Reklama

Reklama

Zlá a závistivá Markyta (P. Mourková) touží po manželovi (P. Štěpánek) hodné Marjánky (M. Reifová), ale ještě víc se jí líbí jeho hostinec. A tak zavede nebohou Marjánku do bažin. Když se po mamince ptá malý Matýsek, pošle ho za ní. Naštěstí se o tom od bludiček dozví statečná Hančí (M. Kuklová), a protože má pro strach uděláno, vydá se těm dvěma na pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Vcelku koukatelná, místy až dramatická pohádka. Na to, že vznikla v první polovině 90. let vykazuje spíš rysy klasických pohádek z 80. let, což jí je pochopitelně ku prospěchu (ještě nebyla poznamenána polistopadovým úpadkem české televizní tvorby). Zindulkova role cholerického otce od rodiny mi přišla víceméně zbytečná a s linií hlavního příběhu nijak nesouvisející. Naopak návrat Marjánky a jejího syna mezi smrtelníky byl až příliš urychlený, objevili se v hospodě jako by nic ihned po scéně s utonutím Markyty. Přece jen bych čekal alespoň krátkou scénu, jak je bludičky vynášejí z vody ven a ve vsi se shledají s rodinou a přáteli. Průměrných 50%. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Marjáno, posílám ti kluka !!" ;) Na začátku 90.let byla Vlasta Janečková ještě pořád ve velké formě, a tak když přišla s poněkud morbidnější pohádkou plnou takřka geniálních vtipných hlášek inspirovanou chodskou poudačkou, která si pohrává s motivy závisti a samozřejmě i následujících božích mlýnů, nemohlo to dopadnout špatně.. O travičce už jsem slyšel, na Chodsku však žila Markyta, která našla zalíbení v topení !! Prostě topička !! ;) Netopila však v kamnech, ani koťata, ale především vesničany, jmenovitě svoji kamarádku Marjánku, záviděla jí manžela v podání jako vždy skvostého Petra Štěpánka, toho si Janečková očividně velmi oblíbila - Pokud lze se takto eufemisticky mluvit o muži, za něhož se vdala !! ;) - a prakticky v každé ze svých pohádek ho obdařila pořádným chlapáckým knírem, a hlavně hospodu, i jejího syna, který sociopatickou Markytu v podání až nechutně věrohodné Pavlíny Mourkové zase nakonec rozčiloval svým nekončícím steskem po pravé matce.. Jen by mě opravdu zajímalo, po kom to pískle zdědilo tak zrzavé pačesy..;) Jaké štěstí, že tu byla ještě Hančí, s níž se právě rozešel místní tlučhuba a přizdisráč Jirky Langmajera, v podání ještě ne, tolik jako dnes, otravné Michaely Kuklové, se svojí absencí pudu sebezáchovy hraničící až s poruchou osobnosti, která pomohla nejen bludičce Dany Morávkové, ale i těm dvěma nešťastníkům.. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka z chodského prostředí od známé pohádkové režisérky V. Janečkové. Hlavní postavu, závistivou a krutou Markytu, jež hodí do tůně dva nepohodlné lidi, aby se mohla zmocnit majetku, hrála velmi přesvědčivě P. Mourková, jíž tento typ rolí neuvěřitelně sedí. V druhé rovině příběhu se představí statečné a nebojácné děvče Hančí (M. Kuklová), jež sama přemůže netypickým způsobem bandu lupičů a jež hledá ženicha, který by nebyl bačkora. Ve vedlejší roli určitě zaujme S. Zindulka, hrající vzteklého pantátu, otce Hančí, jenž se dokáže rozlítit kvůli maličkostem a jeho cholerický výstup při obědě je až zábavný. V pohádce se též objevují bludičky (D. Morávková a J. Preissová), ale ty byly pro mě až na okraji zájmu. Pochopitelně se v pohádce objeví v malé roli i manžel režisérky P. Štěpánek, představující majitele hostince, trpícího pod pevnou Markytinou rukou. Světýlka z blat hodnotím jako průměrnou, lehce morbidní pohádku, domnívám se, že paní Janečková natočila povedenější a zajímavější díla. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemná, kvalitní a podařená pohádka, ve které sice záporná postava spáchá dvě čistokrevné vraždy, ale dobro se přece jen ukáže silnější než zlo a vše skončí tak, jak v pohádce má. Kuklová si zahrála tak trochu Nebojsu a trochu zcela naivní dívku. Ale jsme v pohádce a tam takové věci neřešíme. Kladně hodnotím venkovní lokace, skutečný dům i nádobí, prostě filmařsky vše výborné. Naprostá spokojenost na to, že šlo o klasickou nedělní pohádku. ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Na začátku uvidíme vražedný útok shozením z dvoumetrové výšky do kaluže, přičemž o další takové akční momenty nebude nouze. Další drsný prvek přidává Zindulka s frajerským lookem "na Brežněva". V průběhu se dozvíme i různé věci použitelné do praktického života, například, že pokud jste poctivý, nemůžete se utopit. No na nakonec všechno vyřeší boty, vedle kterých se i Baťa může jít utopit. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno