foto

Pete Postlethwaite

  • nar. 7.2.1946
    Warrington, Cheshire, Anglie, Velká Británie
  • zem. 2.1.2011 (64 let)
    Shrewsbury, Shropshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pete Postlethwaite se narodil v anglickém Warringtonu 7. února 1945. O herectví jako takové se začal zajímat poměrně v pozdním věku, ve svých 24 letech. Jako mnoho anglických herců před ním i po něm, snažil se Pete prosadit hlavně v divadle. Známé je hlavně jeho působení v Manchester Royal Exchange, Bristol Old Vic a Liverpool Everyman. Díky své fyziognomii byl často obsazován do rolí přísných či záporných postav. V divadle se také poprvé setkal s Danielem Day-Lewisem, s nímž poté hrál v několika filmech.

K filmu se Postlethwaite dostal celkem pozdě, hrál sice ve filmu Ridleyho Scotta SOUPEŘI, ale prosadit se dokázal až v 43 letech ve filmu DISTANT VOICES, STILL LIVES, kde sugestivně ztvárnil muže týrajícího svou ženu a děti. Po pár rolích, kdy se objevil v Zefferilliho ztvárnění dramatu HAMLET, Fincherově VETŘELEC 3, se znova potkal se svým dlouholetým přítelem Day-Lewisem ve dvou filmech, POSLEDNÍ MOHYKÁN a VE JMÉNU OTCE. Za výkon ve druhém jmenovaném byl v roce 1993 nominován na Oscara za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli. Zajímavostí je, že hrál roli otce právě Day-Lewise, který je pouze o 12 let mladší.

Počátek 90. let byl pro tohoto Angličana s ostře řezanými rysy velice úspěšný, neboť si v roce 1995 zahrál ve velice vydařeném snímku OBVYKLÍ PODEZŘELÍ právníka Kobayashiho. Film je dodnes považován za jeden z nejlepších vůbec. Následující dva roky byly pro něho velice vyčerpávající, protože hrál v 10ti filmech, z nichž nejdůležitější byli určitě DRAČÍ SRDCE, ROMEO A JULIE od Baze Luhrmanna, ZTRACENÝ SVĚT a Spielbergův AMISTAD.

Na konci 90. let se rozhodl ubrat na četnosti filmů a taktéž už nepřišel žádný vyslovený hit, ve kterém by mohl tento charakterní herec předvést svoje umění.Za zmínku stojí pouze OSTROVNÍ ZPRÁVY, thriller NEPOHODLNÝ a horror TEMNÉ VODY.

V roce 2009 mu byla diagnistikována rakovina jater. Po dlouhém boji jí nakonec podlehl 2. ledna roku 2011. Zanechal po sobě svoji ženu a dvě děti které hodlají pokračovat ve stopách otce.

Richard "Rssa" Maschtowský

Herecká filmografie

2011 Je třeba zabít Bona
2010 Město
Počátek
Souboj Titánů
2009 Solomon Kane
Waving at Trains
2008 Criminal Justice (TV seriál)
Player
2007 Tajemství prstenu
2006 Satan přichází
Syn přízraku
Valley of the Heart's Delight
2005 Aeon Flux
Nepohodlný
Red Mercury
Temné vody
2004 Limit, The
Strange Bedfellows
2003 Nezdolné město (TV film)
Selfish Giant, The
2002 Blázni k pronajmutí
Mezi cizinci
2001 Ohnivý kruh
Ostrovní zprávy
2000 Hříchy (TV seriál)
Když obloha padá
Krysa
1999 Alenka v říši divů (TV film)
Butterfly Collectors (TV film)
Divine Ryans, The
Farma zvířat (TV film)
Lost for Words (TV film)
Wayward Son
1998 Among Giants
1997 Amistad
Bastard
Polibek hada
Ztracený svět: Jurský park
1996 Až přijde sobota
Čas zločinu
Dračí srdce
Jakub a obří broskev
Odpískáno
Romeo a Julie
1995 Apartmá č. 16
Obvyklí podezřelí
1994 Martin Chuzzlewit (TV seriál)
Pie in the Sky (TV seriál)
Sharpova rota (TV film)
Sharpův nepřítel (TV film)
Sin Bin (TV film)
1993 Anchoress
Ve jménu otce
1992 Between the Lines (TV seriál)
Grass Arena, The (TV film)
Poslední Mohykán
Šekspir: Velikije komedii i tragedii (TV seriál)
Vetřelec ³
Vodní země
Zlomek sekundy
1991 Child from the South, A (TV film)
They Never Slept (TV film)
1990 Debut on Two (TV seriál)
El C.I.D. (TV seriál)
Hamlet
Needle (TV film)
Ostrov pokladů (TV film)
Zorro (TV seriál)
1988 Jak zabít kněze
Number 27
Švadlena
Tumbledown (TV film)
Vzdálené hlasy, klidné životy
1987 Coast to Coast (TV film)
Tales of Sherwood Forest (TV seriál)
1986 Boon (TV seriál)
Casualty (TV seriál)
Lovejoy (TV seriál)
Screenplay (TV seriál)
1985 Cyrano z Bergeracu (TV film)
Screen Two (TV seriál)
Summer Season (TV seriál)
Victoria Wood: As Seen on TV (TV seriál)
1984 Mitch (TV seriál)
Soukromá slavnost
1983 Fords on Water
1979 Afternoon Off (TV film)
Minder (TV seriál)
1978 Doris and Doreen (TV film)
Going Straight (TV seriál)
1977 Kůň v domě (TV seriál)
Soupeři
1976 Plays for Britain (TV seriál)
1975 Racer, The
1973 Last of the Summer Wine (TV seriál)
Second City Firsts (TV seriál)
1972 Crown Court (TV seriál)
1970 Play for Today (TV seriál)
1960 Coronation Street (TV seriál)

Dokumentární

2010 Inception - Making of film
2009 Clough
Čas hlupáků
Tattoos: A Scarred History
2007 Movie Connections (TV seriál)
2006 Omenisms
2001 Beyond Jurassic Park
1997 Making of 'Lost World', The
1995 Heroes of Comedy (TV seriál)
1976 Occupy!

TV pořady

2000 Fat, The (TV pořad)
Victoria Wood with All the Trimmings (TV pořad)
1994 The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace