Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • USA Flight of the Phoenix (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina zaměstnanců petrolejářské firmy pracuje na pokusném ropném vrtu uprostřed mongolské pouště. Pak ale náhle přichází příkaz práce zastavit a vrt opustit. Kelly Johnsonové se to vůbec nelíbí a stejně tak se jí nelíbí Frank Towns, kapitán letadla, které pro ně přiletělo. Přesto si ale všichni rychle sbalí a nastupují na palubu. Na poslední chvíli nastoupí i Elliott, mladík, který se tu ocitl s tím, že hledá po světě práci. Brzy po startu přijde prudká bouře, do které se letadlo dostane. Frank se tváří zasvěceně a prohlašuje, že ji obletí. Situace se ale stále zhoršuje a na palubě brzy zavládne panika. Už je jasné, že bude nutno někde nouzově přistát. Vzhledem k podmínkám a poškozenému letadlu se to podaří jen s velkou námahou. Ještě před tím ale z paluby otvorem vzniklým po kolizi vypadne jeden z cestujících. Další dva během ztroskotání zahynou. Zbylí pasažéři jsou celkem v pořádku, zjišťují ale, že se ocitli kdesi hluboko v poušti Gobi, možná už na čínském území, a že je dost pravděpodobné, že se firma, která je zaměstnává, ani příliš nebude snažit je najít...  Když jednou v noci z improvizovaného tábora odejde James Liddle, jeho přítel Rodney se ho vydá hledat, přestože mu to kapitán Frank vymlouvá. Nakonec se oba sejdou a najdou i tělo Kelyho, který vypadl z letadla. Zjistí přitom podivnou věc: chybí mu hodinky, které měl během letu na ruce, a všude na zemi jsou prázdné nábojnice. Zdá se, že daleko v poušti přece jen nejsou úplně sami… Kapitán Frank chce čekat, až je někdo začne hledat, ale mladý Elliott přijde s překvapivým návrhem: z dvoutrupového poničeného letadla by se dalo postavit jiné, které by mohlo létat. Všem se to zdá jako čirá utopie, Elliott ale tvrdí, že je povoláním letecký konstruktér. Možnost stavby letadla skupinu na jistou dobu rozdělí, zejména Frank není tomuto řešení vůbec nakloněn. Nakonec ale souhlasí i on, že je lepší se o něco pokusit než jen sedět a čekat na zázrak. Tím spíš, že zásoby vody se rychle tenčí a také jídla je pomálu. Ve dne je navíc nesnesitelné vedro… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (246)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak to byla "Amerika"! Jak si postavit malé letadlo z velkého s omezenými zásobami a klesající morálkou mužstva. Pár pěkných momentů, ale taky spousta klišé. Podivně natočený příběh, který díky dobrým hercům a skvělým záběrům pouště nakonec zůstal mírně nad průměrem. Ovšem dovedl bych si představit i o něco preciznější zpracování. 60% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Velice hlúpe. Celá podstata snímku spočiva v tom, že banda looserov stroskotá a musí spojiť svoje srdcia a spoločnými silami postaviť uprostred Gobi lietadlo(!). Samozrejme, že sa sere čo sa dá a musia nastúpiť speudofilozofické pohladenia typu: "sme ľudské bytosti, naše sny" a to už je fakt zle. Žiaden charakter, plytké až beda. Jediné čo sa oplatí vydzvihnúť je slušný vizuál filmu, za čo patrí Moorovi jeden tlesk. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Počáteční havárie byla moc pěkně natočená. Osobně jsem se bál, že po ztroskotání v poušti se budu nudit, ale scénáristé oživili (kromě stavby letadla) nadcházející čas dalšími a dalšími napínavými zápletkami. Navíc bych pochválil kameru, prostředí pouště přímo svádí k nějakým těm krásným přírodním obrázkům. Původní film jsem neviděl, takže mi nic nebrání v tom, dát VNH. (Velmi nadprůměrné hodnocení :-) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Scéna nočnej návštevy u čínskych pašerákov, podfarbená songom „Champ“ od Massive Attack, je vynikajúca. Zvyšok snímky ale nemá čím zaujať. Vo filmoch s tuctom postáv je najdôležitejšie herecké obsadenie a hra charakterov. Hrdinovia tohoto púštneho opusu sú ale nevýrazní, sympatií majú menej než vody na pitie a vzťahové nuansy medzi nimi odpovedajú schopnostiam režiséra, zodpovedného za tupú strieľačku Za nepriateľskou líniou. Navyše, John Moore by sa nezdráhal vložit efektné videoklipové sekvencie ani do drámy z Holokaustu. Preto pre mňa ostáva záhadou, ako mohol byť poverený réžiou remaku dramatickej klasiky zo 60. rokov. Miesto dôveryhodnej drámy tu servíruje akurát smiešny patetizmus. Pozrite si radšej Prežiť Franka Marshalla. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Původní Let Fénixe jsem neviděl (a ani nehodlám, z obrázků je mi už od pohledu trochu šoufl), ale tenhle jsem kdysi dávno zastih v telce a včera u sebe na [DVD]. Celkově nějak nechápu, v čem spočívá záhada tak nízkýho hodnocení. Určitě, nejedná se o žádnou pecku, která by lámala hranice filmografie. To ne. Ale myslím, že se jedná o celkem dobrej příběh, kterej by mohl ždímat z charakterů maximum, pokud by to dovolil teda si podmanivější scénář (nebo režisér, co já vím). Hned úvodní havárie je naprosto luxusní záležitost, potom se zcela logicky musí zvolnit tempo, které režisér snaží vytáhnout takovým tím moderním pojetím rychlého střihu a dynamické hudby, což zcela neočekávaně vrcholí scénou s čínskými... é... pašeráky. Tehdy je vrchol filmu, z nějž už zbytek jen jede do svého hrdinského finále, které je zakončenou vzpomínkovými fotečkami. :) Jen na závěr bych měl tři výkřiky: 1. postava Mirandy "Eówyn" Otto je naprosto zbytečná, respektive naprosto nepadnoucí. Ženská tam bejt nemusela. 2. Chtěl bych mít v padesáti stejnej six pack jako Dennis Quaid. 3. Giovanni Ribisi si to NESKUTEČNĚ dává!!! 70% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • V původní verzi filmu se neobjevila postava Mirandy Otto. (Cheeker)
  • Natráčení doprovázalo mnoho nehod. Od potopení trajektu, přes převrácený vůz Jareda Padaleckiho, natržení boku letadla C-119G couvajícím kamionem a v neposlední řadě i zranení kameramana a jeho zástupce při nepovedené scéně s laminátovým modelem, který narazil do přístřešku kameramanů. (Terva)
  • Do Namibie byly dopraveny celkem tři trupy letadla C-119. S jedním z nich se potopil trajekt, který součásti převážel a všechny části musely být pracně vyzdviženy na pevninu. (Cheeker)

Související novinky

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Mezi námi kluky

Mezi námi kluky

17.07.2007

U sledování traileru na fantasy Kronika rodu Spiderwicků, v níž Freddie Highmore opět objeví na zahradě úžasný svět kouzel (nedávno něco podobného zažíval v Athurovi a Minimojích) se člověk ptá, kde… (více)

Reklama

Reklama