foto

Josef Dvořák

  • nar. 25.4.1942 (74 let)
    Horní Cerekev, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Josef Dvořák patří již mnoho let k nejvýraznějším osobnostem českého humoru na jevišti, v televizi i filmu, svou cestu k celonárodní popularitě si ale prošlapával poměrně dlouho od svých začátků na oblastních scénách. Pochází ze živnostnické rodiny a vyučil se automechanikem v Kadani, již zde začal ochotnicky hrát, přičemž se prosadil jako samorostlý komediální talent. V letech 1965-1970 působil v Kladivadle v Ústí nad Labem, v letech 1972-1990 patřil k oporám hereckého souboru Divadla Semafor, kde původně hrál po boku J. Suchého a J. Molavcové (Kytice, Zuzana v lázni, Čarodějky), později ale kolem sebe soustředil samostatnou hereckou skupinu, která se později stala základem pro založení Divadelní společnosti Josefa Dvořáka (1990), s níž pořádá dodnes zájezdová představení po celé republice. Z jeho divadelních her stojí za zmínku S Pydlou v zádech (v roce 1984 byl pořízen televizní záznam), Lucerna aneb Boj o lípu (taktéž později natočena pro televizi) nebo Čochtan vypravuje.

Po svém příchodu do Prahy se Josef Dvořák začal uplatňovat také v televizi a ve filmu, byť v malých rolích (seriál BYLI JEDNOU DVA PÍSAŘI, 1971; filmy TAKŽE AHOJ, 1970; JAKOU BARVU MÁ LÁSKA, 1973). První větší roli dostal v dodnes známé komedii JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE (1974), kde hrál automechanika Bédu Hudečka, proslavil se také účastí ve filmu TRAJA CHROBÁCI (1976). Jeho popularita postupně stoupala, nicméně hrál v komediích, jejichž kvalitativní přínos pro český film je značně diskutabilní (PARTA HIC, 1976; HOP - A JE TU LIDOOP, 1978; BULDOCI A TŘEŠNĚ, 1981). Větší pozornost si zaslouží Dvořákova účast v televizních seriálech, kde hrál i role s dramatičtějším zabarvením, byť s komediálním podtextem (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, 1977; NÁVŠTĚVNÍCI, 1983; CIRKUS HUMBERTO, 1988). V televizi se Josef Dvořák v té době etabloval především ve svých pohádkových rolích vodníků, které pro něj v 80. letech byly téměř životní, úlohu vodníka ztvárnil i v legendárním seriálu ARABELA (1979). Koncem 80. let pak s dalšími herci na gramofonovou desku natočil Vodnickou školu Josefa Dvořáka. Práce pro děti se ostatně stala stěžejní součástí jeho působení v 70. a 80. letech; účinkoval v Malém televizním kabaretu, Televizním klubu mladých, Vlaštovce atd. Výrazně se uplatnil také v televizních večerníčcích, kde namluvil maxipsa Fíka nebo Boba a Bobka, králíky z klobouku.

Největší roli dostal v seriálu ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA (1984), který byl založen na principu kinoautomatu, promítání seriálu také sám uváděl a hlasování o dalším ději probíhalo na základě zvýšené spotřeby elektrické energie (rozsvěcení světel v domácnostech), nicméně tento velký projekt nedosáhl věhlasu původního Kinoautomatu ze 60. let. V 80. letech profesionální kariéra Josefa Dvořáka kulminovala; jeho tvář se objevovala v pohádkách, pořadech pro děti, seriálech i filmech, jeho hlasem promlouval maxipes Fík a králíci z klobouku, k tomu je nutno připočíst velký úspěch divadelních her, jako byla již zmíněná S Pydlou v zádech, uplatnil se také jako moderátor velkých zábavných pořadů (DVA Z JEDNOHO MĚSTA, uváděl také první ročník obnovené soutěže Miss Československo).

V 90. letech dostal větší herecké příležitosti, v nichž mohl prokázat své dramatické herectví, připomeňme alespoň hlavní postavu bývalého anglického letce Vildy Semeráda v televizním filmu HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) nebo tragikomickou úlohu nadporučíka Mazurka ve filmu ČERNÍ BARONI (1992), objevil se také v pokračování NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003), nadále se věnoval také moderování (zábavný pořad ŠANCE nebo cyklus televizních příběhů TRAPASY). Sporadicky působí také v dabingu, hlavní roli namluvil například v nezávislém švédském filmu PUSŤTE VĚZNĚ VEN, JARO JE TADY, jeho hlas zazněl i v populárním dětském seriálu ŠMOULOVÉ.

Josef Dvořák je počtvrté ženatý a má tři dcery. Jeho umělecký profil doplňuje také již několik vzpomínkových knih (Šmátraní v paměti, 1996; Vzpomínání, 2006; Netahej čerta za vousy, 2008). Jeho morální profil poškodilo zveřejnění spolupráce s komunistickou státní bezpečností v době působení v Semaforu, které vyšlo najevo v roce 2007.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Osmy (TV film)
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
2012 Síň slávy televizní zábavy - Josef Dvořák
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2007 Inspektor Fousek na stopě (TV seriál)
Trapasy (TV seriál)
2006 Čaroděj z nafukovacího stromu (TV seriál)
2005 Revizor (TV film)
2003 Bob a Bobek na cestách (TV seriál)
Malovaný děti (TV film)
Méďové II - Povídání pro Aničku (TV seriál)
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2002 Peklem s čertem (TV film)
1999 Kašpárkovy rolničky (TV film)
O vodníku Čepečkovi - vyp.
1997 Skopičinky a malůvky Mistra Libora Vojkůvky (TV seriál)
Svatba (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
O mrňavém obrovi (TV film)
1995 Lucerna aneb Boj o lípu (divadelní záznam)
Poslední slovo (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Černí baroni
1991 Hřbitov pro cizince (TV film)
Taneční hodiny pro starší a pokročilé (divadelní záznam)
1990 O zapomnětlivém černokněžníkovi
Zmatky kolem Katky (TV film)
Zvonokosy (TV film)
1989 Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (TV film)
Kleofášovy trampoty (TV seriál)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
O princi, který měl smůlu (TV film)
Přátelská výpomoc (TV film)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Varieté (E10)
Rozhodnutí (E09)
Láska (E08)
Konkurence (E07)
Natrvalo (E06)
další epizody
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
O Kubovi a Stázině (TV seriál)
Sedm sestřiček (TV film)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Co takhle svatba, princi? (TV film)
Hvězdy nad Syslím údolím (TV seriál)
Jak se mele babí hněv (TV film)
Můj obchod se psy (TV film)
Nevěra (TV film)
Velká sýrová loupež
1985 Marné cesty holubů (TV film)
O chytrém Honzovi (TV film)
Psí povídání (TV seriál)
S Pydlou v zádech (divadelní záznam)
1984 ...a zase ta Lucie!
Bohyně krásy (TV film)
Deus ex machina (TV film)
Lucie, postrach ulice
O princezně Solimánské (TV film)
Příběhy včelích medvídků (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Slané pohádky (TV seriál)
1983 Divoké sny Maxipsa Fíka (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Návštěvníci (TV seriál)
O líném Honzovi
Prkýnkové želvy (TV film)
Velká kočičí pohádka (TV film)
1982 Doktorská pohádka (TV film)
Doktor z vejminku (TV seriál)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
Střepy nesou někdy štěstí (TV film)
Taneček přes dvě pekla (TV film)
Ze staré drogerie (TV film)
1981 Buldoci a třešně
Dveře (TV film)
Jak Kačenka hledala tátu (TV film)
Pohádka o mokrosuchém štěstí (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film)
1980 Bob a Bobek grandšou
O statečné princezně - vyp.
1979 Abiturientský večírek (TV film)
Arabela (TV seriál)
Bob a Bobek - králíci z klobouku (TV seriál)
Budulínek Mandelinka
Dívka světových parametrů (TV film)
Hastrmanská povídačka (TV film)
Jitčiny prázdniny (TV film)
Vítejte v Bethelu (TV film)
1978 Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Lvi salónů
Maxipes Fík filmuje (TV film)
Pan Tau - Noc v safari (TV film)
Poplach v oblacích
Řemen (TV film)
Šaty po tetě (TV film)
1977 Byla jednou koťata (TV seriál)
Florijánkovo štěstí (TV film)
Hop - a je tu lidoop
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Pan Tau - Lov na slona (TV film)
1976 Fantastická neděle (TV film)
Maxipes Fík (TV seriál)
Nezbedná pohádka (TV film)
O Terezce a paní Madam (TV film)
Parta hic
Traja chrobáci (TV film)
1975 Čertova nevěsta (TV film)
Francouzské pohádky (TV seriál)
O Nanynčiných koláčích (TV film)
Osvobození Prahy
1974 Hlavičkove rozprávky (TV seriál)
Jáchyme, hoď ho do stroje!
Má hlava je včelín (divadelní záznam)
Muž z Londýna
1973 Jakou barvu má láska
Nová metoda malíře Smithe (TV film)
O ševci Matějovi (TV film)
Toulavý Engelbert (TV film)
1972 Byli jednou dva písaři... (TV seriál)
Medvěd pro hosta (TV film)
Puding a la Chipolatta (TV film)
1971 Bakaláři (TV seriál)
1970 Nevěsta
Takže ahoj
1969 Pan Tau (TV seriál)
1968 Čest a sláva

Dokumentární

2012 Tajemství Josefa Dvořáka (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
13. komnata Hany Talpové (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
Příběhy slavných: Zlomený vlastenec (TV film)
Ve dvou se to lépe táhne (TV film)
2005 Divoká krev Jiřího Císlera (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
2000 Pohádka o Bohemce
1991 Ciao, Italia!
1975 O kráse pohybu - vyp.

TV pořady

2015 Poslední zhasne (TV pořad)
2013 Nejlepší Večerníček (TV pořad)
Polívka na víně (TV pořad)
Šance 2013 (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Legendární historky (TV pořad)
2010 Což takhle dát si Janžurku! (TV pořad)
Deset zastavení s mistry zábavy (TV pořad)
Nikdo není dokonalý speciál (TV pořad)
Slavná hudební čísla (TV pořad) - a.z.
Tak neváhej a hrej si! (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
2009 Slavné parodie (TV pořad)
2007 To byl ? (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
Silvestr za oponou (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Pocta V+W (TV pořad)
Pošta pro tebe (TV pořad)
Večerníček má narozeniny (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Felix Holzmann: Včera, dnes a zítra (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
2001 Ať se lidi mají rádi... aspoň dnes (TV pořad)
Tisíc růží pro Jiřinu (TV pořad)
1999 Babeta (TV pořad)
Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Caruso Show (TV pořad)
Český bodyguard (TV pořad)
Ptákoviny (TV pořad)
1993 Činčin (TV pořad)
Něco od Dvořáka... (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
Šance (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1989 Miss Československo (TV pořad)
1988 Dárky (TV pořad)
Video a já (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
1986 Písničky pro magnetoskop aneb Haló, tady Orchestr a balet Čs. televize (TV pořad)
1985 Galasuperšou (TV pořad)
Pan Tau a kouzelné písničky (TV pořad)
V hlavní roli režisér (TV pořad)
Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Dva z jednoho města (TV pořad)
Magazín Jů Hele: Cesta do srdce osmého trpaslíka (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
Zpívánky (TV pořad)
1983 Silvestrovský aperitiv aneb Hybš hraje hercům (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
V divadélku pod věží (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
Než se zvedne opona (TV pořad)
Pojďte s námi na tah (TV pořad)
Studio Kamarád (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
Silvestr 1979 - Hrajeme si jako děti (TV pořad)
1978 Báječné ženy na létajících strojích (TV pořad)
Silvestr hravý a dravý (TV pořad)
1977 Malý televizní kabaret (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace