Reklama

Reklama

Krvavá paní

Československo, 1980, 77 min (Alternativní 71 min)

Obsahy(1)

Po zpracování příběhu o Juraji Jánošíkovi si klasik slovenského animovaného filmu Viktor Kubal vybral další historickou postavu opředenou pověstmi, nechvalně proslulou uherskou hraběnku a paní Čachtického hradu Alžbětu Báthoryovou. Ta v Kubalově lyricko-pohádkové interpretaci z roku 1980, v níž se snoubí děsivá tragika s odlehčujícími komickými prvky, darovala na důkaz lásky jednoho dne své srdce muži, který se o ni v nemoci postaral a zachránil jí život. Bez srdce byla ale jen plná chladu a nenávisti a začala si libovat v utrpení druhých. Viktor Kubal se stejně jako u svého předešlého titulu stal sám autorem námětu i scénáře, výtvarníkem, animátorem a režisérem a po svém boku měl i zde hudebního skladatele Juraje Lexmanna a dramaturga Rudolfa Urca, průkopníka slovenského animovaného filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze by se uz v nasich a slovenskych hajich nemelo natocit nic o Cachticke pani a radeji namet dat ci prodat do ciziny, protoze Alzbeta by si zaslouzila poradne zpracovani. Animovana verze neni nicim zajimava, ani po obsahove ci umelecke strance. Hodne roztahana nuda. Hvezdicku snad jen za hudbu. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Slovenské animované filmy se k nám na DVD moc často nedostanou. O to více je potřeba si vážit každého počinu a Atypfilmu poděkovat za osvětu. V době, kdy čekám na Bathory je Krvavá pani příjemným předvojem nejen svým humorem, animací a nápaditým příběhem s příjemnou hudbou. V Bloody Lady se se mimo úvodního slova slovenky Jely Lukešové nepromluví a kupodivu to není na škodu. V dnešní době ukecaných filmů je to doslova balzám. ()

Reklama

panjosef 

všechny recenze uživatele

Animované a právě proto maximálně působivé pojetí známého motivu. Film začíná jako nevinný romantický večerníček a postupně se mění v nefalšovaný horor a nevídané animované pojetí zániku a zmaru. Minimalistické pojetí animace zde oceňuji jako výrazné plus, díky kterému dobře vyniknou některé jemné detaily (kopcovitá krajina, noční hřbitov), dokreslující celý příběh. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Animace je velmi jednoduchá a občas používá dost divoké barvy. Prvních asi 18 minut bylo idyličtějších než běžné disneyovky, až jsem si říkal, zda nekoukám na jiný film. Režisér celý příběh zvládá odvyprávět obrazem a hudbou, jen v první minutě zaznělo pár vět komentáře (takže je vlastně docela sranda, že vydavatel na DVD umístil české titulky). ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavé kreslené zpracování příběhu o čachtické paní. Na začátku vypadá vše jako idilka, ale nenechme se mást, každý z nás je vždy jen krůček od problémů... Strohá animace výborně podtrhuje nadhled při vyprávění a současně dovoluje povolit uzdu fantazii. Doporučuju shlédnout, ačkoliv v Česku to asi nebude tak jednoduché. ()

Zajímavosti (5)

  • V roku 2017 animovaný film Krvavá pani vybrali do programu jedného z najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu vo francúzskom Lyone. V digitálne reštaurovanej podobe mal film v Lyone svetovú premiéru. (Raccoon.city)
  • Animovaný film patri v dobe vzniku k jednému z najdrahších projektov. Celková výroba stála 2,895.997,- Kčs a natáčal sa viac ako 7 mesiacov. (Raccoon.city)
  • Viktor Kubal povedal, že dejom ťaživého psychologického hororu odkazuje na nemeckých expresionistov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama