foto

Geena Davis

  • nar. 21.1.1956 (60 let)
    Wareham, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tato herečka, producentka, scenáristka, členka Mensy, matka třech dětí a držitelka Oscara a Zlatého glóbu se narodila krátce po půlnoci 21. ledna 1956 ve Warehamu ve státě Massachusetts. Geena Davis, celým jménem Virginia Elizabeth Davis, byla už jako dítě velmi hudebně nadaná, vynikala ve hře na flétnu, klavír a varhany. K divadlu se dostala až ve svých 17 letech, přestože o tom snila už od tří let, díky ročnímu studiu ve Švédsku. Po návratu do USA vystudovala herectví na Boston University a poté se odstěhovala do New Yorku, kde pracovala jako prodavačka, servírka a příležitostná modelka. A také se poprvé vdala, manželství jí ale vydrželo jen rok.

Začala se objevovat v různých televizních seriálech a k filmu se dostala díky roli April po boku Dustina Hoffmana v hořké komedii TOOTSIE. Svou první hlavní roli si zahrála v hororu MOUCHA, kde ztvárnila novinářku, kterou zasvětí do svých pokusů šílený vědec. Toho si zahrál Jeff Goldblum, její budoucí manžel. Tento vztah vydržel jen tři roky, rozešli se však v dobrém a jsou stále přátelé.

Geena se po rozvodu soustředila hlavně na práci. Objevila se v černé komedii od Tima Burtona, BEETLEJUICE, a pak přichází posmutnělá komedie NÁHODNÝ TURISTA a s ní i docela překvapivý Oscar. Další nominaci na Oscara získala za film THELMA A LOUISE, kde si zahrála vedle Susan Sarandon. A Geena se také opět vdala, tentokrát za režiséra Rennyho Harlina, se kterým založila produkční společnost. Manželství jí ale opět nevydrželo dlouho, za pět let se rozvedla. Oblíbená a nadaná Geena se objevuje ve filmu HRDINA PROTI SVÉ VŮLI a září mimo jiné i v potrhlé komedii BEZ ŘEČÍ.

Geeninou velkou zálibou je lukostřelba, dostala se dokonce málem na olympiádu. Doufala, že příště bude mít víc štěstí, ale její záliba šla nakonec stranou, protože se potkala s Rezou Jarrahymem, o patnáct let mladším iránským neurochirurgem a po dvou letech známosti se po čtvrté vdala. O rok později Geena porodila dítě, holčičku Alizeh Keshvar. To jí bylo 46 let. O dva roky později byla znovu těhotná, narodila se jí dvojčata, synové Kian William a Kaiis Steven. Aby potěšila své děti, zahrála si šťastná matka paní Eleanor v MYŠÁKOVI STUART LITTLOVI.

Její kariéra rozhodně po narození dětí neskončila. Uváděla vlastní televizní show a zahrála si v televizním seriálu COMMANDER IN CHIEF, a to roli první americké prezidentky, za kterou dostala Zlatý globus.

Geena Davis není jen skvělá herečka se smyslem pro humor, je taky velmi inteligentní. Její IQ je 140 a stala se členkou Mensy, sdružení nadprůměrně inteligentních lidí.

John "Zoiberg" Zoidberg

Herecká filmografie

2016 The Exorcist (TV seriál)
The Long Kiss Goodnight 2
2015 Me Him Her
2013 Hlas
2012 Kóma (TV film)
2009 Exit 19 (TV film)
To se stává
2005 Chirurgové (TV seriál)
Myšák Stuart Little 3
První prezidentka (TV seriál)
2002 Myšák Stuart Little 2
2000 Geena Davis Show, The (TV seriál)
1999 Myšák Stuart Little
1998 Will a Grace (TV seriál)
1996 Dlouhý polibek na dobrou noc
1995 Ostrov hrdlořezů
1994 Angie
Bez řečí
1993 Princess Scargo and the Birthday Pumpkin
1992 Hrdina proti své vůli
Velké vítězství
1991 Thelma a Louise
1990 Rychlá změna
1988 Beetlejuice
Náhodný turista
Pozemšťanky jsou lehce k mání
1987 Trying Times (TV seriál)
1986 Moucha
1985 Fletch
George Burns Comedy Week (TV seriál)
Sara (TV seriál)
Secret Weapons (TV film)
Transylvania 6-5000
1984 Riptide (TV seriál)
1983 Buffalo Bill (TV seriál)
1982 Knight Rider (TV seriál)
Remington Steele (TV seriál)
Rodinná pouta (TV seriál)
Tootsie

Dokumentární

2014 Makers: Women in Hollywood
2011 Miss Representation
2005 Fear of the Flesh: The Making of 'The Fly'
2003 Thelma & Louise: The Last Journey
1999 The Directors (TV seriál)
1994 Bravo Profiles (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)
1990 In the Director's Chair: The Man Who Invented Edward Scissorhands (TV film)
1987 Biography (TV seriál)

TV pořady

2010 Lamastalgia (TV pořad) - a.z.
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 AFI's 100 Years... 100 Heroes & Villains (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1999 American Film Institute Salute to Dustin Hoffman, The (TV pořad)
71. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
The View (TV pořad)
1994 Inside the Actors Studio (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 This Morning (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1962 The Tonight Show Starring Johnny Carson (TV pořad)

Scenáristická filmografie

1983 Buffalo Bill (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(161)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace