiček na led. (Cimr)
  • Během promítání deníku vynechá počítač větu „Fuck You Harris“. Ta byla směřována Jacku H. Harrisovi, producentovi filmu, který během produkce lezl na nervy Johnu Carpenterovi. (HellFire)
  • Vesmírné obleky jsou vyrobeny tak, aby se podobaly figurce „Major Matt Mason“ od hračkářské firmy Mattel, která byla v mírně pozměněné podobě použita pro záběry z dálky. (HellFire)

Reklama

Reklama