Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový název)
  • Finsko Talvisota (více)
Trailer
Finsko, 1989, 195 min

Režie:

Pekka Parikka

Předloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrají:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(více)

Diskuze

laik_60

laik_60 (hodnocení, recenze)

misterz

suhlasim , naviac ma zaujala taka t  snaha o autentičnosť,  to vieš moja genercia o tejto historickej ére veľmi nevedela, :) 

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

Tak to bola vojnova drama ako remeň, mozno najlepsia aka kedy bola natocena. 

na příspěvěk reagoval laik_60

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnocení, recenze)

Cinik

v knihe "zimní válka" som čítal že mali len 32 tankov, z toho väčšina boli československé LT-35 vyrábané v ČKD Praha :)

Cinik

Cinik (hodnocení, recenze)

 

carl oesch: Ve skutečnosti měla finská armáda 70 letadel první linie (do konce války vzrostl jejich počet tak na dvojnásobek) a asi 80 tanků, z nichž ale jen malá část byla použitelná a mobilní (většina byla napevno zabudovavaná v opevnění). Za celou válku se Finové pokusili o regulérní tankovou akci snad jen jednou na západním pobřeží Viipurského zálivu, kde se pokoušeli zničit ruské předmostí, ale jedna rota lehkých tanků byla s přehledem zmasakrována mnohonásobnou přesilou mnohem lepších ruských strojů a desítkami protitankových děl. Severně od Ladožského jezera finští pěšáci bojovali většinou hodně mobilně díky lyžím, ovšem ve filmu je zvolena oblast Taipale na Karelské šíji, kde se bojovalo právě tak, jak film ukazuje... Ani Rusové tam moc tanky nepoužívali - terén na to nebyl vhodný. Jediné, co bych filmu vytknul, že v něm bylo moc ticho - v druhé půlce války pálilo ruské dělostřelectvo téměř nepřetržitě, tj. 24 hodin denně plnou rychlostí...

na příspěvěk reagoval Jello Biafra

kropt

kropt (hodnocení, recenze)

Tak to byl jeden z nejnudnějších válečných filmů co jsem kdy viděl.

carl.oesch

carl.oesch (hodnocení, recenze)

Film, který mezi těmi válečnými patří k tomu nejlepšímu, co se dá vůbec ze světové produkce vidět a to i přes dobu vzniku a jistě omezený rozpočet. Pro ty, co se diví oné válcce pěšáků - finská armáda měla cca šedesát použitelných letadel a a ni jeden tank, její vojskou bylo skuteně pěší - navíc boje probíhaly vtřeskutých mrazech, kdy tsroje nešly kolikrát ani nastartovat.Dostal mně konec filmu, podle pamětníků to ale takhle skutečně bylo, dokonce se opilí Rusové (či vlastně Sověti) s Finy chtěli hned bratřit....Kvalitní komentář JQK!

Cinik

Cinik (hodnocení, recenze)

Matriosa: Finové neměli hákový kříž, ale harakristu - modrou svastiku postavenou na lomeném rameni. Pokud si pamatuji, ve filmu se finská letadla s tímto znakem v jedné scénce objeví. Nevím ale, proč říkáte "opěkňovali", ten znak finského letectva neměl kromě vnější podobnosti s hákovým křížem ani nacismem nic společného, finské letectvo jej přijalo během svého vzniku coby symbol štěstí a rodu svého zakladatele, hraběte von Rosena. Fakt, že Finsko tento znak po druhé světové válce opustilo, vnímám jako velmi smutnou okolnost a doklad o všudypřítomné lidské hlouposti.

matriosa

matriosa (hodnocení, recenze)

cakal som aspon jedno lietadlo s bledomodrym hakovym krizom... zeby sa fini opeknovali, preto tam ziadne nedali?

Reklama

Reklama