Reklama

Reklama

Náhodný turista

  • USA The Accidental Tourist
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou je Macon Leary, který se živí psaním příruček pro obchodníky, kteří neradi cestují, jsou zvyklí na určitý způsob života a chtějí se všude cítit jako doma. Po návratu z jedné cesty mu manželka Sára oznámí, že se hodlá rozvést. Vadí jí Maconova pasivita a uzavřenost, která je mnohem výraznější od chvíle, kdy tragicky zahynul jejich dvanáctiletý syn Ethan. Protože žena odešla, musí před další cestou svěřit svého psa Edwarda do útulku. Po návratu mu cvičitelka Muriel, která se o psa starala, nabídne své služby. Edward je totiž značně nevychovaný pes. Macon odmítne, ale když si kvůli němu zlomí nohu a sestře Rose, kam se musí na čas nastěhovat, způsobí pes další nepříjemnosti, nakonec Muriel přece jen zavolá. Poněkud excentrická dívka začne s výcvikem a současně se snaží vytáhnout ulity uzavřeného Macona. Ten se sice brání, ale nakonec skončí v její posteli a přes nesouhlas sourozenců se k dívce nastěhuje. Na svatbě svého vydavatele Juliena a své sestry Rose setká s bývalou manželkou Sárou, která se k němu chce vrátit. Macon po dlouhém váhání Muriel opustí, ale život se Sárou nefunguje. Cesta do Francie za materiály nové turistické příručky Maconovi poskytne čas pořádně si vše promyslet a konečně se rozhodnout, co si chce počít se svým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kazdanův film mě jaksi chytl za srdce. (Jestliže v polovině to bylo za tři hvězdy, v závěru už za pět; nicméně průměr je průměr). Film, který evokuje tradici moderních amerických románů, mi v mnohém připoměl Henryho Jamese; ač ještě zakotvený v tradičním dramatickém pojetí , je vyloženě nový svým přístupem k postavám a vztazích mezi nimi. Také linka nahodilého či příležitostného či občasného "turisty" (accidental v tomto případě rozhodně neznamená "náhodný", třeba ještě přibrat další základní význam, "nehoda", tedy také "přinucený" a spíš "cestovatel" než turista, pro nějž má čeština v podstatě jen jeden význam) je dobře utkaná, všechno obaluje jako dárková stuha, která nám zpřítomňuje, že všichni jsme jen turisté putující svými životy, ať už náhodně nebo nehodně... Film přetéká rozchody a návraty, které se nejlépe daří u Rose, u mrtvého Ethana jen na imaginární úrovni, u pyšné (vše vědět a vše předělat podle sebe) Sáry cesta zpět nevede - filosofovat by se o ní dalo do nekonečna. Pozn. 1: Velkým plusem toho filmu je jeho variabilita. Předvádí nám sice jen jeden příběh, ale nebrání nám (možná nás i podněcuje) k tomu, abychom si jej modifikovali podle vlastní vůle a vlastních představ. Já jsem to udělal právě v případě Sáry, protože z pouhé vlastní vůle je sice možno odejít, ale z pouhé vlastní vůle už není možno se vrátit. Pozn. 2: Filmoví herci mě příliš nezajímají, a jen občas se podívám, jak se kdo jmenuje - v případě Williama Hurta jsem to udělal. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Skvělá podívaná po všech stránkách, ale nic se ve filmu nevyrovná výkonu Davisové, ta vážně válí jako nikdo jiný. Skvělý námět, scénář, hudba. I když se fim zabývá fatálními a tragickými záležitostmi v životě člověka, dokáže mimořádně pobavit a až zarazit svojí přirozeností a nenuceností, i když je to film romantický, rozhodně Vás nerozpustí v přeslazených replikách a srdce rvoucích kýčovitých výlevech. Je to film o životě a o tom, že se nedá vše naplánovat jako kniha a že věci se prostě dějí a my s tim nic nenaděláme. Jediné, co vytknu je asi délka filmu, místy už jsem ztrácela pozornost, proto 4 hvězdy. Ale rozhodně moc moc doporučuji :-) ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"......Nezáleží na tom, s kým jsme, ale kým jsme, když jsme s ním....." . Svatá slova hlavního protagonisty, autora turistického průvodce, jehož doporučení, co si s sebou vzít, co naopak nechat doma, kde se ubytovat, na co si dát pozor se linou filmem jako metafora ke komplikovanosti vztahů, které prožívá. Výborný film, kterému s odstupem let víc a víc rozumím. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Třeba je jedno jak moc máš někoho ráda. Možná je to doopravdy jenom v tom, kým jsi když jsi s ním. Ta druhá, ta zvláštní bytost, mi pomohla.Dala mi ještě šanci abych zjistil kdo vlastně jsem." ....Občas i "náhodný turista"potřebuje najít tu správnou příručku aby nevstoupil dvakrát do stejný řeky. A jedinou spolehlivou navigací v ní je jeho srdce. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Macon Leary, hlavní hrdina filmu, se naučil životem jen tak proplouvat a emocionálně se neangažovat, protože to může přinášet jenom zklamání. Sází na jistotu a jeho manželství je sice rutinní, nicméně víceméně bezbolestné. Jednoho dne ale dojde k tragédii a jeho jediný syn zahyne. Dosavadní jistoty se zhroutí, protože se ukáže, že právě potomek byl tím pojítkem ve vztahu k manželce a Macon se najednou ocitá ve vyšším středním věku sám bez jasného životního cíle. S pasivity se ho pokusí vytáhnout žena, která hledá nového partnera a otce pro svého syna. Jenže když už se zdá, že život nabral nový směr, rozhodne se bývalá partnerka k návratu a Macon se najednou musí rozhodnout a to mu při jeho hodnotovém žebříčku dělá zatraceně velký problém. Náhodný turista je film o tom, jak velký vliv má v našem životě setrvačnost, což je dobře znát nejen na hlavním hrdinovi, ale i na jeho rodině. Docela příjemný kousek se sympatickou Geenou Davis, kterou jinak moc nemusím, v tomhle případě se ale role vdavekchtivé stíhačky zhostila na jedničku. Bohužel je to ale film nepříliš výrazný, stejně jako je nevýrazné charisma hlavního hrdiny, takže se za pár dní pravděpodobně vykouří z hlavy. Celkový dojem: 65 %. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Na konci filmu Macon Leary (William Hurt) vyndává z kufru mohutně vyhlížející knihu, aby se mu lépe nesl. Je to vázaný výtisk prvního vydání knihy:" Miss MacIntosh, My Darling" od Marguerite Young. Kniha má 1198 stran a autorka ji údajně psala denně od roku 1947 do roku 1964. Hmotnost tohoto exempláře činí 1,6 kg. (Tixo)
  • Předlohou snímku se stal stejnojmenný román Anne Tylerové z roku 1985. (Olík)
  • Geena Davis při natáčení filmu Moucha (1986) předčítala právě knihu "Náhodný turista" od Anne Tyler kolegovi s pozdějšímu manželovi Jeffu Goldblumovi, který musel hodiny sedět v maskérně. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama