Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (797)

castor 

všechny recenze uživatele

Většina hollywoodských policejních filmů v sobě nezapře, že se vyrábějí v jedné továrně. Ne každý má ale natolik výraznou ústředí dvojici. Vymyslel je Shane „Poslední skaut“ Black, za úkol jim dal rozprášit gang distributorů drog. Kombinace brilantní krimi a výborné komedie spojuje dvojici detektivů, kdy jeden byl na pokraji toho, že si ustřelí palici a druhý už pomalu spřádal plány na důchod. Svižné akční momenty téhle dvojky se tak díky bohu střídají s mile lidskými situacemi. A to povznáší kousek zručného Richarda Donnera (škoda, že režii už zřejmě definitivně pověsil na hřebík) nad pětadevadesát procent podobných kousků. Vyšinutý Martin Riggs, na kterém se vyřádila vietnamská zkušenost a tragická smrt manželky (ve dvojce se šikovně dozvíme, jak to vlastně bylo) a jeho mírumilovný černošský parťák Roger Murtaugh tak vytvořili model, který pojí jasně charakterizované postavy s jednoduchým příběhem, plným akce a humoru. Moc rád jsem se k nim po dlouhých letech vrátil. „Tak na tohle už jsem starej.“ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Skvělý první díl geniální série. Chytrý scénář a Donnerova parádní režie doplněná skvělými herci. Mel Gibson je jako Martin Riggs nepřekonatelný. Jeho kreace totálního magora a zároveň zuboženého policajta je bezchybná a v Riggsových citových záchvatech je vidět ona příslovečná jiskra šílenství. Navíc spousta nezapomenutelných hlášek a gagů, které mě rozesmějí klidně i po dvacáté. Klasika. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Spolu so 48 hodinami osemdesiatková buddy klasika. Snímke, hoci sa nikdy nejednalo o moju srdcovku (zo "Smrtonosných" mám radšej predsa len pascu s Willisom) nemožno uprieť kvality. Ostatne, stoja za ňou Richard Donner, Joel Silver a Shane Black, v takej kombinácii to „asi“ akčné béčko byť nemohlo. Naprieč svižnou snímkou sa nesie silná atmosféra dusnej, letnej, džezovej noci. K tomu silní protivníci (Gary Busey a zapaľovač), nečakane fungujúca kombinácia humoru (dobrácky, rodinne založený starnúci policajt vs. mladý, samovražedný magor) s ako soľ v rane ostrými scénami, kde doslova strieka krv (šialená bitka na trávniku). Výborné dialógy, nestarnúca akcia, perfektné hlášky a napínavý scenár. Dvojka je možno ešte lepšia. Potom už to so sériou šlo dole vodou. Pri skromnom 15-miliónovom rozpočte skvelá celosvetová tržba 120 miliónov, takže dvojka prišla do dvoch rokov. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nadupaná akční podívaná s dokonalou ústřední dvojicí, vražedným tempem a několika slušnými fórky. Plný počet ale nedám, protože některé scény jsem panu režirérovi prostě nežral (např. elektrošoky mučený sprintař Mel) a ani tuctový konec to zrovna moc pěkně neuzavřel(naprosto klišoidní a k tomu dost nedůvěryhodná bitka v dešti za příhlížení tuctu policejních jednotek mě vcelku znechutila). Nic to však nemění na faktu, že jsem se dobře bavil a už se těším na dvojku. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika. Mel Gibson ve své nejkultovnější roli válí a hláškuje o sto šest. Richard Donner nám připravil vskutku vydatnou a dokonale okořeněnou specialitku, které nechybí ty nejdůležitější ingredience (spousta kvalitní akce, nadprůměrné herecké výkony, příběh postrádající větší klišé a v neposlední řadě legendární hlášky). Čeští labužníci si navíc mohou vychutnat i bezchybný dabing, který této specialitě závidí všelijaké nové objevy kuchyně zvané film. Jako přílohu doporučuji do ruky pivo, na stůl brambůrky či jiné laskominy, zvuk na maximum a jen vyčkat, až se chuť sama rozplyne na jazyku. Na tenhle mls totiž jen tak nezapomenete. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (72)

  • Na začátku filmu hraje „Jingle Bell Rock“ od Bobbyho Helmse. (Duoscop)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama