Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na venkovském panství očekávají návštěvu mladého krále. Zpupná hraběnka (J. Vaculíková) by ráda získala jeho srdce, proto touží mít šaty ušité z té nejkrásnější látky. Po dlouhém hledání najde zvláštní třpytivé hedvábí u tajemné Bílé báby (P. Janů). Ta ji však varuje. Hedvábí patří paní Bouři, a kdo si obleče šaty z něj ušité, bude proklet. Hraběnka si přesto látku vezme a šaty nechá ušít u vesnického krejčího (J. Hartl). Jeho dcera Anička (K. Lidová) neodolá a nádhernou róbu i závoj si tajně vyzkouší. V otevřených dveřích ji spatří mládenec Lukáš (J. Dolanský) a nemůže od ní odtrhnout oči. Najednou se však strhne vítr a dívka mu před očima zmizí i se závojem. Lukáš se rozhodne Aničku, na kterou nemůže zapomenout, najít stůj co stůj… (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

M-arta 

všechny recenze uživatele

Karel Šiktanc je můj oblíbený básník, takže pohádka podle jeho námětu mě sice moc potěšila, ale výsledek bohužel nakonec působí spíš tak, že si tvůrci naběhli a přecenili své možnosti. Vím, že takový počin vůbec není lehká záležitost, fandila jsem mu a pokusu si vážím, ale toto prostě... moc nevyšlo. K Šiktancovým věcem by mi určitě daleko líp sedělo nějaké důstojné animovené zpracování, které dokáže s tím jeho obrovským nábojem poezie a metafor držek krok - uvolněněji rozvine všechno, co autor nabízí, celou věc sjednotí a přitom nechá prostor fantazii, interpretacím a dozvuku v duši. Téhle hrané pohádce se to (navzdory pokusům o poetické záběry v krásných exteriérech) moc nepodařilo. Ve výsledku je to pro mne něco jako vylévání vaničky i s dítětem. Ale hvězdičku navíc za kuráž, za hudbu a kameru tu klidně rozsvítím. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co to meleš, jehelníčku ?? Jaká zas bouře ??" No, Bouře přece !! ;) V pohádkovém příběhu Němcové - Ne tedy Boženy, ale Jitky !! Té, co se chlubí Felliniho peřím.. - na tuzemské žánrové poměry silně netypickém, v detailech velmi silném i ozvláštňujícím, jakkoli jde v důsledku o poměrně roztříštěný hybrid i dost naivní adaptaci Karla Šiktance.. ()

Reklama

patrikus 

všechny recenze uživatele

Krásná Hapkova hudba, mimochodem jeden z motivů je známá píseň "NA HOTELU V OLOMOUCI", tradiční Hapkovi harmonie. No jinak atmosféra pohádky je docela přitažlivá, ale příběh nic moc. Představitelka Aničky je samozřejmě krásná a půvabná, Standardně dobrý Dolanský, zato příšerná Petra Janů... A skvělý Hapka v roli tajemného starce s bubnem. Co tomu hodně uškodilo byl zvuk postsynchronů. Některé dialogy jsou ale opravdu hezky poeticky napsané... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně zvláštní pohádka o zakletí, které potkalo hodnou dívku místo zlé hraběnky, když si místo ní oblékla šaty ušité z plachetek patřící paní Bouřce. Naštěstí je poblíž hodný kluk Lukáš, který se ji vydá zachránit. A co s tím má společného zvon jménem také Lukáš momentálně nezvonící, to prostě nevím, protože jsem jeho roli nepochopil. Hezké exteriéry i solidní výprava a hudba zachraňují podivný příběh s poetickými či symbolickými místy, které jsou pro děti nesrozumitelné. Rozhodně tuto pohádku nezatracuji, místy byla slušně strašidelná, bouřka v ní byla velmi dobrá a celé to docela hezky vypadalo. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jediné, co na této pohádce stojí za řeč je Hapkova Hudba, která sice používá motivy z jeho písně Na hotelu v Olomouci, nebo z filmu V erbu lvice a dalších, ale aspoň tvoří jakýsi celistvý celek. I jako (ne)herec v roli Hroma byl mezi ostatními herci nejlepší. Nejhorší je fakt Dolanský, ten hraje pořád dokola v každém filmu to samé a nějaká kreativita u něho neexistuje. Co totálně sráží pohádku na dno jsou otřesné trikové efekty, které vypadají, jako by je na počítači dělalo nějaké sedmileté dítě. Hrůza, děs, běs. A Jitka Němcová jako režisérka taktéž zklamala na celé čáře. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • V pohádce se také objevuje Čínský pavilon v zámeckém parku ve Vlašimi. (Petrstik)
  • Natáčelo se také na zřícenině hradu Zvířetice či na Panské skále u Kamenického Šenova. (rakovnik)

Reklama

Reklama