Reklama

Reklama

Co kdyby vám někdo dal krabičku s tlačítkem, po jehož stisknutí byste získali milion dolarů, ale současně by připravila o život někoho, koho neznáte? Udělali byste to? A jaké by byly následky? Píše se rok 1976. Norma Lewis (Cameron Diaz) je učitelkou na soukromé střední škole a její manžel Arthur (James Marsden) je technikem v NASA. Jde o naprosto průměrný manželský pár, který žije běžným životem na předměstí se svým malým synem... dokud se u jejich dveří neobjeví tajemný muž se silně znetvořeným obličejem (Frank Langella) a nabídne jim něco, co jim může navždy změnit život: krabičku. Během 24 hodin, které na rozhodnutí mají, jsou Norma a Arthur nuceni čelit zásadním morálním dilematům. Brzy zjistí, že následky jejich rozhodnutí jsou zcela mimo jejich kontrolu a týkají se mnohem zásadnějších věcí než jen jejich vlastního štěstí a osudu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (663)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdybych si The Box pustil, viděl první polovinu a usnul, nelitoval bych. Celá ta část filmu je totiž přímo skvělá. Zápletka s krabicí, do toho přimíchané záhady z NASA, Cameron Diaz, která mi byla zase jednou kupodivu sympatická, a především Frank Langella, který dělá z každé vteřiny požitek. A to nemluvím o skvělé hudbě! Bohužel v polovině druhé přišlo silné rozčarování. Režisér / scénárista nejspíše podlehl dojmu, že musí z jednoduchého příběhu najednou udělat co nejsložitější, a tak se rozhodl The Box zakončit nehezky nafoukaně, přemoudřele (což v tomto případě ovšem znamená "hloupě") a směšně. Ach jo. The Box měl být buď podstatně kratší snímek, do kterého by se nepodařilo nacpat všechny ty zbytečnosti, nebo měl být naopak delší, aby se ty zbytečnosti podařilo jakkoliv opodstatnit a vysvětlit. Škoda, škoda, škoda. Ale jedno velké plus nemůžu druhé přeplácané polovině upřít - Langellův monolog o krabicích. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Představte si, že brzy ráno někdo zazvoní. Než se stačíte vysoukat z postele, dotyčný odjede a před vaším prahem nechá krabici. Normální, celkem obyčejnou krabici, na které je tlačítko. Poté je vám objasněno, že pokud to tlačítko zmáčknete, stanou se dvě věci. Za prvé, zemře člověk, kterého neznáte. A za druhé, dostanete 1 milión dolarů. Ale dokážete s tím pocitem žít? A co když vše je jinak, než to vypadá? Takhle by se dal charakterizovat The Box. Film, který má skvělý námět, vynikající atmosféru, pečlivě vybranou ústřední trojici a výbornou hudbu. Upřímně, nechápu, jak někdo může tomuto filmu vyčítat fantasmagorickou zápletku, protože na tom to celé stojí (vždyť už jen krabice se "smrtícím" tlačítkem je sama o sobě fantasmagorie, ne?) Mně se film dost líbil, sice ne na plný počet, ale na 4 dost silné hvězdy ano. Tohle je jeden z těch filmů, u kterých druhá projekce je téměř povinností. A upřímně, celkem se na ni těším, snad nezačnu krvácet z nosu… ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Push it and perish! Mohla to být malá chytrá alegorie o tom, že ať už se člověk hne kamkoliv, pořád se nachází uvnitř schránky – zavřený mezi čtyřmi zdmi v práci, doma nebo ve svém vlastním těle. Schránka obalující menší schránku a ta ještě menší, jako nikdy nekončící koloběh. Jenže to by za kamerou nesměl sedět Richard Kelly, který nám takhle předhazuje „jen“ slohové cvičení na téma vina a trest obalené ve vědecko-fantastické strouhance a lehce osmahnuté na vlně sedmdesátých let. Osobně pořád nevím, kam bych měl The Box zařadit a jaký postoj zaujmout, protože nad ním nelze jen tak mávnout rukou. Na to se až příliš rychle zadře pod kůži a jeho základní myšlenka nedá divákovi tak lehce spát. Na jedné straně volám:„Kelly přestaň už hulit to, co hulíš!“ Protože jediným řešením je oproštění se od megalomanských a šíleně Lynchovských kreací (dají-li se za ně vůbec považovat). The Box je filmem, u kterého je divák po sedmdesát minut inside the box a se zaujetím sleduje mrazivý příběh o následcích vlastního rozhodnutí, aby byl pak v poslední půlhodině totálně outside the box. Richard Kelly si zřejmě řekl, že by si rád zopakoval podobně laděný závěrečný twist z Donnieho Darka, jenže k tomuhle komorněji pojatému snímku se to zkrátka nehodí. Během vyprávění dokáže strhnout vizuálně zajímavou atmosférou koketující s Kubrickovým Osvícením hudebně doplněnou o rify z Hitchcockova Psycha, ale postupné vršení otázek, na něž se nedozvíme odpověď je ve výsledku značně otravné. Takhle se Kellymu daří překročit stín pouze Akt X, Krajních mezí či Věřte-nevěřte! Samotná střihová skladba je místy opravdu hodně zvláštní, skoro až mimo mísu. Výsledný produkt pak už jen připomíná invazi lupičů těl - prázdnou bublinou, která ke konci praskne a mátoživě se plahočí vstříc divákovi. PS: S odstupem času je mi stále víc líto, že Kelly nevyužil potenciál dané látky. Už jenom ukázka toho, jak se páry rozhodují společně a v konečné fázi je to zde vždy žena, která je původcem činu (Dux femina facti) majíc osud neznámého člověka ve svých rukách. Čímž se dostáváme k otázce: Do jaké míry ho má člověk ve svých vlastních? Opravdová škoda, že se tahle zprvu se rozvíjející studie o nutnosti naučit se žít s vlastními rozhodnutími zvrtává do sci-fi mišmaše s nejasným zato přímočarým koncem doslova utopeném ve vektorovém slizu podivných CGI efektů. 6/10 ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Opravdové zklamání, velké očekávání, ale bohužel tento film nemá co nabídnout. Myšlenka sice zajímavá, ale bez pořádného nápadu a děje. Hlavní chyba je spousta mrtvých bodů a tím to celé šíleně nudí. Dal by se v klidu o takových 20 minut zkrátit. Nudný snímek bez pořádného děje a zápletky. Pokud se tomu to říká horor, tak by mě zajímalo co na The Box je hororového. Nejspíš ta jediná scéna u které jsem se lehce lekl. Cameron Diaz mi neseděla a její herecký výkon byl nemastný neslaný. Na odpad The Box není, ale bohužel víc nez 2* dát nemohu. Čekal jsem od toho víc a po takovém hereckém obsazení jsem čekal větší adrenalinovou pecku... 3/10 = 35% ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Je to blbox. Co se týče zpracování / hereckejch výkonů, tak nemam co vytknout. Do půlky filmu sem byl fakt napjatej a děj mě moc bavil, ale potom se to zvrhlo v jakousi scifi-zombie sračku, kde se udávaly uplně neopodstatněný situace a skončilo to fakt debilně. Přišlo mi to jako kdyby se scénaristi "Saw" zfetovali LSD a pustili si pár dílů Hvězdný brány a jeden z nich u toho koukal na film "Fakulta". Totálně zkoněnej koncept a přitom trailer vypadal tak lákavě! ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Hlavní postavy Norma a Arthur Lewis Lew jsou založeny na rodičích režiséra Richarda Kellyho. Jeho matka měla také zmrzačené nohy a jeho otec také pracoval pro NASA. (Pethushka)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 90. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

Tvůrce Donnieho Darka opět zkouší sci-fi

12.03.2012

Richard Kelly (foto) je tak trochu „one hit wonder“. Navíc Donnie Darko vlastně ani nebyl hit, jen postupem času získal kultovní status. Každým dalším filmem Kelly nahrává svým odpůrcům, kteří tvrdí,… (více)

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama