Reklama

Reklama

Divoké sny Maxipsa Fíka

(seriál)
  • Československo Maxipes Fík II.
Animovaný / Komedie / Rodinný
Československo, 1983, 1 h 47 min (Minutáž: 8–9 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Poněkud přerostlého psa Fíka vymyslel spisovatel Rudolf Čechura a namaloval malíř Jiří Šalamoun. A protože i psi mají sny, zdá se také našemu maxipsu leccos napínavého i legračního. Nechte si to vyprávět hercem Josefem Dvořákem, který propůjčil Fíkovi svůj hlas i v televizním večerníčku. A co se vlastně Fíkovi zdálo? Třeba jak hrál kopanou, jak řídil auto, jak prožil Vánoce a jak se stal, představte si, kormidelníkem opravdovského zaoceánského parníku… (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

AnniqueCh 

všechny recenze uživatele

Není snad legendárnějšího Československého večerníčku než Maxipes Fík, kterého znala, zná a doufám že stále ještě bude každá generace dětí po celém světě (Když nepočítám Králíci z klobouku, Jen počkej zajíci, Mach a Šebestová, Bolek a Lolek, Pat a mat, Hurvínek). Pro mně sice není jeden z nejoblíbenějších (protože kromě hlasu pana Josefa Dvořáka, který tenhle večerníček nadaboval, mně Maxipes Fík co se nevešel do své psí boudy na zahradě a nakonec ani do domu svých páníčků moc nezaujal) ale přesto si zaslouží kladné hodnocení mít za tu legendárnost. Tahle série o Maxipsu Fíkovi je snad ještě lepší než ta předchozí, což se málokdy vidí. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Po základní fíkovské sérii přichází tohle psycho. Freud hadr. Surrealismus hadr. Znal jsem už v dětství, ale teprve teď v dospělosti jsem náležitě docenil tuto Večerníčkovu perlu. Domnívám se, že tvůrce vymýšlel jednotlivé díly pod drogami a výsledek je naprosto dokonalý. Třeba sen O požárnících je totální psycho. Hudební doprovod vymazlený. ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

To prostě nemá chybu. Nemá to jedinou slabinu. Detaily v kresbě člověka prostě chca nechca rozesmějí (v díle O kopané třeba válcovací stroj s jediným válečkem pod kabinou, nebo skákající VB auta), úžasné nápady - "Fíku, něco si přej!" "Tak jo - chtěl bych KOMBAJN!" a neuvěřitelné hlody typu "Proč hasíte, vždyť nehoří?" "To nevadí, ale mohlo by" dělají z pokračovaání původního seriálu naprostou perlu. Neexistuje jediný díl s Fíkem, který by byl nějak slabý. 6/5! PS: docela mě mrzí, že ve vydání pro DVD, ale i pro Večerníček, byla po roce 1989 auta VB přemalována na Policie. Skutečně je nutné pořád manipulovat historii? :( A ještě moje oblíbená postava: Zlý Dóďa z dílu O vynalézání. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj nejoblíbenější večerníček. Vždycky, když Fík začínal svá vyprávění slovy "Zdálo se mi...", seděl jsem napnutý jak struna ve zvědavém očekávání věcí příštích. Příběh, kdy utíká Fík spolu s Ájou z vánočního stromku, pronásledován pohádkovými postavičkami, byl pro mě dokonce hrůzyplný. A umění vyvolat v dítěti podobné emoce si prostě zaslouží hodnocení nejvyšší. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Divoké sny Maxipsa Fíka již svým charakterem nabízí více možností vedení příběhů. A skutečně se některé díly přibližují impresionistickému náhledu na svět. Hraje si s představivostí s něžnou důvěrností, laská ji ve vlasech a nemožné přeměňuje v životodárné okouzlení. Zvědavost a tvořivost se pod taktovkou čtyřlístku Václava Bedřicha, Rudolfa Čechury, Josefa Dvořáka a Jiřího Šalamouna probouzí v srdcích malých človíčků a kontury života dostávají hned zřetelnější tvary, pestřejší barvy a vznešenější cíle. Nezbedná hravost rozvíjí tahy myšlenek, kterých se nedostává v mumraji moderní zběsilosti. Naše dětská dobrodružství se nesla na stejné vlně a většinu z nás posunula posléze zajímavými směry požadavků a improvizace. Navzdory měnícím se podmínkám a nastolení diktátu povrchnosti. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama