Reklama

Reklama

Moucha

  • USA The Fly (více)
Trailer

Obsahy(1)

Seth Brundle je mladý ambiciózní vědec, který se zabývá teleportováním lidí na dálku prostřednictvím takzvaných telepodů. Jako správný vědec zkouší své objevy sám na sobě. Vše jde dobře až do okamžiku, kdy jeho pozornosti unikne jen jediná maličkost: do telepodu se společně s ním dostane moucha a při procesu teleportování dojde ke smíchání DNA obou účastníků pokusu. A tak začíná pomalý proces Sethovy proměny v mouchu. Seth hledá usilovně protilék, bude mít však na to dostatek času? (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na zácloně sedí Jeff Goldblum - podej mi plácačku! Nechutně krásný i krásně nechutný Cronenberg dosadil svůj rukopis hloubání nad lidskou metamorfózou do pozadí vědeckého experimentu, co se vymkl z rukou a v druhém plánu přináší i zamyšlení nad izolací nevyléčitelně nemocných od zbytku společnosti. Pro autora tak typická forma "klinického naturalismu" nutí diváka balancovat na hranici mezi odpuzením a fascinací, přičemž blitinky Brundlemouchy směrem k výrobkům s vyšším obsahem cukru (později i masa a krve) se už v hororovém světě dávno staly legendou.. Já popleta, co to viděl už dávno, jsem si myslel, že přenosem prošla i moucha a marně pátral, jestli dostala Nobelovu cenu za fyziku, nebo jestli nakupuje patero stejných obleků v muší konfekci a ono vlastně došlo ke geneticko-molekulární fúzi! Hlavně, že si ale pamatuji Homera, jak ve speciálním čarodějnickém díle sáhne z gauče do jednoho telepodu, aby si pomocí druhého vytáhl z ledničky vychlazený Duff.. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Velmi nezvyklá variace na téma nezdařeného vědeckého experimentu. Použitá forma osobního rozpadu člověka jak po duševní, tak i fyzické stránce skýtá příležitost hlavně pro herecké umění. Jeff Goldblum je přesvědčivý jak v úvodu, kdy hraje vědce zapáleného pro své životní dílo, stejně tak jako později, kdy si s ním vyhrál tým maskérů vyhrál do posledního detailu. Typické muší tiky spojené s nezaměnitelným pohledem jeho černých očí tvoří působivou hereckou kreaci. Na protější straně nutno uznat, že Geena Davis nikdy nebyla extra herečka, ale zde překvapivě ze sebe dostává více než jsme u ní byli zvyklí, což potěší. Jenomže jako celek je Moucha dosti mimo. Jakkoliv je totiž myšlenkově působivá a hluboká – obětovat všechno pro dosažení osobních cílů, je scénář až příliš beztvarý a celkově v něm nedojde k jedinému pořádnému zvratu. A Cronenberg – ač je režisérem, který „zoomuje“ hledáčkem kamery tam, kde by jiný použil střih, jaksi nedokázal řádně skloubit osobní drama s hororem, či jaké emoce měla vlastně ona kreatura budit? I když nutno uznat, že jeho cameo na porodním sále mělo cosi do sebe a můj žaludek občas zaprotestoval. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Po zásluze kultovní dílo a povinnost pro všechny hororové fandy. Cronenberg je hračička, vyhrál si s každým detailem a zásluhou jeho precizní režie nesledujeme hlavního hrdinu jen jako ústřední šachovou figurku v bezvýchodném postavení, ale spíše jím přímo jsme a jeho postupnou proměnu v odporné monstrum pociťujeme i na vlastním těle. U odolnějších diváků zůstane asi jen u mrazení v zádech, méně zdatným se může při pohledu na loupajícího se a slintajícího Jeffa Goldbluma i mírně zvednout kýbl. Tak jako tak, Moucha je zážitkem, na jaký se jen tak nezapomíná- ne pro každého, ale přesto zážitek :) 85% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ak by sa clovek za cal menit na muchu verim ze by to vyzeralo presne takto.Aj ked film vinika hlavne koli skvelym gore efektom, neda sa napisat ze film je len o tom. Cela premena od pociatocneho nadsenia s novych schopnosti az po tragicky koniec ked sa hrdina snazi zufalo zachranit je spracovana naozaj hrozostrasne-skvelo! Zivotna rola Jeffa Goldbluma. 9/10 ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jak mám ohodnotit film, který mi z jedné strany připadá jako jeden z nejlepších sci-fi hororů, co jsem kdy viděla a který je ohromně napínavý, dramatický, navíc i romantický a kdovíco ještě, ale na druhou stranu je tak neskutečně sugestivně hnusný, odporný a nechutný, že se na něj už nejspíš v životě nepodívám? Přeměna/rozklad nejen těla, ale i duše namakaného a inteligentního Setha probíhá v přímém přenosu před našima očima a není to vůbec pěkný pohled. Byl to účel a maskéři byli po právu oceněni. Ode mě to z výše uvedeného důvodu na plný počet není, každopádně nejen maskérům, ale i režisérovi a Jeffu Goldblumovi skládám poklonu. ()

Galerie (204)

Zajímavosti (38)

  • Dialog, který vedou Seth (Jeff Goldblum) a Ronnie (Geena Davis) u kávy v restauraci byl dlouho napsán jen z půlky. Dokončen byl až v noci před natáčením. (HellFire)
  • Věta "jsem brouk, kterému se zdálo, že je člověk a miloval to, ale pak sen skončil a hmyz se probral" je odkazem na román "Proměna" od Franze Kafky, v  němž se muž probudí ze špatného snu a zjistí, že se proměnil v brouka. (HellFire)

Související novinky

Naomi + Cassel + Cronenberg

Naomi + Cassel + Cronenberg

31.08.2006

Když mladá ruská emigrantka, jež dostala v USA jedinou pracovní příležitost ve formě nejstaršího řemesla, zemře při porodu, vydá se po stopách její nepříliš veselé minulosti zdravotní sestřička Naomi… (více)

Reklama

Reklama