Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 1

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (170)

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tim Burton to je opravdu velký kouzelník. Svým vrcholným filmem Ed Wood vytvořil z tohohle amerického packala in memorian opravdovou legendu a zvýšil žádanost jeho starých filmů o 450 %. Jenže to, co v Edovi Woodovi vypadalo jako neskutečná sranda, je vlastně jen docela průměrný a citlivě natočený filmík o transexuálech, který spíš než by bavil tak nudí a nezachrání to ani Bela se svým legendárním monologem. Dokonce ani ten totiž nevyzní ani způlky tak dobře jako v podání geniálního Landraua a i když teď Glendu hodně nadhodnocuju, dělám to rád, protože pro Wooda mám zkrátka slabost. ()

liborek_

všechny recenze uživatele

Tohle je tak neuvěřitelná pitomost, že se vymyká jakémukoli hodnocení. Jestli je některý film jako stvořený pro silvestrovské veselí, pak rozhodně tento... Už dlouho jsem se tak nenasmál jako při pohledu na snad zkouřeného Belu Lugosiho a jeho beware... He eats little boys...:-)))) Bizarní slátanina naprosto nesouvislých záběrů, s komickým hraním všech zúčastněných a ještě komičtějšími záběry (viz přilepený titulek k novinovému článku, který je původně o úplně něčem jiném...). O tom se prostě nedá psát, to se musí vidět... ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Ed Wood je opravdu mistr protože když někdo natočí takovouhle naprostou DEBILITU!!!!!!!!!!!!! Ale vás to přesto baví tak je to mistrovství. Občas jsem smíchy skoro padal ze židle Ed Wood je asi největší hereckej megalooser tisíciletí a vůbec všichni hrají strašně debilně, kromě Bely Lugosiho ten se mi v jakési roli boha nebo čeho opravdu líbil a je asi to nejlepší co film nabízí. Lugosi furt hrozivě dělá obočím a sype kultovní hlášky z rukávu (kde takový hlody proboha vyhrabali??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Ale vrchol filmu je když Glen svádí jakési vnitřní dilema jestli má Barbaře říct že je transvestita, najednou je tam ňáká ženská na gauči a tu buď svazujou, znásilňujou nebo bičujou opaskem a do toho se šklebí Lugosi. Pak tam začnou běhat duchové a jakejsi čert... Kdo neviděl neuvěří ale je to jedna z nejlepších (sice nechtěných) komedií vůbec. A to jsem se ani nezmínil o bizonech a naprosto zbytečné válečné povídce. ()

numi odpad!

všechny recenze uživatele

"Beware. Beware. Beware of the big green dragon, that sits on your doorstep. He eats little boys, puppy dog tails and big fat snails. Beware. Take care. Beware." Tak tohle je fakt úlet. Kde začít? Ten neuvěřitelně nepřirozený dokumentární styl? Bizoni? Válečné záběry? Vnitřní boj Glena zda má prozradit své tajemství? Opakované záběry dálnice či letadla? Doktorovi monology? Když Glenovi jeho žena podávala angorský svetřík, tak jsem měl slzy v očích a zoufalstvím jsem málem sežral klávesnici. Tohle je naprosto nekoukatelné. Bela Lugosi vůbec není génius, on už byl v této době opravdu za zenitem. Ty záběry na lidská ucha se slovím doprovodem vypravěče o lidech s křídly, respektive koly - ne. Tohle vážně nemohlo být myšleno vážně. Tohle člověk musí vidět, aby byl vděčný za každou minutu špatného filmu, který uvidí. Tohle by se ani nemělo hodnotit, protože tohle není film. Nemůže být. [duben 2006] ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Natočil to Edward D.Wood Jr. a tak som aj k tomuto filmu pristupoval. Na nom sa mi páči či nepáči sám neviem, že on do  filmu chcel dát všetko, ničoho sa nechcel zbaviť. No a to práve malo za následok, že sa vo filme objavovalo veľa scén, ktoré tam nemali žiadny zmysel ani účel, len tam boli proste preto, že to Wood chcel. Hádam on v nich videl niečo viac, nejaké posolstvo alebo poetiku, ale to sa už nedozvieme. A také scény boli aj tu, rozpisovať ich je zbytočné. O to sa už postarali iní. Ja už len dodám, že Bella Lugosi na sklonku svojho života bol rad za každú príležitosť a tu bol viac vtipný ako démonický. Neviem či to bolo tými dialógmi alebo tou hroznou pre afektovanosťou, ale jedno je iste, budem si ho pamätať z iných rolí, z tadiaľto určite nie. Už som videl Woodov tretí film a môžem za seba povedat, že určite to nie je najhorší režisér všetkých čias. Sú rozhodne i horší aj z tejto doby a majú oveľa viac peňazí na svoje projekty. On bol len nepochopený fanúšik filmu a čo si druhý len mysleli, tak on to chcel zobraziť na filmové plátno. Kašlal na zvyklosti, on si išiel svojou cestou a to je len dobre. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Film sa dostal do Top Ten najlepších najhorších filmov všetkých čias v knihe "The Official Razzie Movie Guide" (2005) venovanej histórii cien Zlatá malina. (beso74)
  • Dodnes se neví co Wood přesně zamýšlel Lugosiho rolí. Teoreticky je vypravěčem, ale nic nevypráví. Pouze hlásí s dějem nijak nesouvisející věty. V titulkách je role uvedena jako vědec, ale to také nedává moc smyslu. Někteří fanoušci tvrdí (na základě zidealizované Woodovy biografie z pera Rudolpha Greye), že Lugosi představuje Boha. Všechny scény s ním jsou natáčené v jedné místnosti s horrorovými proprietami. Existuje i teorie, že Wood pro něj měl úplně jinak zamýšlenou roli, ovšem že byl tak rád, že mu v té době již težce závislý Lugosi hraje ve filmu, že neměl to srdce mu říct, že od něj chce něco jiného. (DaViD´82)
  • Postavu Glena (potažmo Glendy) použil Wood ještě dvakrát. Ovšem pouze na stránkách svých románů v době, kdy již netočil filmy. (DaViD´82)

Reklama

Reklama