Reklama

Reklama

Zajatec 2. avenue

  • USA The Prisoner of Second Avenue
Trailer 2

Obsahy(1)

Film vypráví příběh dvou lidí – Mela (Jack Lemmon) a Edny (Anne Bancroft), lidí střední třídy a středního věku, kteří spolu šťastně žijí na Manhattanu v jednom vysokém domě. Až do chvíle, kdy oba přijdou o práci a kdy je jejich byt vykraden. K tomu je navíc začnou otravovat jejich vlezlí a závistiví sousedé. Oba musí snášet jejich urážky a když se zdá, že se ocitnou na samém okraji propasti, podaří se jim postavit se na nohy a začnou svoji těžkou situaci řešit. (videofil)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (48)

Han22 

všechny recenze uživatele

Je to přesně co jsem psal u Matthauova Vstupte - komedie z půlky 70. let je opět konverzačka podle N. Simona, tentokrát s Lemmonem, který navíc hraje podobnýho neurotika jako v Burani ve městě. Je to spíše sled milionu maličkostí plynoucích z života ve velkoměstě, rozhodně jsem se neválel smíchy, i když vtipné momenty jako polití vodou a plánovaná pomsta tu nechybí. Nicméně pod slovními přestřelkami to kupodivu funguje jako docela solidní psycho drama. Vynikající Lemmon má k zhroucení nakročeno, pak stačí dvě katastrofy - výpověď a vykradení a město a doba ho semelou. Bancroftová jako manželka se svatou trpělivostí (která se místy vytrácí) mu výborně sekunduje a celkově je to mnohem víc ze života než by člověk čekal. Solidní 4* a docela chápu, že to soudruzi v roce 1980 koupili, úplně vidím jak nastavovali zrcadlo prohnilé kapitalistické společnosti :) PS: Stallone tu má opravdu jen štěk, budoucího akčního hrdinu v minutové roli "zlodějíčka" složí páprda Lemmon :) ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Je to nadčasový film. Hořkosladká komedie o krizi středního (pozdního) věku. Znovu začínat, znovu hledat práci, znovu hledat odhodlání a sám sebe. Hledat v sobě sílu a překonat strach z nového. Je to pěkně zabalené vtipnými momenty a hysterií Jacka Lemmona (byl opravdu někdy kyselý jako citron). Líbilo se mi to a za pár let si to pustím znovu. Dá se to říci o dnešních filmech? Ne. ()

Reklama

waits 

všechny recenze uživatele

Pokud komedie, tak hodně hořká, v jedné fázi, kdy si Mela koupí lopatu, až s prvky dramatu, Vážně, v té chvíli jsem se nesmál, spíš jsem přemýšlel, jestli to celé neskončí jako sociální drama. Lemmon i Bancroftová jako obvykle výteční a ve svém bytu s malou teráskou na rohu 88 street a 2 avenue se s životem rvou, i přes nepřízen osudu. Mám z nich dobrý pocit. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Když se to tak vezme, všichni jsme zajatci: Ekonomického systému a životního stylu - tím pádem i své ulice, svého bytu nebo domu ... a v lepším případě i své profese, svého povolání - prakticky vzato jakékoli činnosti, ze které nám plyne příjem, umožňující pokrytí výloh spojených s naším zajetím. Neboť jsme zhýčkaní civilizací a ocitnout se svobodně pod mostem je přece jenom poněkud nepohodlné. Snímek rozehrává spoustu scének, na jejichž podstatě není vůbec nic veselého, nicméně jejich nahořklý, ironický a místy mírně cynický humor je neodolatelný. Jen občas u mě převládl pocit, že některé z nich zůstaly nedokončené. Slabší 4* ... P.S.: Drobná rolička Sylvestra Stalloneho mě převelice potěšila. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vynikající Lemmon, v té době jsme si tady u nás v socialistickém ráji, kdy komunisté nás neustále varovali a strašili kapitalistickým západem (asi věděli proč) s veškerými negativy (neustálé krize, skomírající ekonomiky, ekonomické deprese a recese, všudypřítomná kriminalita a nezaměstnanost a s tím vším související různé duševní a psychické problémy a choroby), vůbec něco podobného neuvědomovali, ba dokonce snad ani nevnímali, a teď po letech to tu máme taky, a mnozí z nás jsou teď natom jako zápasící Mel, někteří svůj boj ale prohráli bohužel už nadobro. Dnešní člověk nemusí být "Zajatec "2. avenue", ale všeobecně je zajatec a otrok, korporací a bank, vymanění z tohoto zajetí je takřka nemožné. Vynikající hořce laděná komedie s jiskřivými dialogy a nečekaným dramatickým spádem. ps: Ani se nedivím že Česká televize oprášila právě tenhle film v dnešní den, vždyť je to tak aktuální právě dnes, stačí se podívat kolem. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Natáčanie filmu bolo realizované v meste New York. (dyfur)

Reklama

Reklama