Reklama

Reklama

100 pušek

  • USA 100 Rifles (více)
TV spot

Svobodu nebo smrt! Na sklonku šedesátých let se bouřlivá společenská atmosféra přelévala i do filmů. Nejen do těch současných, ale i do tak klasického žánru, jakým je western. Film 100 pušek (1968), který vznikl z finančních důvodů ve španělských exteriérech, se odehrává na počátku 20. století v Mexiku, kde tamní vládní jednotky bojují s indiány kmene Yaqui. Poloviční indián Yaqui Joe (Burt Reynolds) za peníze z bankovní loupeže zakoupil titulní zbraně, aby se primitivně vyzbrojení Yaquiové mohli bránit programovému vyhlazení. Po jeho stopě se ovšem vydává černý zástupce zákona Lyedecker (Jim Brown) a už tak výbušnou situaci mezi oběma muži ještě zkomplikuje přitažlivá indiánská vdova Sarita (Raquel Welchová). Vedle spravedlivého boje proti genocidě (narážka na vietnamský konflikt) se do popředí ještě dostává silný rasový podtext (intimní sblížení mezi Lyedeckerem a Saritou bylo jednou z prvních rasově smíšených milostných scén v hollywoodském filmu). Tvůrci snímku ani na chvíli neskrývají, kde leží jejich sympatie, neboť v čele mexických jednotek stojí arogantní generál Verdugo (Fernando Lamas), což ve španělštině znamená kat. Bývalá televizní hvězda Burt Reynolds se teprve prosazovala ve filmu na rozdíl od někdejší fotbalové hvězdy Jima Browna, který své nesporné herecké nadání prokázal už ve westernu Rio Conchos (1964). Režisérem byl televizní veterán Tom Gries, z jehož tvorby známe jiný western, příběh honáka Will Penny (1967). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (53)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ke 100 pušek mám hned několik poznámek. Tak předně je dle románu Roberta MacLeoda, od kterého jsem již viděl Grošáka. Hlavním hrdinou je Marlon Brando, který se rozhodne zúčtovat s partou zloduchů. I zde figuruje jedna krásná žena. M. Brando dostává dost na zadek a v těchto detailech si je film podobný právě s tímto. I zde Joe a Lyedecker mají co dělat, aby se zachránili, ale spíše jsou zachráněni. A pak tu máme scénáristu Claira Huffakera, od něhož jsem zase viděl Rio Conchos a Comancheros. V druhém jmenovaném jsou též dva protivníci - zástupce zákona a ten, který ho přestoupil a také jde o zbraně. Prvně jmenovaný se odehrává v Mexiku a také tu máme magorského plukovníka. A také zde hrál Jim Brown. Opět hodně podobný scénář. Jenže v tom jednom hrál alespoň John Wayne. Nevím na kolik byla hvězdou už Raquel Welch, já ji poprvé zaznamenal ve filmu Zvíře, či Burt Reynolds, ale zrovna J. Brown zde na mě působil jako pěst na oko. A navíc...v ddobě do které je snímek situován, by jistě nemohl černoch dělat šerifa. Snímku nedominuje žádný herec a děj není špatný, ale také nenadchne. Navíc je konec předvídatelný. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně akční vojenský western odehrávající se někdy na přelomu 19. a 20.století na cestě Sonorou v Mexiku, která je pod krutovládou generála Verduga likvidujícího místní indiánské obyvatelstvo. 100 pušek je pomoc indiánům (včetně krásné Raquel Welchové), které přivezl Burt Reynolds pronásledovaný černým policistou (Jim Brown). Nakonec se všichni v boji proti generálovi spojí. Zapamatovatelné jsou dvě scény: boj o ozbrojený vlak s posádkou na zastávce v poušti započatý zíráním nepřátelských vojáků na sprchující se Welchovou a závěrečná bitva ozbrojeného vlaku s opevněnými indiány s připravenými generálovými vojáky v Nogales. Spíše podprůměrný film díky chabé rutinní Griesově režii, která nedokázala vyvolat více emocí ani dokonaleji nafilmovat jinak dobře připravené akční scény. Trailer a hudba Jerry Goldsmithe: http://www.youtube.com/watch?v=30xeIXgt0uE&feature=related . ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Někdo tu zmínil, že film je nudný. Ptám se, kde teda ta nuda byla? Já jsem totiž žádnou nepostřehla. A že film vaří z velmi ohraných propriet? Tak to mi taky nevadilo, protože bylo na co se dívat. Burt Reynolds byl skutečně sympaťák. Raquel Welch byla hodně sexy a svých předností samozřejmě náležitě využívala, ale tak tu roli měla napsanou. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Málo známý western? To ano. Ale nudný? Ani náhodou. Mě tahle podívaná indiáni x běloši dost bavila, mladý Burt Reynolds byl skvělý a Raquel Welch… Řekněme jen, že její sprchovací scéna je hodně povedená! Pěkné 4 * s tím, že možná přidám pátou po dalším zhlédnutí, které nechávám na neurčito, zato se ale pokusím sehnat originální verzi s titulky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Chvílemi podivuhodně nemastné neslané, chvílemi zase parádně akční dílko, v němž je spousta dobrých až skvělých věcí. Především dvojice Jim Brown a Burt Reynolds, Goldsmithova (další) nezapomenutelná hudba a vše, co se děje v závěrečné čtvrtině, při jejímž sledování jsem si místy vzpomněl i na Divokou bandu (pocházející ze stejného roku). Celkový dojem mi vlastně kazila hlavně Raquel Welch, které to sice pod tekoucí vodou náramně slušelo, ale kromě téhle scény jsem ve filmu nenašel žádnou jinou, kvůli níž v něm musela "hrát". ()

Galerie (30)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama