Britská nízkorozpočtová komedie napsaná a zrežírovaná Markem Hermanem vznikala za podpory britského kanálu "Channel 4" a deníku "The Guardian". Soundtrack filmu poskytla "The Grimethorpe Colliery Band ". Glorie (Tara Fitzgerald) je poslána do svého rodného města Grimley aby vypátrala ziskovost pro případný management. Okolnosti zavedou Glorii do kapely složené z důlníků které má svým výzkumem ve finále zahubit. V kapele je ráda, tudíž musí tajit své poslání. Tento ůkol se však zkomplikuje když potká svou dětskou lásku Andyho (Ewan McGregor). (gruvacek)
Britská sociální (tragi)komedie má dlouhou a bohatou tradici a tohle je jeden z jejích podařených zástupců. Jak už je nepsaným zvykem, nejedná se o žádné ryze vážně míněné sugestivní popisování existenčních problémů britských dělníků (i když místy smích skutečně hořkl na rtech), ale o rozverně a s nadhledem podávaný příběh na pozadí tíživé sociální situace nezaměstnaných horníků. Režisér Mark Herman, který v současnosti boduje s originálním pohledem na holocaust v Chlapci v pruhovaném pyžamu, exponuje svůj příběh do periferní dělnické čtvrtě v Yorkshiru, kterou společně obývají horníci (a jejich dechová kapela) dlouhodobě stávkující proti uzavření dolu coby dopadu konzervativní vlády Margaret Thatcherová a jejích restrukturalizačních snah. Léta jejího vládnutí jsou dodnes nejenom v Anglii reflektovány zvláště kontroverzně - pro jedny je ztělesněním síly britského impéria (personifikované její osobou a třeba i válkou o Falklandy), pro jiné sociálně necitlivou a příliš pragmatickou političkou, za jejíž vlády razantně přibylo nezaměstnaných... 80. léta byla v Anglii jistě složitým obdobím, o čemž vypovídá i tenhle zajímavý nízkorozpočtový film. (O tom, že daná tématika je univerzální, nás Čechy stylově přesvědčil i Martin Šulík ve svém ,,ostravském" Slunečním státě...) Podobné filmy: Do naha!, Billy Elliot
„Nechceš ísť hore na kávu?“ – „Nepijem kávu.“ – „Ja žiadnu nemám.“ Ak sa vám páčili sychravé britské tragikomédie DONAHA! a BILLY ELLIOT, budete príjemne prekvapení, hoci vyložene nadšení (mimo dvoch troch scénok) skôr nie. Ťaživá sociálna banícka situácia verzus hudba, šťastie z hudby verzus neľahké rodinné problémy, zopár vtipných dialógov, zopár hlbších scén na zamyslenie a kvalitné herecké obsadenie. Predovšetkým Pete Postlethwaite ako baníckou čerňou namiesto pľúc obdarovaný dirigent sa vymaňuje zo svojej škatuľky „spoľahlivého ksichta“ (väzeň z VOTRELCA 3, lovec v STRATENOM SVETE: JURSKOM PARKU), ale určite si všimnete aj dvadsaťpäťročného Škóta Ewana McGregora s tými jeho skvelými vlasmi.
Anglicko, nižšia spoločenská - robotnícka trieda. Filmy, ktoré sú zamerané na túto časť anglickej spoločnosti, v rukách schopného režiséra, disponujú obyčajnými, no morálne silnými a ľudskými príbehmi s drsným a tragickým ladením. Film však ladí aj hudobne, úžasná je symfonická zložka s krásnym prevedením a precítením v každom zábere kamery. Nepatrný romantický záchvev filmu absolútne neuškodí, prakticky s ním ani nepohne, pretože jeho sila je inde. A každému odporúčam zistiť kde. 80%.
Tématicky shodné s úspěšnějšími mladšími bratříčky Do naha a Billy Elliot. Pravdou je, že tento snímek není tak zábavný jako Do naha a nemá ani tak rafinovaný scénář jako Billy Elliot, nicméně jde stále o nadprůměrnou britskou filmařinu. Je to film mnohem víc přímočařejší a politicky z levicových pozic angažovanější, v řadě scén vyloženě proklamativní a emocionálně vykalkulovaný, nicméně natočený podle skutečných událostí, kdy desetitisíce zaměstnanců přicházely v 80. letech o zaměstnání a jejich dosavadní život se nenávratně zhroutil. Existuje obrovské množství filmů, které se snaží s divákem emočně manipulovat ve prospěch mnohem banálnějšího sdělení. Celkový dojem: 70 %.
Počas svojho pôsobenia v čele niekoľkých britských vlád, presadzovala ekonomický liberalizmus, znižovanie daní, oklieštenie imigrácie, obmedzovanie vplyvu odborov a silnú samostatnú zahraničnú politiku - Margaret Thatcherová. Sociálne neľahkou dobou poznačený horníci protestujú proti tamojšiemu manažmentu, ktorý ich chce pripraviť o prácu. Nižšia vrstva nemá na výber, nezamestnanosť je pre ňu z hľadiska prežitia neprípustná. Ale aj keď "tečie do topánok" každý je oprávnený robiť činnosť, ktorá ho napĺňa. Pete Postlethwaite to aj spolu so svojím orchestrom vedia, preto neváhajú a idú šťastiu naproti. "Brassed off" nie je žiadnou senzáciou, no v bledých uličkách Anglicka sa urodil jeden myšlienkovo významný počin a to rozhodne nemôže ostať bez povšimnutia.......a Tron mi šlohol citát :-)
Hornické stávky a zavírání dolů v Anglii je výživné pozadí pro mnoho filmů. Tenhle se docela povedl, drží se lehce nad průměrem, a to jen díky poměrně kvalitnímu zpracování, protože jinak je to námět už docela ohraný. Ale fučelo jim to spolu dobře:-)
Neviem ja som na tomto filme nevidel nič komické...prišlo mi to ako uplakaná, depresívna tragická dráma...absolútne nezáživné, vôbec sa mi to nepáčilo...
Odborářská metla M.Thatcher se chystá vymést důl v Grimley, což sebou pochopitelně přináší existenční problémy místním obyvatelům a také de facto ukončení činnosti zdejší havířské kapely s dlouholetou tradicí (vedena velmi dobrým Postlethwaitem). V životě není člověk schopen některé věci ovlivnit. Musíte jen sklopit hlavu, zatnout zuby a pokusit se jít dál. Pak jsou tu ale věci, které ovlivnit lze a pokud se při závěrečném koncertu v Royal Albert Hall přistihnete, že se usmíváte, nebraňte se tomu.. Jestli se vám líbil Billy Elliott, či Full Monty, musíte vidět i tento jejich sice o něco komornější, ale o to působivější předobraz.
Dost nadprůměrný snímek ve kterém je vše tak jak by mělo. Má kvalitní herecké obsazení (mimojiné Ewan McGregor), dobrý příběh, zajímavý scénář, slušnou režii, nechybí ani atmosféra. Bristská tragikomedie ve stylu Do naha!, kterému se sice nevyrovná, ale moc nechybý (Odpískáno je více vážnější a kritické a je méně zaměřené na komediální část příběhu, ale to nejen že není špatně, ale naopak to snímku prospívá).
v prvom rade nechápem kolonku komédia a tej romantiky som tam tiež veľa neobjavil. dráma z obdobia tacherizmu, kde baníci čakajú na ortieľ nad svojim osudom (podobná téma ako u billy elliota). briti takéto filmy vedia točiť. za málo peňazí veľa muziky.
Takových čistých 70%. Film je z podobného prostředí a je i laděný podobně jako Do naha. Jiná je akorát záplatka filmu. Z počátku to bylo velcie vtipné, cca první půl hodina, to jsem se dost nasmál. Potom už to bylo trošku smutnější a přehouplo se to do dramatiky a trošky romantiky. Dechovku teda vůbec nemusím, ale tadle kapela hrále velice dobře. A při první skladbě, kterou hráli ve zkušebně jsem měl husí kůži. Ostatní muzicírování už nebylo tak působivé, ale i přesto se to dobře poslouchalo. Celkově velice zdařilý a vyvážený příběh, kdy se vtipná část rovná kvalitou té smutnější. Dokonce mě to bavilo více, než Do naha. Pěkný film! Howgh!