Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britská nízkorozpočtová komedie napsaná a zrežírovaná Markem Hermanem vznikala za podpory britského kanálu "Channel 4" a deníku "The Guardian". Soundtrack filmu poskytla "The Grimethorpe Colliery Band ". Glorie (Tara Fitzgerald) je poslána do svého rodného města Grimley aby vypátrala ziskovost pro případný management. Okolnosti zavedou Glorii do kapely složené z důlníků které má svým výzkumem ve finále zahubit. V kapele je ráda, tudíž musí tajit své poslání. Tento ůkol se však zkomplikuje když potká svou dětskou lásku Andyho (Ewan McGregor). (gruvacek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Britská sociální (tragi)komedie má dlouhou a bohatou tradici a tohle je jeden z jejích podařených zástupců. Jak už je nepsaným zvykem, nejedná se o žádné ryze vážně míněné sugestivní popisování existenčních problémů britských dělníků (i když místy smích skutečně hořkl na rtech), ale o rozverně a s nadhledem podávaný příběh na pozadí tíživé sociální situace nezaměstnaných horníků. Režisér Mark Herman, který v současnosti boduje s originálním pohledem na holocaust v Chlapci v pruhovaném pyžamu, exponuje svůj příběh do periferní dělnické čtvrtě v Yorkshiru, kterou společně obývají horníci (a jejich dechová kapela) dlouhodobě stávkující proti uzavření dolu coby dopadu konzervativní vlády Margaret Thatcherová a jejích restrukturalizačních snah. Léta jejího vládnutí jsou dodnes nejenom v Anglii reflektovány zvláště kontroverzně - pro jedny je ztělesněním síly britského impéria (personifikované její osobou a třeba i válkou o Falklandy), pro jiné sociálně necitlivou a příliš pragmatickou političkou, za jejíž vlády razantně přibylo nezaměstnaných... 80. léta byla v Anglii jistě složitým obdobím, o čemž vypovídá i tenhle zajímavý nízkorozpočtový film. (O tom, že daná tématika je univerzální, nás Čechy stylově přesvědčil i Martin Šulík ve svém ,,ostravském" Slunečním státě...) Podobné filmy: Do naha!, Billy Elliot, Klikaři ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tématicky shodné s úspěšnějšími mladšími bratříčky Do naha a Billy Elliot. Pravdou je, že tento snímek není tak zábavný jako Do naha a nemá ani tak rafinovaný scénář jako Billy Elliot, nicméně jde stále o nadprůměrnou britskou filmařinu. Je to film mnohem víc přímočařejší a politicky z levicových pozic angažovanější, v řadě scén vyloženě proklamativní a emocionálně vykalkulovaný, nicméně natočený podle skutečných událostí, kdy desetitisíce zaměstnanců přicházely v 80. letech o zaměstnání a jejich dosavadní život se nenávratně zhroutil. Existuje obrovské množství filmů, které se snaží s divákem emočně manipulovat ve prospěch mnohem banálnějšího sdělení. Celkový dojem: 70 %. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V životě není člověk schopen některé věci ovlivnit. Musíte jen sklopit hlavu, zatnout zuby a pokusit se jít dál. Pak jsou tu ale věci, které ovlivnit lze a pokud se při závěrečném koncertu v Royal Albert Hall přistihnete, že se usmíváte, nebraňte se tomu.. Jestli se vám líbil Billy Elliott či Full Monty, musíte vidět i tento jejich sice o něco komornější, ale o to působivější předobraz. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Jako by Britové měli na sociálně laděné tragikomedie patent, nezdá se vám? Jinak ale příjemný film s lehce nostalgickou náladou, dobře vybranými typy postav a hodnotnou výpovědí v tradici hesla vesele o smutných věcech. Soudit film podle dostupných promo-materiálů, čekal bych určitě něco jiného. 80% ()

Piškotka 

všechny recenze uživatele

Opravdu smutný příběh citlivě vyvážený exhibicemi hornického dechového orchestru. Zpočátku to byla nuda, ale pak se to rozjelo. To hromadné propouštění je paralelou na naši současnou situaci. V jednotě je síla, hornické chlapy držel při sobě už jenom ten orchestr, i když někteří z nich mu chtěli dát vale, nakonec všichni v plném počtu brali své členství jako poslání. Jeden člen, stávkokaz, jak se ukázalo později, byl hodně na dně. Jeho hořkost a ztráta rodiny ho dohnala k pokusu o sebevraždu v tragikomickém převleku klauna na půdě uhelných dolů. Bylo to tak kruté volání o pomoc. Ta ženská postava, co přišla mezi chlapy, tam ani nemusela být, byť si krutě zahrála s kartami všech hudebníků. Ale to by Ewan McGregor byl zase na ocet:)) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu zazní i Florentinský pochod českého skladatele Julia Fučíka. (L_O_U_S)
  • Film je inspirován skutečnými událostmi. (cariada)
  • Část závěrečného proslovu Peta Postlethwaita použila britská skupina Chumbawamba v předehře skladby "Tubthumping" z roku 1997. (skudiblik)

Reklama

Reklama