Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (779)

Madison 

všechny recenze uživatele

Gotická romanca, z ktorej doslova srší autorská iskra. Vizuálny mág Guillermo del Toro mi tentoraz viac než ulahodil. Morbídne romantická poetika filmových obrázkov a lá Tim Burton ma totiž nikdy neprestane okúzľovať. Som rada, že aj v dnešnej dobe majú režiséri potrebný cit pre výpravné dobové horory, z ktorých na vás dýcha nenapodobiteľná atmosféra viktoriánskej éry. Keby del Toro ešte viac zapracoval na scenári, postavy a vzťahy medzi nimi psychologicky vycibril, neváhala by som nad plným hodnotením. Del Toro povýšil vizuálne majstrovstvo nad scenár, čo sa mu však ťažko vyčíta, keďže rozprávkovo-magický, úžasne temný zámok s poletujúcim lístím či celková štylizácia a dekorácia scén ma maximálne ohromili. Rovnako aj perfektné herecké výkony úzkostlivého Toma Hiddlestona a démonickej Jessicy Chastain. Prosím si viac takýchto hororov :) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Viktoriánsko-gotická hororová romance s nádherným, děsivým barákem, který se však rozpadá, zatéká sem a obrovskou dírou ve střeše tam padá sníh, déšť, listí a jiné smetí, takže se člověk jenom diví, že pořád nevytírali podlahu. Já bych tam asi zmrzla, že jim nebyla kosa, co?:) Obsazení výborné, u Toma Hiddlestona jsem si říkala, že pokud by měl někdo ztvárnit hraběte Draculu, tak buď on, nebo Benedict Cumberbatch. Mia Wasikowska představuje panenskou čistotu a naivitu, a Jessica Chastain, ač ji moc nemusím coby herečku, se mi zde líbila a jsem překvapena, jak dobře zvládla britský přízvuk. Snímek dokáže pracovat s atmosférou, ale není tak hustá a tíživá, ani tak děsivá a hrůzostrašná jako dokázala být třeba Žena v černém. Snad jediná "díra", kterou tento snímek má, je však tak velká, jako ta obrovská střešní díra. Ta CGI strašidýlka měla být jako děsivá? Měla jsem pocit, že i strašidla z kresleného seriálu Tales from the Cryptkeeper, který kdysi běžel na Supermaxu, byla hrozivější a bála jsem se jich víc, než těchto laciných a spíše rozpaky vzbuzujících "duchů." Když pominu tento nedostatek, funguje Crimson Peak docela spolehlivě po všech stránkách. I když je fakt, že na tak velkém prostoru chátrajícího domu se dala vytvořit mnohem hustější a strašidelnější atmosféra. Nádherný vizuál celého snímku však také vykoná svou práci. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gotický horror by již ze své podstaty měl obsahovat prvky romance, stejně jako gotický román prvky horroru, o tom žádná. Jenže onen poměr je třeba umně vyvážit, ať již ve prospěch horroru s prvky romantiky či v opačném gardu. Což je právě to, kde del Toro selhává. Vzal to „fifty fifty" a tak z toho není ani ryba ani pes, ale hybrid rozkročený mezi dvěma žánry, který však nijak zvlášť nefunguje ani v jednom z nich a je navíc s ohledem na žánrová pravidla nevhodně zakončen "sněžným Kill Bill finále na ostří nože". Pro samé audio-vizuální kudrliny se nedostává na příběh (dějově by to vystačilo sotva na krátkou povídku), atmosféru, tajemno, tempo či jen náznak pnutí mezi postavami. Pokud del Torovi šlo o přiblížení gotického subžánru pro dnešní mládež, tak mu dělá medvědí službu více než co jiného. Jestli mu šlo o tradičního zástupce tohoto subžánru, tak pak hrubě neuspěl dvojnásob. Snaha o poctu hammerovským horrorům, která je však spíše neuctivým plivnutím na jejich odkaz. Každopádně je třeba uznat, že zmíněná audio-vizuální stránka věci je vskutku působivá (až na otřesné CGI mozkomory... ehm, duchy a povzdechnutí, že gotická žánrovka by nemusela zrovna hrát všemi barvami) a spolu s obsazením, které se snaží seč může, je tím jediným, co to činí snesitelným. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Torova chladná vizuální exhibice, které zcela schází jakákoli příběhová inovace či moment překvapení. U libovolného začínajícího tvůrce bychom byli bezpochyby nadšeni tím působivým uspořádáním a hloubkou záběrů nebo znepokojivou obrazovou symbolikou, v případě věhlasného Guillerma mi ale připadá trestuhodné, že promarnil svůj impozantní talent na téma tak rutinní a přístupné. Rozkročení mezi historickou realitu a duchařský horor navíc nefunguje stoprocentně a v příběhu, kde hlavní zlo představují lidé a jejich hamižnost, působí ty strašidelné vsuvky lehce nepatřičně, jakkoli právě na nich del Toro znovu vehementně ukájel svou unikátní obrazotvornost. Příště si, mistře, vyberte projekt moudřeji... 65% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jako oddechovka, od které moc nečekáte, je to dobré, ale problém je, že od Del Tora čekáte něco víc. Dům byl moc pěkný, vraždící scény také, ale duchové se mi hrozně nelíbili a hodně mi vadily kostýmy Edith - ani při nejlepší vůli si nedovedu představit, že by v tomhle normálně chodila. Jessica Chastain a Tom Hiddleston jsou největšími klady filmu. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (44)

  • Tom Hiddleston požádal Benedicta Cumberbatche o požehnání, před tím, než přijal roli Thomase Sharpa, kterou měl původně hrát Cumberbatch. Ten se k obsazení Toma Hiddlestona vyjádřil slovem: "Amazing!" a požehnání svému dlouholetému kamarádovi dal. (st.bitch)
  • Jessica Chastain oslávila narodeniny počas nakrúcania filmu v Toronte a pozvala na svoju párty niekoľko blízkych priateľov. Medzi nimi bol Tom Hiddleston, s ktorým hrávala ping-pong, tancovala a spievala karaoke, ako obaja prezradili v rozhovore. (Pat.Ko)
  • Rámy ostnatých dverí pri pohľade na chodbu vyzerajú ako mučiaci nástroj "železná panna". (Kadas97)

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama