foto

Denis Leary

  • nar. 18.8.1957 (59 let)
    Worcester, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Neexistuje na pódiu komika, který by se snažil bavit obecenstvo tak napínavě a důrazně jako je Denis Colin Leary. Člověk nominovaný v cenách Emmy jako americký komik, scénárista a režisér zároveň, znám díky svému svéráznému stylu humoru, kterým dominuje stále rozzuřený bavič vykuřující jednu cigaretu za druhou.

Denis se narodil do irské, katolicky založené rodiny, imigranta Johna Learyho, který se živil jako automechanik a jeho matka Nora jako služebná. Díky tomu má jak Irské, tak Americké občanství. Chodil do Saint Peter-Marian High School v Worcesteru a později odmaturoval na Emerson College v Bostonu, kde se také seznámil se svojí budoucí manželkou Ann Lembeck, roku 1982. Mají spolu dvě děti, syna Johna Josepha (narozen 1990) a dcera Devin (1992). Denis je také velký fanoušek ledního hokeje. Na svém dvorku provozuje profesionálně vybavené kluziště, které si mrazí trubkami potaženými po celé zahradě. A když už velkým fanouškem ledního hokeje, tak také zapřísáhlým fanouškem týmu, který se táhne celým jeho životem, Boston Red Sox.Jeho kariéra začíná roku 1980 v Bostonském baru, kde hostuje ve své vlastní show “Play It Again Sam”. Také se objeví v místní komediální sérii Lenny Clarke´s Late Show. Ale jeho nejdůležitější zlom nastává ve chvíli, kdy si ho všimne MTV. Ta s ním natočí skeče, ve kterých debatuje o kapele R.E.M.. Pár lidí si všimne, jak rychle a různorodě dokáže měnit témata a hned ho berou. Natočí dvě nahrávky jeho show tzv. Na stojáka, kde nejenom debatuje, ale občasně I zazpívá: NO CURE FOR CANCER (1993) a LOCK´N LOAD (1997) a později roku 2004 mu vychází deska s názvem Merry F#%$in' Christmas. Nutno podotknout, že právě na poli hudebním byl překvapivě úspěšný. Jedna z jeho rockově a humorně laděných skladeb s názvem “Asshole” se stala například v Austrálii dlouho v rádiích velice úspěšná. Ale jak sám říká, nejradši je doma na pódiu, bavící diváky příběhy tak jak to umí jen on.

Denis Leary už spolupracoval na velké várce filmů, z toho nejznámější jsou DEMOLITION MAN, NEZVANÝ HOST, OPERACE SLON, PISTOLNÍCI a VRTĚTI PSEM. Také se objevil ve dvou televizních seriálech THE JOB a RESCUE ME. A co myslíte, že v těchto dvou seriálech hraje? V THE JOB policistu, který chlastá, kouří, zahýbá manželce a celkově jsou pro něj hříchy hlavně činy a nejen slova. Prostě hraje to co umí nejlépe. Škoda, že kvůli značné surovosti hned po druhé sérii museli tento seriál ukončit. To se ale navrací právě v RESCUE ME, na kterém spolupracuje i jako režisér a podporováno zajímavým příběhem, který pohání jeho děj dál hraje to, co obvykle, to, co mu nejlépe sedne a právě za to si málem odnesl sošku Emmy za hlavní roli v seriálu. Hasiče na pokraji kolapsu. Dále namluvil šavlozubého tygra Diega v animované pohádce DOBA LEDOVÁ a její neméně povedené pokračování, kromě toho ještě zvládnul namluvit Francise z filmu ŽIVOT BROUKA. Ujmul se několikrát produkce v řadě filmů a televizních show a stále v tom pokračuje.

Denis Leary je velice živý člověk, co na poli filmovém se týče. Pak se také nedivme, že když baví diváky vykuřuje jednu cigaretu za druhou. Za to, co ho baví musí platit měrou vrchovatou a jestli někdy bude slavný, tak hlavně jako věčně rozzuřený člověk, který věci bere vždy nejhůř, jak jen to jde. Role dostává takové a tak si ho člověk zapamatuje právě díky jim. Hlavní je, že díky tomu je jeho osobnost jedinečná a právě tak dokonalá. Řekněte mi, kdo dokáže vykouřit celou krabičku cigaret za pár minut na pódiu a ještě tím rozesměje davy lidí?

Malarkey

Herecká filmografie

2016 Doba ledová: Mamutí drcnutí
Doba ledová: Velikonoční překvapení (TV film)
2015 Hříčky přírody
Sex&Drugs&Rock&Roll (TV seriál)
Vesmírná Scratastrofa
2014 Amazing Spider-Man 2
Velký draft
2013 Maron (TV seriál)
2012 Amazing Spider-Man
Doba ledová 4: Země v pohybu
2011 Denis Leary & Friends Presents: Douchbags & Donuts
Doba ledová: Mamutí Vánoce
Scrat's Continental Crack-Up: Part 2
2009 Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů
2008 Nové sčítání hlasů (TV film)
2006 Doba ledová 2: Obleva
2004 Zachraň mě (TV seriál)
2002 Americký Casanova
Doba ledová
Tajné životy zubních lékařů
Vtipálkové Crank Yankers (TV seriál)
2001 Bouchači a bouchačky
Final
21. okrsek (TV seriál)
2000 Lakeboat
Sand
Společník
1999 Aféra Thomase Crowna
Jesus' Son
Němý svědek
Pravda zabíjí
1998 Gang
Malí válečníci
Úplně vzhůru
Život brouka
1997 Dohazovač
Dráždivé intriky
Druhá občanská válka (TV film)
Nerovná partie
Opravdová blondýnka
Subway Stories: Tales from the Underground (TV film)
Vrtěti psem
1996 Uloupená srdce
Underworld
1995 Báječná léta
Favorite Deadly Sins (TV film)
Operace Slon
1994 Nezvaný host
Takoví normální zabijáci
1993 Demolition Man
Kdo je kdo
Nabitá zbraň 1
Pistolníci
Plácek
Rozsudek noci
1991 Pouze obchod

Dokumentární

2016 Boys from Nowhere: The Story of Boston's Garage Punk Uprising
2012 Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn
2011 Catching Hell
2007 100 Greatest Stand-Ups (TV film) - a.z.
2001 AFI's 100 Years, 100 Thrills: America's Most Heart-Pounding Movies (TV film)
2000 Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
1999 True Crime: The Scene of the Crime
1992 Denis Leary: No Cure for Cancer (TV film)

TV pořady

2014 Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2012 Bethenny (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2008 The Bonnie Hunt Show (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2005 Comedy Central Roast of Jeff Foxworthy (TV pořad)
Merry F#%$in' Christmas (TV pořad)
2004 Móda a rock (TV pořad)
2003 Comedy Central Roast of Denis Leary (TV pořad)
Elvis Lives (TV pořad)
2002 Contest Searchlight (TV pořad)
Just for Laughs (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
Tough Crowd with Colin Quinn (TV pořad)
1999 25 Lame (TV pořad)
1997 Denis Leary: Lock 'N Load (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
1987 Remote Control (TV pořad)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

2015 Sex&Drugs&Rock&Roll (TV seriál)
2014 Sirens (TV seriál)
2004 Zachraň mě (TV seriál)

Režijní filmografie

2015 Sex&Drugs&Rock&Roll (TV seriál)
2004 Zachraň mě (TV seriál)
1995 Favorite Deadly Sins (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace