Reklama

Reklama

Jak mít sex

  • Velká Británie How to Have Sex (více)
Trailer 1

Tři britské teenagerky jedou na prázdniny a doufají, že je čeká nejlepší léto jejich života – naplno se vrhají do divokého nočního života. Skvělý, neonem prozářený debut kameramanky a režisérky Molly Manning Walker o trojici britských teenagerek na divoké prázdninové jízdě plné alkoholu zaznamenal obrovský úspěch na festivalu v Cannes. Vtipný, promyšlený, ale zničující pohled na složitost ženského přátelství a sexualitu dospívajících. (Film Europe)

(více)

Recenze (54)

campix 

všechny recenze uživatele

Tři bristké teenagerky jedou dělat bordel do party letoviska v Řecku. Jedou do plnejch stejně jako většina lidí na tomhle místě. Párty, alkohol, drogy a sex. Někoho to rozhodí, někoho ne. Nejde se tolik úplně do extrému, co se týče eskalace děje a působí to tím pádem hodně civilně a uvěřitelně. Věřím, že tohle se děje stovkám podobných dívek. Bohužel já v tom asi i díky tomu nevidím nic stěžejního nebo ocenění hodného. Obrovský úspěch v Cannes připisuji tomu, že za vším se hledá senzace a je potřeba něčemu dát kredit a dát tomu punc události. Stále je to indie film, který uvidí naprosté minimum lidí. Tím pádem s minimálním dosahem. Nicméně je nutné ocenit dívčí sestavu v tomto filmu. Velmi dobrá herecká práce. Nic víc tam nevidím. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Citlivý film o radosti, očekávání a hloubce zklamání, které zažívá teenagerka na párty dovolené s kámoškama. Na první pohled jenom další zbytečnost z Netflixu, postupným odkrýváním citového a psychického prožívání událostí hlavní hrdinkou mimořádně vnímavé komorní drama. Jednak skvěle zahrané hlavní herečkou Miou McKenna-Bruce, ale především úctyhodně zrežírované celovečerně debutující Molly Manning Walker. [Cannes FF] ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Debutující Molly Manning Walker velmi dobře odpozorovala nejistotu prvních sexuálních krůčků a zkušenosti citlivě přenesla na plátno. Výsledkem je nenápadný, prchavý snímek, který se vyhýbá moralizování či vzletným závěrům, ale zádumčivě poukazuje na křehkost sebeobrazu i mezilidských vztahů. Více zde. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Příjemné coming of age drama o třech dívkách, které si jedou užít prázdniny divokým party životem a jedna z nich by zde ráda přišla i o své panenství. Herci jsou sympatičtí, rychle film uteče, ale přišlo mi to trochu obyčejné, podobných filmů je spousta a tenhle příliš nevyčnívá, na to je až moc málo explicitní a divoký, ale zabavilo. 6/10. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Vysoce citlivý film rafinovaně a v precizních nuancích zprostředkovávající divákovi zkušenost, kterou si prochází drtivá většina mladých dívek, bez ohledu na okolnosti a osobní kvality - zkušenost, která jen pro svou četnost ještě nemá být považována za něco obvyklého, běžného, s čím je třeba se smířit a vyrovnat. Po všech stránkách perfektní dílo: režie, kamera, barvy, tempo, dynamika, situace, přirozenost emocí, vývoje napětí i uvolnění ve vztazích... celé naprostá paráda! *** V Edisonu, v rámci Be2Can, s ORL. *~ ()

castor 

všechny recenze uživatele

A já si vždycky myslel, že když někdo jeden večer (a kus noci) absolvuje nezřízenou zábavu plnou alkoholu (navíc solidně smíchaného), tak se následující ráno (spíš poledne) nezřídka dostaví nepříjemné stavy v podobě pulzující bolesti hlavy, únavy a žaludku jako na vodě. Chyba. Tohle trio kamarádek si jízdu následující večer rádo zopakuje, protože si tyhle prázdniny na Krétě prostě hodlají dosyta užít. Nezávidím současné mládeži. Furt musejí skvěle vypadat, furt musejí skvěle hláškovat, furt musejí dělat dojem a furt se musejí co nejrychleji opít. Debutující Molly Manning Walker u toho navíc solidně mapuje znepokojivou atmosféru neustálé sexualizace všeho, co dotyčné dělají. Holky totiž právě skončily střední školu a než začnou ty „pořádné starosti“, chtějí okusit poměrně tupou jízdu navazování nových známostí, přičemž jedna z nich snad KONEČNĚ ztratí panenství. Chyby se neodpouštějí, jinak dotyčný přesune zájem jinam, vyhrává ta nebo ten odvážnější, hlučnější, přímočařejší a hulvátštější. Kdo by se měl radovat, cítí prázdnotu, kdo by měl raději držet hubu, neustále burcuje a tlačí druhé. Oceňuji velmi dobré mladé herce, oceňuji pulzující atmosféru, oceňuji výmluvné pohledy, oceňuji jakési vystřízlivění z letní nevázanosti, oceňuji nahořklost těchhle radovánek. Protože nejprve tu máme živelnost a bezmyšlenkovost, postupně ale nabíráme zajímavé (uvěřitelné) emoce, obsah bych si ale pořád přál silnější, a v některých otázkách bych uvítal větší „doslovnost“. Každopádně velmi dobré tři hvězdy. Pro někoho určitě fajn ukázka toho, Jak nemít sex. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Citlivo nakrútený film o téme, ktorá by mala osloviť iba cieľovku vo veku hlavných hrdiniek, prípadne o dva či tri roky starších hrdinov. Našťastie tomu tak nie je, Walker sa snaží byť čo najautentickejšia, čo znamená, že aj napriek neustálej párty plnej drog a cigariet (a sem tam aj sexu) do väčšej či menšej miery (to sa bude líšiť) dokážeme prežívať tú dovču spoločne s babami. Z jednej sa časom vykľuje hlavná postava, z druhej tá najlepšia kamoška a tretia dostane už priestoru o dosť menej. Ide to aj bez veľkých gest, tony dialógov o tom, kto sa ako v akom okamihu cíti a divák si toho dokáže dosť odvodiť aj sám. 70% ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Britsko-grécka dráma Ako mať sex sa spočiatku javí ako niekoľkodňová, neónmi prežiarená, tínedžerská jazda, ktorá snáď ani nemá tendenciu vyvinúť sa v niečo hlbšie. Ale pozor, veľký omyl. Okrem silne autentického herectva je tento debut výnimočný tým, ako s vysokou citlivosťou zachytáva krehkosť dospievajúceho človeka, nespoľahlivosť teen vzťahov a súčasne bolestivú skúsenosť a sklamanie mladého dievčaťa, ktoré zisťuje, že medzi jej vytúženou predstavou a realitou zažitou počas svojej prvej sexuálnej skúsenosti, bola veľká odchýlka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kde je hranica medzi dobrovoľným sexom a znásilnením, to je jedna z hlavných tém, ktorou sa zaoberajú progresívci a preto chystajú 15 stranový formulár, ktorý bude treba prečítať, podpísať, overiť notárom a až potom sa dvaja môžu oddať vášni. Tento film nejde takto ostro, bolo to bez formulára, v dovolenkových rezortoch je totiž málo notárov. Ja som sa ale zamýšľal nad inými otázkami. Kto svoje dcéry púšťa samé na dovolenku v 16 rokoch, aby tam opakovane len do nemoty chlastali a bľuli, pričom túto študijnú dvojkombináciu občas okorenia fajčením vtákov na nejakých "pool parties", niekedy predstierane a inokedy reálne? Režisérka tvrdí, že to natočila podľa toho, čo sama na takých dovolenkách ako tínedžerka videla. Teda videla operencov v hube anglických štetúľ, ktoré nevedia už čo od rozkoše, obliekajú sa ako kurvy, sami si hovoria, že "slutty", hubu majú nevymáchanú ako posledný ožralý kočiš, vyziapujú do sveta kadejaké sračky, ako keby ich niekto chcel počúvať, žerú len fiš a čipsy, ale hlavne tie čipsy, ktoré si radi dávajú medzi surový toastový chleba, lebo to je super anglická sváča, no a pri tomto stokárskom živote sa ešte cítia ako ladies, pri ktorých chce každý rytier, zvyčajne výrazne neduživého, estrogénového typu s prelivom do melíru, vytasiť svoj meč z gatí. No a keďže tí anglickí bezzubí rytieri tasia z gatí na počkanie, ono k nejakému tomu styku vyziablého brka s údajne panenskou hrádzou obvykle dôjde, no a ona sa pretrhne. Lenže bol tam ten formulár? Podpísaný a overený? Ťažká otázka aj na Hamleta, každopádne sa na túto mládež pozerá tak zle, že grcky nepúšťali len oni, ale zaiste aj mnohí diváci. Z toho, čo sme videli vychádza pre nás len jedno memento: Páni, na dovolenkách pozor na Anglosasky. Hrozia pohlavné choroby a veľmi škaredé deti.  ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vizuálně pěkné, obsahově dost bezduché vyprávění o holčičím očekávání a zároveň zklamání, které zažívají na letních prázdninách. ()

William_ 

všechny recenze uživatele

7/10. Řemeslně kvalitně natočený film ze kterého po celou jeho délku nespustíte oči. Film by se měl spíše jmenovat "Jak mít zkažené prázdniny" a více by popsal děj filmu, ale chápu že to slovíčko na "s" upoutá více pozornosti. Dokážu i nedokážu pochopit chování hlavní postavy, a to především v tom ohledu, že každou nepříjemnou situaci, která se jí po čas filmu stane si nechává pro sebe. Chápu že ne každý je extrovertní typ, ale když na začátku filmu vidíte jak se právě ona chová dosti extrovertně a otevřeně, a pak v průběhu filmu otočí o 180 stupňů a uzavře se do introvertní podoby, strhává to za mě jakousi důvěryhodnost a autentičnost, které je tento film plný a nutno dodat, že se mu to až na mou výtku daří. Další nepolehčující okolnost kterou s tímto filmem mám je ta, že jsem už viděl daleko lépe zpracované filmy/seriály na podobnou tématiku, které možná šly někdy až za hranu, ale dokázaly divákům sdělit myšlenku v daleko uvěřitelnější formě, než se stalo právě zde. Na druhou stranu musím ocenit to, že se snímek nesnaží nikoho moralizovat a vsází na divákovo "domyšlení" po skončení filmu. Závěrem se sluší říct, že se jedná o zajímavý artový snímek, který uběhne jak voda. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Režijní debut Molly Manning Walker by sice názvem mohl budit dojem že půjde o další z řady teen komedií kde půjde hlavně o sex, ale ve skutečnosti jde o intimní drama a v samotném závěru i o celkem nepříjemný film. Trojice kamrádek (přičemž jedna je panna) vyráží na klasickou dovolenou na které hodlají akorát pařit, pít a mít sex, přičemž je od začátku jasné, že minimálně jedna z nich by ten sex sice chtěla, ale také by chtěla aby to bylo trochu něco víc a když na to konečně dojde, výsledkem je spíš rozčarování a lehčí šrám na duši. Jestli se tu něco režisérce povedlo, tak je to vykreslení náročnosti navázání vztahu který by měl smysl, sexualizaci všeho a všech, neschopnost komunikace a v neposlední řadě i to jak je velmi tenká hranice mezi dobrovolným sexem a znásilněním…70% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad to síce vyzerá ako typická "dovolenková" komédia plná nespútanosti a zábavy, ale napokon to malo oveľa silnejší rozmer ako sa mohlo prvotne zdať. Postava Tary mi prišla poriadne zmätená, a tak sa chtiac-nechtiac necháva unášať vírom dospievania a nechce byť predsa nikomu na smiech. Na jednu stranu mi jej bolo ľúto, no zároveň si za tie svoje "zážitky" mohla aj sama. Každopádne, zaujímavá sonda do života neskúsenej dievčiny, ktorá nechce zostať pozadu. 4* ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Sonda do nitra teenagerky. Na 90 minut mě to vtáhlo do letních bezstarostných dovolených, kdy má člověk plnou hlavu párty. Žádné prcičky, natočeno s citem pro detail, že by to prakticky mohlo být ze života. Přirozeně nevinná Mia McKenna-Bruce to hraje bez větších pochybností. Oscarovka to nebude, ale příjemná good-feel od které jsem vůbec nic nečekal.. ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je na úrovni těch filmů kde někdo chce zasunout  a hned zasune to snad i ty pokračování Prciček jsou reálnější než tohle. Tři holky studentky  nevím odkud jedou do Řecka na dovolenou mají neomezený přísun peněz , protože tam kouří a chlastají více než Zeman , když byl prezidentem jen podotýkám jsou to studentky . Dojdou do hotelu  a chtějí pokoj s výhledem ten není volný jelikož došly pozdě tak jedna řekne, že jejich kámoška neumí plavat a oni  ji to chtějí naučit a pokoj je hned volný (to někdy musím zkusit v životě). Jedna z nich je panna a druhá do ní kvůli tomu věčně rýpe a  zkuste hádat jestli zůstane pannou i na konci nezůstane (Jak je velká šance , že hned na první dovolené zasunete?) tam potkají 3 kluky (u jednoho jsem si takřka celý film  myslel , že to byla holka) a chodí s nima chlastat a to je celý film . Ačkoliv ve filmu několikrát řeknou , že jsou hladové kromě brambůrek si nekoupí nic jedna dokonce čumí na obchod s pizzou , ale nekoupí si ji asi byl větší prioritou chlast a cigára . Jelikož tohle by neutáhlo celý film tak ta panna  je s nima na party kde je soutěž , která ženská udělá nejdříve chlapa kde soutěží dva z těch jejich nových kámošů ona z tama  odejde a pak potká toho co vyhrál zaplavou si a mají sex  ona je pak zbytek  filmu nasraná a máme konec. Proč je nasraná film nevysvětlí chtěla víc nebo čekala od něho vztah nevíme a nedozvíme se to .   Kdyby tam byl aspoň ten sex tak by třeba jednu hvězdu dal, ale nic tu nemáme jen náznaky . ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

How to Have Sex broke my heart: it shows that consent is still a hazy concept. This must-see film about youthful hedonism reveals how far we haven’t come. To be clear: your daughters and sons (all young people) need to see this film, and so do you. The film tells a fundamental devastating truth: that, however much sexual consent is theorised, debated and culturally disinfected, “out in the field”, where it matters, where the real girls and boys are, it remains a slippery concept, and too often a non-existent one. Sexual opportunists and outright predators have found new hacks into the system. How, in the moment, it may be hard for a young person, male or female, to advocate for themselves: to not be rushed or pushed. How they could feel embarrassed, uncool, anxious they’re killing the vibe. They could also not realise that the other person may be an evolved manipulator who’s learned how to parrot the consent narrative (ask the question, bank the reply) but is effectively ambiguity-proof; who doesn’t much care if the eyes say “No”, so long as the mouth says “Yes”. And afterwards, yet more pressure of the postcoital variety: don’t overreact, don’t make a fuss.   All this is important because when sexual inarticulacy strikes, it can obfuscate the red lines of consent. How consent should happen before sex, not during or after. That true consent is given/received cleanly, not swathed in grey areas and remorse. That consent can’t be given when a person is incapacitated (asleep, drunk). It is a right (the law), not some folksy courtesy that can be dispensed with when it’s inconvenient. That sex without consent is rape. Sometimes, it’s a “special” kind of rape: rape no one wants to call rape; (to be fair) rape that some people still don’t realise is rape. But it’s rape nonetheless, not the “sexual bad manners” of yesteryear. ()

Související novinky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

77. ročník cen BAFTA - výsledky

19.02.2024

V neděli 18. února 2024 proběhl v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre 77. ročník předávání prestižních cen Britské akademie filmových a televizních umění (BAFTA), během nějž byla… (více)

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

Desátý ročník Be2Can začíná zítra!

03.10.2023

Be2Can, přehlídka výrazných filmů ze tří největších filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a Cannes, oslaví jubilejní desátý ročník. Odehraje se mezi 4. a 11. říjnem a do programu ji zařadí 28… (více)

Byly rozdány Zlaté palmy v Cannes

Byly rozdány Zlaté palmy v Cannes

27.05.2023

76. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému závěru a nastal tedy čas, aby byly rozdány Zlaté palmy. Hlavní ocenění prestižního festivalu díky rozhodnutí poroty, jíž… (více)

Reklama

Reklama