foto

Jake Kasdan

  • nar. 28.10.1974 (42 let)
    Detroit, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známy filmový režisér Lawrence Kasdan má dvoch synov, ktorí obaja pracujú vo filmovom priemysle. Jonathan (známy ako Jon) a Jacob sú taktiež filmovými režisérmi.

Jacob, známejší pod menom Jake začínal ako herec v otcových filmoch Silverado a The Accidental Tourist (Náhodný turista). Tu si však škrtol iba mini roličky, keď otec potreboval do záberov zasadiť mladého chlapca.

Na dráhu v oblasti filmovej tvorby sa pripravoval už na strednej, keď začínal s písaním scenárov a réžiou školských hier. Prvú skutočnú prácu pri filme si strihol už ako 17- ročný, keď spolupracoval ako asistent produkcie pri ockovom filme Grand Canyon. Neskôr, keď Lawrence Kasdan natáčal film Wyatt Earp, natočil Jake minidokument a napísal knihu o hlavnej postave a o procese natáčania filmu. Kniha však nikdy nebola oficiálne vydaná.

Ako 22- ročný publikoval Jake svoj prvý scenár, ku ktorému neskôr natočil i film Efekt Zero. Táto krimi komédia s Billom Pullmanom či Benom Stillerom bola premietaná na MFF v Cannes v roku 1998. Réžii a písaniu scenárov sa venoval Jake Kasdan i pre divadlo. Jeho hra The Behavioral Patterns of Funnyman Tyler Hudson bola hraná v Hollywood Playhouse s veľkým úspechom. Jeho komediálny talent a nekorektný humor si všimol jeden z kráľov tohoto žánru v Hollywoode - Judd Apatow. Tento producent a režisér dal Kasdanovi príležitosť pri seriáli Machři a šprti (Freaks and Geeks). Meno mladého Jakea Kasdana začínalo vyvolávať ohlas, čo sa prejavilo i v ponuke od Comedy Central - režírovať komédiu Orange County so synom Toma Hanksa, Colinom. Film však nemal veľký úspech.

Pokusom o prelomenie smoly pri filmoch mala byť komédia Televizní hrátky (The TV set), kde sa zoznámil s Davidom Duchovnym. Duchovny Kasdana neskôr odporučil na režírovanie niekoľkých dielov v seriáli Californication, ktoré mali výrazný úspech. Spolupráca s Apatowom však naďalej trvá, keďže v jeho produkcii natočil paródiu na životopisné filmy o hudobníkoch, s názvom Walk Hard: The Dewey Cox Story, v hlavnej úlohe s Johnom C. Reillym. Výrazná oscilácia úspechu pri jeho dielach sa opäť prejavila. Film zlyhal, no nasledujúce dielo Mrcha učiteľka (Bad Teacher) s Cameron Diaz malo solídne ratingy i tržby.

V roku 2011 rozbehol Jake Kasdan vlastný seriál nazvaný The New Girl so Zooey Deschanel. Po pár odvysielaných dieloch však boli recenzie viac ako rozpačité. Kasdan pri seriáli pôsobí ako režisér a výkonný producent.

Kasdan je herec, režisér, spisovateľ, scenárista, producent a navyše k svojim dvom filmom (Efekt Zero a Walk Hard: The Dewey Cox Story) si vytvoril i soundtracky. Kasdanovou manželkou je hudobníčka Inara George, hrajúca v kapelách The Bird and the Bee, respektíve The Living Sisters.

toi-toi

Režijní filmografie

2017 Jumanji
2016 Bad Teacher 2
2015 The Grinder (TV seriál)
2014 Sex Tape
2012 Ben a Kate (TV seriál)
2011 Nová holka (TV seriál)
Zkažená úča
2008 Californication (TV seriál)
Na samotě (S02E07)
2007 Neuvěřitelný život rockera Coxe
2006 Televizní hrátky
2002 Orange County
Zero Effect (TV film)
2001 Kolej, základ života (TV seriál)
2000 Grosse Pointe (TV seriál)
1999 Machři a šprti (TV seriál)
1998 Efekt nula

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2008 Shades of Ray
1998 Efekt nula
1988 Náhodný turista
1985 Silverado
1983 Velké rozčarování

TV pořady

2012 64. Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace