Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sam Dawson je laskavý, ale jeho duševní vývoj je zhruba na úrovni sedmiletého dítěte. Pracuje v kavárně a miluje písničky Beatles. Když tulačka Rebecca, která u něj krátce bydlela, porodí holčičku a uteče, stává se nečekaně otcem. Začne se o Lucy Diamond neobratně starat. Pomáhají mu přátelé, především laskavá sousedka Annie Cassellová. Dívenka roste a Sam, který se cítí být nejšťastnější na světě, ji bezmezně miluje. Zvládá všechny překážky, dokud si ho nevšimne až příliš aktivní sociální pracovnice Margaret Calgroveová. Když se chytrá Lucy přestane učit, protože nechce být chytřejší než tatínek a Sam na oslavě jejích narozenin ztropí výtržnost, tak Margaret zakročí a holčička je svěřena do ústavní péče. Sam na radu kamarádů hledá nejlepšího právníka, aby mu pomohl získat dceru zpět. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (368)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nenormálně silný a dojemný film, u kterého jedno oko nezůstane suché a vůbec to není na škodu, protože i takových filmových zážitků je zapotřebí. Několik mých kamarádů, strašných tvrďáků-chlapů, u toho plakalo hrdě, aniž by to pokládalo za osobní prohru. Sean Penn je úžasný a příběh nemá chybu! Viděno několikrát a po každé projekci následovala trasa: gauč- špajzka, na panáka něčeho pořádně silného, domácího. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Samova právnička zanedbávající kvůli kariéře svého syna však znamená už vyložené klišé, byť je ve spolehlivém podání Michelle Pfeifferové mile potrhlá a kouzelně zhnusená, kdykoli se od retardovaného klienta štítivě odtahuje. Dle pravidel bylo samozřejmě nutné najít dvě bytosti z rozdílných planet - aby pak z jejich střetu vytryskl humor a vzájemné obohacování. Humoru se daří líp a groteskní tón přináší i k soudu, když Sam, vznětlivý jako dítě, při každé formální námitce tahá advokátku za rukáv: „Asi máte přestat!“ Podobně vyskakují i jeho postižení přátelé: „Pozor na pusu, ta paní si všecko píše!“ Ale soud je jen epickým obalem pro Samovu osobnost, kterou Penn úžasně kreslí ve zlomcích každodennosti. Pečlivě rovná sáčky s cukrem podle barev a hrnky podle oušek v bistru, kde pracuje; pečlivě krmí dítě poté, co jeho matka uteče hned po porodu, a časový rozvrh dodržuje, jak mu poradili, podle televizních programů. Když dcerka začne klást zvídavá dětská „proč“, odpovídá stejně dětinsky, a je-li postaven před složitější problém, pomáhá si příměry z osudů Beatles. Vzbuzuje soucítění, ale ne soucit, něhu, ale ne útrpnost. Na známé půdě si poradí, ač třeba při placení počítá nekonečně dlouho, o ulici dál je už ztracen. Omezí to výchovu dítěte, jež musí převzít vůdčí roli? ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že aj zaostalý človek vie milovať, je tu skvelý a takmer oscarový Sean Penn a vtedy ešte stále nádherná Michelle Pfeiffer. To sú pozitíva, Inak tomu trochu chýba šťava. Na tak dojemný príbeh mal prísť nejaký tlak na divákove kapesníky, ale nič sa neudialo. Prišlo len málo emotívna, nič mnou nezalomcovalo. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Drama jak "prase". Takhle dramatický příběh jsem snad nikdy neviděl. Kdybych se na tento film díval sám, tak bych se určitě rozbrečel. Jestli se budete dívat na tento film, tak bych Vám nikdy nepřál zažít to, co obsahuje děj toho filmu. Jak si na ten film vzpomenu, tak i teď se mi chce brečet:´/.Přístupnost:od 12 let ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výbornému hereckému výkonu S.Penna výborne nahrávala vtedy ešte nie veľmi známa Dakota Fanning.Film dokáže miestami pekne zabrnkať na divákove city,ale hlavne vás donutí zamyslieť sa či mentálne zaostalý otec je schopný postarať sa o dcéru, ktorá ako 6 ročná je mentálne na jeho úrovni.Odpovedať si musí každý sám.Slabšie štyri hviezdičky.70%. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (15)

  • Scéna, kde Sam, Lucy a Samovi přátelé s balónky přecházejí ulici, je narážka na slavnou fotografii Beatles z obalu alba "Abbey Road", kde přecházejí silnici. (HappySmile)
  • Název filmu byl inspirován postavou z knihy Dr. Seusse "Green Eggs and Ham" (Zelená vajíčka a šunka). (HappySmile)

Reklama

Reklama