Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje. Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Ve všech mís promlouvá k lidu prezident Nixon - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

nunka 

všechny recenze uživatele

Sama Bickea ponižuje vlastná žena, rodina, práca a vlastne celá prehnitá americká spoločnosť a politická scenéria. Chce byť dobrým otcom, manželom, uznávaným obchodníkom a zároveň sám sebou...hm, čo trošku koliduje. Konflikt vyusťuje do sociopatie, averzie a túžby po náprave nenapraviteľného. ... a tak sa vo filme Zabij Nixona cez geniálny herecký výkon Seana Penna dozvedáme o marnom boji jedného životného stroskotanca s americkou históriou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Herecká exhibice Sean Penna. Jeho Sam Bicke je sice vyšinutá postava, ale současně svou zkreslenou optikou přesně vidí absurditu a pokroucenost života v současné civilizaci. Buší do slabin "amerického snu", ale ony výtky jsou pohříchu pravdivými postřehy o psychické a etické bídě současného vyspělého světa. Aby pohled autorů mohl být náležitě sžíravý, nemohli dostat lepší nápad, než použít brýle psychicky "nemocného" člověka, přes které vidí na životě právě ty nejbolestivější nesmysly. A Sean Penn všechny tyhle roviny zvládá, jako by nebylo nic jednoduššího. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Asi tak: Film je to ne nezajímavý, ale samotný si ho asi nijak nezapamatujete než jako drama neprůbojného a svým způsobem slušného člověka, loosera Sama Bycka, jehož ubíjí americký sen a zparchantělý systém, to celé na pozadí aféry Watergate a planých keců o právu a spravedlnosti. Potud za ***. Samotný Pennův výkon si ale tu extra hvězdu navíc zaslouží, tohle si odpracoval a zahrál skvěle. Až vám toho maniaka bude možná i líto. Pomalé, sugestivní, zdlouhavé, ale se skvělým Seanem. ~~~ "Its about mooneey, Dick. MOOONEEEY!" ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Výborná dráma o psychickom kolapse jedného človeka. Človeka, ktorý nikdy do tejto spoločnosti nevedel zapadnúť a svojou silnou nepraktickosťou v kombinácii s nadávaním na systém od seba postupne odstrkuje aj svojich blízkych. Film je natočený s prehľadom a tempo nikde nehapruje, hoci sa mi zdal o dosť dlhší ako 95 minút. Don Cheadle a Naomi Watts sú dobrí ako obvykle, ale Zabijem Nixona! je skutočne jedným obrovským sólom pre Seana Penna, ktorý je skrátka vynikajúci. Je sranda, že svojho jediného Oscara získal za jednu zo svojich nie tak podarených úloh. Jeho Sam Bicke je neschopný úbožiak, ktorého eskapády je miestami až nepríjemne sledovať (je vám zaňho trápne) a na konci vám ho napriek neľudskému počíňaniu bude aj celkom ľúto. Pôsobivý film, ktorý stojí za to vidieť naozaj aspoň kvôli Pennovi. ()

MajklCZsk 

všechny recenze uživatele

The Assassination of Richard Nixon je především postavené na vývoji hlavní postavy, s kterou nás tvůrci dokonale spojují. Dávají ji do extrémní karikatury, která se však odráží v nás samotných. Nebýt výkonu Seana Penna, je tento snímek průměrný. Skvělé herectví vše ale zachraňuje a dodává nám nádhernou psychickou sondu do jedné choré duše. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (6)

  • Sean Penn byl zapojený do přípravy projektu 6 let, než se podařilo získat finance potřebné na natáčení. (imro)
  • Snímek původně vznikal jako čistá fikce, ale scénáristé při hledání dobových materiálů našli příběh velmi podobný tomu, který zamýšleli zfilmovat. Nakonec se jej rozhodli zakomponovat do scénáře. Skutečný pokus o atentát, když Samuel Bicke chtěl unést letadlo a vletět s ním do Bílého domu, se odehrál 22. 2. 1974. (imro)

Reklama

Reklama