Reklama

Reklama

Nimona

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Rytíř chce po křivém obvinění prokázat svoji nevinu, a tak spojí síly s holkou, co umí měnit podobu. Ta je ale ve skutečnosti příšera, kterou má on za úkol zničit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hravý animák, ktorý sa celkom úspešne snaží skombinovať prvky fantasy a science fiction. Postavy sú celkom sympatické, napriek tomu najlepšie spojenie prejavuje Nimona s Gloreth v krátkej retrospektíve z minulosti. Vďaka tomu sa aj natíska myšlienka, či by nešlo o lepší film než kvázi "bladerunnerovská" Nimona. Je fajn, že sa tvorcovia cieľovej skupine snažia predostrieť myšlienky ohľadom toho, že vedenie krajiny je v podstate vždy vecou intríg a podrazov, ale väčšiu skupinu ako teenagerov film nezaujme a ani sa o to nesnaží, čo je asi lepšie, ak by tento zámer mal a nedokázal by ho naplniť. ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Netflix dokáže zhruba poslední tři roky vydat jednou až dvakrát za rok jeden skvělej animák (kterej mimochodem tvoří výraznou část jeho opravdu dobrejch výtvorů toho roku). Loni to byl Pinocchio Guillerma del Tora, předloni Rodina na baterky a letos Nimona. Strašně zajímavý počin ta Nimona vlastně je. Zajímavá animace, nápaditý děj, promyšlené postavy... film si zároveň pohrává s myšlenkami a tématy (rasismus, vina, idealismus, hledání identity), které dítěti vůbec vadit nebudou a zároveň je tak nějak bude chápat, ale pro straší to bude do očí bijící fakt, film pozvedávající na novou úroveň. Můj jediný problém s tímto filmem je skutečnost, že film občas až moc tlačí na pilu co se komediální stránky týče a občas to je až na škodu, protože dost vtipů bohužel nefunguje (naopak dost jiných funguje). Ale trochu se umírnit a nebýt furt tak šílený (pokud nejde o akci) by filmu jen pomohlo, protože to je potom mnohem hůře uchopitelné. 7,5/10 ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Pineapple on pizza?" ___________ Velká škoda že Netflix netvoří víc takových peckovních animáků, protože jde o skvělou anti-pohádku o anti-hrdinství a strachu z jinakosti [podobnost se Shrekem je zcela na místě], která svou koncepcí fikčního světa [využívající fantasy a sci-fi s modernistickými prvky], animací [kombinující 3D s klasickým 2D] a chytlavým tempem [tandem Riz Ahmed/Chloë Grace Moretz funguje na výbornou] snadno strčí do kapsy kdejakou disneyovku.... Parádní jednohubka, která svými příběhovými motivy [queer prvky či vztahy mezi postavami] sice klouže po povrchu, což je škoda, ale i tak baví na jedničku. ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele

"But, Im not a girl. Im a shark" Pekná animácia a dizajn stavieb v novom zaujímavom fantasy svete. Ta animácia bola kvôli svojmu "minimalistickému" štýlu niekedy fajn, niekedy priemer a niekedy nadpriemer, ale osobne sa mi viac ľúbila než neľúbila. Samozrejme tu je tiež animácia ovplyvnená od Spiderverse, ale má aj svoje osobné prvky, ktoré môžu byť až trochu moc štylizované ale to sú vyslovene detaily, ktoré si bežný divák nepovšimne. Futuristické rytierske mesto niekedy pripomína Gotham, inokedy svet Arcane a chvíľu pripomínali aj kulisy z Macbetha. Čo sa týka deja a postáv tak tie ma prekvapili. Čakal som podobný film ako bol The Sea Beast, ktorý bol viac pre mladších. A aj keď sa to tak zdá, a áno ma to viac vtipov pre mladších, tak to má dosť dobré dospelejšie témy. Tiež sa mi ľúbi ako je film pomenovaný Nimona ale tá sa na pozíciu hl. postavy plnohodnotne dostane až v druhej polovici filmu, prvá je o našom hlavnom rytierovi a jeho zápletka nie je síce nič nové, ale vďaka tomu fantasy svetu to funguje lepšie. Zato Nimonin origin a jej konflikt fungujú perfektne, aj keď sa to teda plne rieši až vo finále, ktoré je síce znova veľkolepé s gigantickou príšerou, ktorej dizajn je síce veľmi jednoduchý ale zato mi to pripomínalo Mijazakiho takže body+. A to finále prekvapivo dobre funguje na emóciách. Strašne mi tento film pripomenul už staršie animované filmy z rokov cca 2010-17, ale zato v novom kabáte. Takže z očakávania na ďalší novodobý, neznámy, animovaný, priemerne až podpriemerne vyzerajúci film sa stala pekná pripomienka toho ako by mal dobrý animák vyzerať. Ale ešte tu je strašiak v skrini a to rytiersky pár od ktorého som hneď čakal volakú scénku (ktorá prišla na konci) ale vzhľadom k tomu, že som ju čakal a nemám žiadny dôvod ju nenávidieť tak nemám čo kritizovať :) ()

PanTumnus 

všechny recenze uživatele

je to o lgbtq lidech. hrdinka je nebinární a hrdina gay. konflikt se k tomu metaforicky vztahuje a dokonce big deal v tom filmu je i tematizace sebevraždy v lgbtq+ komunitě. zvlášť u mladých lidí, které jejich rodina/komunita odmítá. nikdy jsem nic takového v animáku neviděl. je to super a s dětma pak může být navázaná velmi zajímavá konverzace. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (4)

  • Režisérské duo Troy Quane a Nick Bruno namluvilo postavy Sir Troy Quartermane a Sir Nicholas Brun, což jsou narážky na jejich jména. (petr.koca)
  • Film malo točiť štúdio Blue Sky pre Disney, avšak vedenie spoločnosti výrobu pozastavilo kvôli LGBT témam vo filme. Projekt zachránil Netflix. (Arsenal83)
  • Film byl originálně produkcí Blue Sky Studios od roku 2015. V roce 2021 byl film zrušen kvůli uzavření studia společností Disney. Film byl údajně dokončen na 70 %. Vývoj filmu byl obnoven o rok později společností Annapurna Pictures. Animacici dokončila společnost DNEG Animation. (petr.koca)

Související novinky

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (více)

Herní Stray se dočká filmu

Herní Stray se dočká filmu

06.09.2023

Pokud jsou v otázce domácích mazlíčků kočky vaší preferovanou volbou a sem tam doma sáhnete po nějaké videohře, jistě vám neušel chválený loňský titul Stray od herní divize studia Annapurna Pictures.… (více)

Reklama

Reklama