foto

Petr Hapka

  • nar. 13.5.1944
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 25.11.2014 (70 let)
    Okoř, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Petr Hapka studoval na pražské konzervatoři hru na violu a zpěv, pod vedením Oldřicha Nového absolvoval i studium na dramatickém oddělení. Ještě za studií se uplatnil jako pianista v divadle Proton, poté prošel několika dalšími scénami, v letech 1964-1965 byl violistou ve vlastní skupině Tornádo, v letech 1967-1970 byl dirigentem v Divadle Za branou, kde také skládal scénickou hudbu. Těžiště Hapkovy činnosti spočívá ve skladatelské činnosti pro film a televizi, ale také pro vybrané osobnosti populární hudby.

Prvním skladatelským počinem Petra Hapky byla jazzová hříčka Malá píseň z roku 1964 napsaná pro Karla Gotta. Ani v případě skladatele, ani u zpěváka se nejedná o nijak zlomovou záležitost. V dalších letech psal Hapka písně pro řadu dalších zpěváků, určité hitovosti dosáhly některé písně Heleny Vondráčkové, Hany Zagorové nebo Václava Neckáře. Stěžejní je ale dlouholetá spolupráce s Hanou Hegerovou, pro kterou napsal řadu hitů jejího šansonového repertoáru (sám s ní nazpíval také duet Levandulová), v 80. letech začal komponovat i pro další zpěváky, jako např. Michael Kocáb, Richard Müller, v další dekádě jeho písně začaly zpívat také osobnosti mladší generace jako Lucie Bílá nebo Jana Kirschner. V této souvislosti je nutno zmínit také Hapkovu spolupráci s textařem Michalem Horáčkem, která trvá od počátku 80. let a má dnes nádech exkluzivity. Jejich koncepční alba V penzionu Svět, Citová investice nebo Mohlo by tu být i líp patřila k vysoce hodnoceným.

Jak již bylo řečeno, nejvýraznější je Hapkovo působení na poli filmové a televizní hudby. Již v polovině 60. let začal psát hudbu pro televizní inscenace, ve filmu se prosadil až počátkem 70. let (AKCE BORORO, 1972; MOTIV PRO VRAŽDU, 1972), poté začal častěji spolupracovat s režisérem Jurajem Herzem (hudba k filmům HOLKY Z PORCELÁNU, 1974; DEN PRO MOU LÁSKU, 1976; DEVÁTÉ SRDCE, 1979; UPÍR Z FERATU, 1981; BULDOCI A TŘEŠNĚ, 1981 atd.) V některých dalších filmech zpívali Hapkovy ústřední melodie známí zpěváci (PÁNI KLUCI, 1975 – Václav Neckář, LÉTO S KOVBOJEM, 1976 – Marie Rottrová, JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY, 1977 – Jana Kratochvílová). V 80. letech začal Hapka komponovat také pro větší televizní projekty, jako byly seriály DYNASTIE NOVÁKŮ (1981), MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984), později BYLO NÁS PĚT (1994) nebo PRIMA SEZÓNA (1994). Počet filmových a televizních titulů s Hapkovou hudbou je kolem 90. Na různých domácích festivalech dostal ocenění za hudbu k filmům ZRCADLO PRO KRISTÝNU (1975), PÁTEK NENÍ SVÁTEK (1979), BRONTOSAURUS (1980), MÁ LÁSKA S JAKUBEM (1982) a MRKÁČEK ČIKO (1983).

Petr Hapka má z více manželství celkem šest dětí.

Pavel "argenson" Vlach

Skladatelská filmografie

2010 Dešťová víla
Kudykam (divadelní záznam)
2008 Dívka a kouzelník (TV film)
František je děvkař
2007 Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
2006 Lojzička je číslo (TV film)
Maharal - Tajemství talismanu
Příkopy (TV seriál)
Strážce plamene v obrazech
2005 Kamenný klíč (TV film)
Náves (TV seriál)
2004 Křesadlo (TV film)
Náměstíčko (TV seriál)
2003 Cesta byla suchá, místy mokrá (TV film)
Kobova garáž (TV film)
2002 Fimfárum Jana Wericha
Kožené slunce (TV film)
Zvon Lukáš (TV film)
2001 Kruh
2000 Hurá na medvěda
1999 Hanele
O princezně z Rimini (TV film)
1998 Tři králové (TV seriál)
1997 Do nebíčka
O spanilé Jašince (TV film)
1996 Konto separato
Kouzelný měšec
Lea
O sirotkovi z Radhoště (TV film)
1995 Artuš, Merlin a Prchlíci
Fany
Sen o krásné panně (TV film)
1994 Andělské oči
Bylo nás pět (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Prima sezona (TV seriál)
V erbu lvice
1993 Císařovy nové šaty
Sedmero krkavců (TV film)
Z deníku žáka III. B aneb Edudant a Francimor (TV seriál)
Zpráva pro příští století (studentský film)
1992 Kráva
Městem chodí Mikuláš (TV film)
Sněhurka (TV film)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Houpačka
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
V rannej hmle
1989 Dva lidi v ZOO
Než poznáš první úsměv (TV film)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
Vážení přátelé, ano
1988 Každá Emma má lásku
Třetí táta (TV film)
Uf - oni jsou tady
1987 Bratři (TV film)
Copak je to za vojáka...
Gagman (TV seriál)
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Operace mé dcery
1985 Perinbaba
Tchyně (TV film)
Tretí šarkan
Zbierka zaujímavostí (TV film)
1984 Fešák Hubert
My všichni školou povinní (TV seriál)
Příliš velká šance
1983 Kterak jsem o milého a o očičko přišla
Tisícročná včela
Tisícročná včela (TV seriál)
1982 Dedičstvo (TV film)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Chuť vody (TV film)
Kočka
Má láska s Jakubem
Mrkáček Čiko
Od vraždy jenom krok ke lži
1981 Buldoci a třešně
Tajemství ďáblovy kapsy
Upír z Feratu
V podstatě jsme normální
1980 A máte nás, holky, v hrsti (TV film)
Dívka s mušlí
Krakonoš a lyžníci
Mít tak holku na hlídání (TV film)
Muž přes palubu
Najstarší zo všetkých vrabcov (TV film)
Nevera po slovensky
Svítalo celou noc
1979 Brontosaurus
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Křehké vztahy
Paragraf 224
Pátek není svátek
Postav dom, zasaď strom
Postavení mimo hru
1978 Deváté srdce
Miluji Tě (TV film)
Muž s orlem a slepicí
Panna a netvor
Sólo pro starou dámu
Vražedné pochybnosti
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Jak se točí Rozmarýny
Oddechový čas
Šestapadesát neomluvených hodin
1976 Den pro mou lásku
Dům Na poříčí
Léto s kovbojem
Ružové sny
1975 Na konci světa
Páni kluci
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Holky z porcelánu
Motiv pro vraždu
1972 Akce Bororo
Půlnoční kolona
1971 Moderní byt (TV film)
1965 O pradědečkovi (TV seriál)
Polka jede do světa (TV film)

Dokumentární

2008 Film o filmu Děšťová víla (TV film)
2006 Strážci plamene

TV pořady

1968 Co nikdy nepochopím... (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Hlava kance (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2013 Obchodníci
2006 Strážce plamene v obrazech
2002 Zvon Lukáš (TV film)
1997 Do nebíčka
1987 Dotyky
1978 Deváté srdce
1969 Případ pro začínajícího kata
1963 Okurkový hrdina
1959 Docela všední neděle (studentský film)

Dokumentární

2012 Tribute (koncert)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
2006 Strážci plamene
13. komnata Michala Horáčka (TV film)
2005 Příběhy slavných: Vichřice mezi životem a smrtí (TV film)
2004 Jak se točila Prima sezóna (TV film)
Lucie Bílá: Láska je Láska
2002 Hvězdy na Vltavě (koncert)
Petr Hapka (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Ředitel zeměkoule (TV film)
Věčný Kristián Oldřich Nový (TV film)

TV pořady

2012 Ceny české filmové kritiky 2011 (TV pořad)
2007 Souboj hitů (TV pořad)
2006 Žito (TV pořad)
2005 Televizní písničky a songy (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Tenkrát na východě (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Domácí štěstí (TV pořad)
Kaviareň "u filipa" (TV pořad)
Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Český slavík '97 (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)

Hudební videoklipy

2006 Hlava kance (hudební videoklip)
2004 Petr Hapka feat. Lucie Bílá - Dívám se dívám (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 146)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace