Operace Slon
Akční / Dobrodružný / Komedie / Válečný
USA, 1995, 107 min
Simon WincerHudba:
David NewmanPlakáty
Vietnam 1968. Americká armáda mění v jedné z vietnamských vesniček svou vysunutou hlídku. Kapitána Cahilla střídá kapitán Doyle. Ovšem díky Doylově neopatrnosti a obalu od čokolády se p přítomnosti Američanů ve vesnici dozví vojska Vietkongu, která vesničanům za trest zabijí místního posvátného slona. Vesničané bez slona nemohou v žádném případě být a ani americká armáda nechce ztratit na strategicky důležitém místě svůj vliv: U.S. Army proto sestaví pětičlenné komando, které má za úkol sehnat nového slona a dopravit ho ho válkou zmítaným Vietnamem až na místi určení. Na cestě ovšem číhá nejedno nebezpečí a překvapení, takže 200 mil vietnamskou džunglí bude pro značné různorodou pětici amerických vojáků, mnohatunového sloního drobečka Bo-Tata i jeho mladého domorodého průvodce Linha pořádně náročných.
Film byl natočen podle skutečného příběhu majora americké armády Jima Morrise. (oficiální text distributora)
Gemini
Disneyovka z vietnamské války? Že by? Ale ano, jde to, i když s dětičkami byste na to asi chodit neměli, protože byste jim leccos nemuseli umět vysvětlit. Jinak platí, že jde o řemeslně slušně zpracovaný film, žádné překvápko ani trhák to není, i když kdo by čekal takovouhle zápletku, že ano:)(18.6.2006)
Malarkey
Výborná komedie, u které jsem se často smál i když měla občas slabší scény. Danny Glover a Ray Liotta zde hrají celkem slušně a výsadek se slonem ke konci filmu byl celkem zdařilý. Celkově vzato slušná komedie, která byla natočena v době kdy Disney točil ještě dobré filmy a takové nízké hodnocení si zde nezaslouží.(18.6.2006)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $24,670,346║Tržby Celosvetovo $-║ /60%/(10.8.2005)
mandes
rozpočet : ? tržby americke : $24,670,346 ako rodinny film v telke to ujde........(7.4.2006)
Boogeyman
Skvělé obsazení mých oblíbených herců se ztráci v nevtipné zápletce, která se nemůže rozhodnout, jestli je pro děti, nebo pro dospělé!(4.8.2007)
Davies182
Památná scéna transportu slona helikoptérou mi teď jen zanechává úsměv na tváři, v doby velké premiéry na HBO šlo ale o opravdovou pecku a jeden z nejkvalitnějších rodinných filmů.(29.5.2009)
Z0oMb3E
Na moje prekvapenie toto nebolo až také zlé. Áno je to typický rodinný film. Áno nič svetoborné sa v ňom neudeje, ale scenár predsa len niečím zaujme. Film zaujme svojím dejom aj neplnoleté decká. Je to síce očividná propaganda v štýle "buďte s Američanmi, a armáda sa pre Vás aj pretrhne". O vydarených fóroch sa tu dá dosť ťažko písať, lebo bol len jeden. Disney studio by sa malo radšej držať pôvodných kreslených filmov. Film neurazí ani nenadchne a decká uvidia letiaceho slona. Na hodinu a pol ich to ale zabaví. Hviezda navrch za skutočný príbeh.(14.4.2011)
kingik
Tohle bylo tak nějak o ničem. V podstatě si zde dali dostaveníčko známí herci, kteří asi věděli v čem hrají a hodně rychle svoje party strojově odehráli a k výsledku se už asi ani raději nehlásili. Nevěřím, že nějaký chcíplý slon, i když posvátný, by ve vietnamské válce trhal žíly americké armádě. Ta by tak maximálně vesnici nakrmila olovem a ne, aby pracně sestavovala kdo tam těm primitivům dopraví nového slona. Jenže ani jako válečná komedie tenhle film moc neobstojí. Gagy se úplně vytratily a možná ani v ději nebyly nijak zakomponované, protože nevím v kterém úseku nudného a roztahaného děje vystačícího si se zápletkou na pár minut, by pro ně mělo být rezervované místo. Je to zkrátka těžkotonážní nuda, která neutkví moc dlouho v paměti. 40%(5.12.2011)
ScarPoul
par hercov sa stretlo a natočilo film od disneyho ktorý ma byt pre celu rodinu a je z obdobia vojny stači ak poviem že ho mam na vhs ako originalku(27.8.2007)
c.tucker
Průměrná komedie s pár slušnými scénami a celkem dost klišé, ale obsazení povedené a i slušně zahrané.(18.3.2009)
blitzer
"Groteska, v hlavních rolích slon, frantík a čtyři kašpaři"... netradiční film z prostředí války ve Vietnamu, bohužel jsem se ale poměrně nudil (což se dalo ale od Disneyovky, která je určena jiné věkové kategorii, čekat). Tři hvězdičky za pěkné exteriéry, povedený soundrack a pár vtipných momentů (ten nejvtipnější si tvůrci nechali na konec: "inspired by a true story " :-))(22.5.2009)
Greg25
70%(14.5.2007)
Yoss
Denis Leary a možno aj ďalšie osadenstvo Operácie Slon sa asi dnes hanbí, že má tento počin vo filmografii. Čo už. Shit happens.(12.4.2011)
OL@F
Není to zase až tak špatný film...Občas tam jsou dost povedené scény..(18.6.2006)
wir2k
Né že by to bylo za 5* ale tady to má tak mrzácký hodnocení který si ten film ani zdaleka nezaslouží. Je to příjemná a vtipná oddychovka(18.6.2006)
Farley
Tenhle film si fakt zaslouží víc... Nemůžete od Disneyovky čekat komorní psychologický drama. Je to fajn komedie s pár milejma podtextama inspirovaná reálnejma událostma. Jako všechny hraný Disneyovky takové roztomile přiblblé, ale pohodička. :)(5.12.2011)
R1CH1E
Hezký příběh o válce ve Vietnamu v dětské verzi. vtipné momenty tam byly, film nezachází do trapností, bohužel mě mrzí, že se film zasekl v půli cesty mezi akční komedií z války a příběhem pro děti. "Groteska! V hlavních rolích slon, frantík a čtyři kašpaři!".(29.12.2009)