Reklama

Reklama

Jako dým

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nic není svaté a pokušení je vším. Stejně jako ve všech svých dílech, tak i ve filmu Jako dým staví novozélandská režisérka Jane Campionová do středu svého příběhu ženu. Tentokrát je to devatenáctiletá Ruth, která podlehne při cestě do Indie tamnímu duchovnímu světu. Z donucení se však vrací domů, do Austrálie. Rodina ji přinutí, aby se podrobila terapii, na niž si najala amerického specialistu P. J. Waterse. Dívka se ocitá se sebejistým mužem v osamělé chatě uprostřed divočiny, kde marně vzdoruje jeho metodám. Během krátké doby se však situace začíná obracet. Téma manipulace člověka člověkem se v tvorbě Jane Campionové vynořuje opakovaně. I v tomto snímku hrají významnou roli v proměnách vztahů především sexuální vazby. Nedílnou součást tvoří také úvahy o moci víry, vášně a posedlosti. Autorka, která napsala scénář se svou sestrou Annou, zvolila pro své vyprávění polohu hořké komedie, jejíž tíha leží zcela na bedrech obou hlavních protagonistů v podání Kate Winsletové a Harveyho Keitela. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nic proti feministkám, někdy je s nima sranda, ale tady mi to zrovna moc nesedlo. Na jedné straně tu je Kate Winslet, jež je násilně vyrvána ze svého spokojeného života v náboženské indické komunitě a na druhé Harvey Keitel, který má za úkol jí tyto bludy vyhnat z hlavy. Až posud je všechno v pořádku a první chvíle, které oba tráví o samotě na odlehlé chatě slibují celkem solidní konverzačku. Bohužel pak nastupuje ten feministický faktor a Harvey je rázem "jako všichni chlapi" a prakticky se zblázní jakmile uvidí obnaženou Kate. Ta si je naopak tohoto nedostatku vědoma a s Harveym si pohrává. V tomto žánru mě černobílost zkrátka nebaví a černobílým to zůstalo i přes snahu režisérky to na konci nějakým způsobem vyvážit. Díky pak patří oboum hlavním protagonistům, kteří z průměrného dílka udělali přeci jen snesitelnou podívanou. 50% ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"mladého nájemného svůdce ..." ? To si z nás někdo dělá srandu? Nebo je šedesátiletý Harvey Keitel dostatečně mladý svůdce? Když pominu OTD, který je jako ve věštině případech zcela mimo mísu, dostáváme stejně výživný materiál jako u Piána. Příběh si jde vlastní cestou, ať už očekáváme cokoliv, dostaneme zaručeně něco jiného. V tom je Jane Campion skutečný mistr! Její rukopis je pro někoho možná mírně nečitelný, ale kdo číst umí, bude se skvěle bavit. Ano, nezapomínejme, že v žánru je KOMEDIE. ()

Reklama

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma sekt, manipulace a vymítání režíruje Campionová střídavě jako komediální drama (trochu jako "Dobrodružství Priscilly") a erotický thriller ("Základní instinkt"), ale výsledek je velmi rozpačitý a rozháraný. Postava Kate zůstává naprosto nečitelná, protože ji před zásahem indické sekty vůbec nepoznáme, což paradoxně zabíjí většinu potenciálně dobrých dialogů. ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Matka jede do Indie zachraňovat svou předčasně osvícenou dceru ze spárů gurua. Dotáhne jí domu (Austrálie) a objedná specialistu na "odháčkovávání" z vlivů sekt, který tvrdí, že během tří dnů jí z "toho" dostane. Zhruba od chvíle, kdy se začne mladá Kate Winslet motat nahatá po poušti kolem Harvey Keitela, kterej má rtěnku a rudý dámský šaty, tak to začne připomínat nepovedenej pokus o "Bitter Moon". Jeden z těch filmů, kdy jde cítit, že se autor (Jane Campion, režisérka filmu "Piano") snaží sdělit něco hlubšího, ale celý je to tak trochu popletený. Když se ale snažíte, tak tam ta myšlenka je. Je to ale natolik divný a neustále balancující na hraně toho, že si nejste jistí, jestli to má být komedie, nebo čeho jste to vlastně svědkem, že to stojí za to :-). Pro příznivce "jiných" filmů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Harvey Keitel byl sice jasnej štramák s charismatem alfa samce v opičí smečce, ale zahrál si ve filmu, kterej je spíš fraškou, než vážným dramatem. V podstatě tento film neví, co chce. Jednou vypráví příběh zmagořelé Kate Winslet, která má stejně tak zmagořelou rodinu, aby v některých scénách rádoby vtipně zrychlila záběr a vytvořila tak dojem komedie. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Jde o první film Kate Winslet, ve kterém nosí současné oblečení. (zigot7)
  • Na radu kolegy herce vypila Kate Winslet před scénou, ve které hrála opilou, 3 vodky s tonicem. (Cheeker)

Reklama

Reklama