foto

Sylvester Stallone

  • nar. 6.7.1946 (68 let)
    New York, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Boli to postavy Johna Ramba a Rockyho Balbou, ktoré zo svalnatého Stalloneho spravili filmovú hviezdu. Kým sa však dostal k týmto dvom rolám, jeho život nebol zrovna prechádzkou ružovou záhradou. Tohto talianskeho emigranta do New Yorku stretla smola už vo chvíly narodenia, kedy mu kvôli malej nehode znecitlivelo líce a časť jazyka. Tento handicap mu po dlhé roky spôsoboval trápenie a problémy medzi spolužiakmi. Rodičia Sylvestra a jeho brata Franka boli v neustálych manželských rozporoch a svojim deťom nevenovali príliš veľa pozornosti. Keď mal Sylvester 11 rokov, tak sa rozviedli a on zostal v otcovej opatere. Pre získanie jeho pozornosti robil všetko možné, či už dobré alebo zlé, za čo bol neraz vylúčený zo školy.

V 15-tich rokoch sa presťahoval do Philadelphie za svojou matkou a jej novým manželom. Tu začal posilovať a navštevovať Deveraux High School - strednú školu pre emocionálne narušených teenagerov. Počas štúdii prišiel po prvý raz do kontaktu s hraním v školských hrách. Vďaka úspechom v telocviku a futbale sa mu naskytla možnosť štúdia na American College vo Švajčiarsku, kde sa podieľal na školskej produkcii hry Arthura Millera - "Smrť obchodného cestujúceho". Táto skúsenosť v ňom prebudila neskrotnú túžbu po herectve a po nasledovnom vyštudovaní drámy na University of Miami sa v roku 1969 presťahoval späť do New Yorku.

Počas začiatkov, kedy sa zamestnával v rôznych baroch a putikách, sa mu naskytovali iba roličky v bezvýznamných divadelných hrách a B-filmoch, z ktorých jeden - THE PARTY AT KITTY AND STUD'S (1970) - bol dokonca lacnou porno produkciou. Prvým serióznejším filmom v jeho filmografii sa stala komédia Woodyho Allena BANÁNI (1971), no keďže išlo iba o veľmi malú roličku, pre jeho kariéru nemala vôbec žiadny význam. Potom, ako bol Sylvester tesne pred začatím nakrúcania vyradený z obsadenia Coppolovho KRSTNÉHO OTCA, jeho sebavedomie a optimizmus sa načisto vytratili a on sa uzatvoril pred svetom. V tomto období (1974) sa oženil s herečkou Sashou Czackovou a za lepšou budúcnosťou sa obaja presťahovali do kalifornského Los Angeles.

Stallone začal písať scenár ROCKYHO, ktorý bol odrazom jeho životných cieľov a túžob stať sa slávnym a ktorý sa stal jeho životným filmovým projektom. Potom, ako s ním uspel u producentov a získal pre seba hlavnú rolu, jeho kariéra sa obrátila o 180 stupňov. Film získal niekoľko Oscarov a stal sa jedným z komerčne najúspešnejších filmov všetkých čias. Zo Sylvestra sa stala zo dňa na deň filmová hviezda. Okamžite mu boli ponúknuté role v sérii filmov o vietnamskom veteránovi Johnovi Rambovi, ktoré sa stali obrovskými blockbustermi. Po slabšom období koncom osemdesiatych rokov zaznamenal obrovský comeback s filmom Rennyho Harlina CLIFFHANGER (1993), ktorý ho úspešne drží na nohách až dodnes.

Sylvester má dvoch synov. Sageho Stalloneho, ktorý sa aktívne zaujíma o herectvo a autistického Seargeoha. Tento nevyliečiteľný handicap jeho syna nesie Sylvester veľmi ťažko a v roku 1985 bol dokonca dôvodom rozvodu s matkou oboch chlapcov - Sashou Stalloneovou. Odvtedy Sylvester vystriedal niekoľko partneriek. 18 mesiacov bol ženatý s modelkou Brigitte Nielsenovou a v máji 1997 sa oženil s modelkou Jennifer Flavinovou. Krátko nato, koncom leta sa im narodila dcérka Sofia.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2016 Expendables 4, The
2015 Creed
Rambo Last Blood
Scarpa
2014 Expendables: Postradatelní 3
Reach Me
2013 Plán útěku
Zpátky do ringu
2012 Expendables: Postradatelní 2
Jedna mezi oči
2011 Ošetřovatel
2010 Expendables: Postradatelní
2009 Neuvěřitelná láska
2008 Rambo: Do pekla a zpět
2006 Rocky Balboa
2003 Hráči
Las Vegas: Kasino (TV seriál)
Spy Kids 3-D: Game Over
Taxi 3
2002 D-Tox
Liberty's Kids: Est. 1776 (TV seriál)
My Little Hollywood
Ve jménu Angela
2001 Formule!
2000 Sejměte Cartera
1998 Mravenec Z
1997 Good Life, The
Jak dobýt Hollywood...
Muži v černém
Země policajtů
1996 Denní světlo
1995 Nájemní vrazi
Soudce Dredd
Your Studio and You
1994 Specialista
1993 Cliffhanger
Demolition Man
1992 Stůj, nebo maminka vystřelí!
1991 Oscar
1990 Man Called... Rainbo, A
Rocky V
1989 Kriminál
Tango a Cash
1988 Rambo III
1987 Do útoku
1986 Cobra
1985 Rambo II
Rocky IV
1984 Kočičí zlato
1983 Staying Alive
1982 Rambo: První krev
Rocky III
1981 Noční dravci
Vítězství
1979 Rocky II
1978 Cesta k ráji
P.Ě.S.T.
1976 Cannonball
Muppet Show, The (TV seriál)
Rocky
1975 Capone
Cesta gladiátorů 2000
Sbohem buď, lásko má
Zajatec 2. avenue
1974 Páni Flatbushe
1973 Kojak (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
1971 Banáni
Klute
1970 Italský hřebec
Milenci a další cizinci
Není úkrytu

Dokumentární

2014 Go-Go Boys: The Inside Story of Cannon Films, The
2013 Milius
Supermensch: The Legend of Shep Gordon
2011 Cormanův svět
2010 Inferno: The Making of 'The Expendables' (TV film)
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 Film o filmu: Rambo: Do pekla a zpět (video film)
Větší, silnější, rychlejší
2007 Americká nenasytnost (TV seriál)
Film o filmu Rocky Balboa (video film)
Reality in the Ring: Filming Rocky's Final Fight (video film)
2006 In the Ring (video film)
2005 Make Your Own Damn Movie! (video film)
Sir! No Sir!
2002 Afghanistan: Land in Crisis (video film)
Drawing First Blood (video film)
Guts & Glory (video film)
Iron and Beyond (video film)
Pet Star (TV seriál)
Ultimate Fights from the Movies (video film)
We Get to Win This Time (video film)
2001 History's Mysteries: Infamous Murders (TV seriál)
2000 Brigitte Nielsen: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Celebrity Profile (TV seriál)
1998 Jackie Chan: My Story (video film)
Junket Whore
Secret World of 'Antz', The
1997 Directors: Norman Jewison, The (video film)
Sports on the Silver Screen (TV film)
Venice Report (TV film)
1994 Century of Cinema, A
1992 HBO First Look (TV seriál)
1991 Two Rooms: A Tribute to Elton John & Bernie Taupin (koncert)
1989 Flames 88-89 (video film)
1987 Biography (TV seriál)
Ultimate Stuntman: A Tribute to Dar Robinson, The (TV film)
1982 Making of 'First Blood', The (TV film)

TV pořady

2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2007 Memòries de la tele (TV pořad)
2005 Contender, The (TV pořad)
Hogan má pravdu (TV pořad)
WrestleMania 21 (TV pořad)
2004 Tony Danza Show, The (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Hollywoodská setkání (TV pořad)
Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
2002 Muhammad Ali's All-Star 60th Birthday Celebration! (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 BBC and the BAFTA Tribute to Michael Caine, The (TV pořad)
1999 Late Late Show with Craig Kilborn, The (TV pořad)
1997 View, The (TV pořad)
1996 Access Hollywood (TV pořad)
Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
WWF Raw Is War (TV pořad)
1992 Muhammad Ali's 50th Birthday Celebration (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 American Film Institute Salute to Kirk Douglas, The (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Wetten, dass..? (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie