Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický film o snových dobrodružstvách troch školákov zo základnej školy v Atómovej Lehote - Paťa, Jána a Borisa. Keď neďaleko ich rodnej obce v skalách objavia ukrytú mimozemskú kozmickú loď, s jej pomocou odletia na neznámu planétu, ktorú zničila ekologická katastrofa. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Takhle mrazivou, místy skutečně až hororovou atmosféru jsem ve filmu pro děti a mládež snad ještě nepotkal a v (česko)slovenském filmu z dob socialismu bych jí teprve nečekal. Scénář Tretieho šarkana bych se zdaleka neodvážil označit za geniální, navíc ze začátku přišel s poměrně tuctovou zápletkou o nalezení místa zázračné paměti, přičemž tento motiv (který do půlhodiny bez jakéhokoliv završení a pointy z filmu zcela vymizí) tu zpětně vnímám jako trochu zbytečný. Rovněž jsem čekal výraznější rozpracování závěru, které by nebylo založeno ze dvou třetin jen na očekávaných dojímavých objetích a který by zapojil do dění např. i prvek jedné pořízené fotografie. Psát se 80. léta, jednoznačně toužím po pokračování!! :o) Jenomže ta temná mysteriózní atmosféra, která postupně zahltí celý film, vytváří z této nenápadné žánrové raritky od jednoho zásádního zvratu neskutečně působivý zážitek. Bezvýchodiskovou hraniční situaci doplňuje podobně mrazivé odhalování záhady neznámých děsivých prostorů s podivnými výjevy, výrazně celkovému zážitku napomáhá i Hapkova hudba, vybrané exteriéry i v rámci možností slušná výtvarní stránka (kdežto i na první pohled zcela obyčejná kamera má zde hodně svétlé momenty). Dobrodružný sci-fi příběh pro děti má tu v sobě i hloubku a své ekologické poselství navíc podává nevtíraným způsobem. Příjemné překvapení nejen v rámci aktuálního sci-fi maratonu. [75%] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento rozpačitý pokus slovenských filmárov o natočenie neakčného, intelektuálne dobrodružného sci-fi filmu na mňa veru moc nezapôsobil. Absolútne nepresvedčivé masky, triky a prostredia. Veľmi slabé herecké výkony. Nezáživný scenár s príšerne vtieravým ekologickým posolstvom. Nič moc. Každopádne ako priaznivec science fiction tvorby oceňujem snahu autorov snímku "Tretí šarkan" spopularizovať tento filmový žáner v socialistickom Československu. ** ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Třetí šarkan si zaslouží body za snahu o (česko)slovenskou variaci na dobový (převážně) americký trend fantaskních dobrodružek pro děti s prvky sci-fi a hororů, typu "The Goonies". Bohužel ale film vůbec nedrží pohromadě a spíš představuje vratký soubor nahodilých sekvencí, které jedna přebíjí druhou, než že by na sebe vyloženě navazovaly v koherentním vyprávění. V jednotlivostech, jako jsou zpočátku jakýkoli kontext postrádající bizarně znkelidňující sekvence z cizí planety, nicméně působivé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale Tretí šarkan je prvotriedne sci-fi. A to nemyslím iba v kontexte našej filmovej tvorby. Atmosféra je hustá ako kyslé dažde na cudzej planéte, masky mimozemšťanov hororové ako z Hellraisera a napätie občas ako vo Votrelcovi. Asi som ovplyvnený tým, že som film prvý krát videl v kine, približne keď som mal 9 rokov, ale ani po desaťročiach som necítil, že by film v mojich očiach zostarol. Ekologické posolstvo je v poriadku, opýtajte sa Ala Gorea. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to televizní film a pro děti, docela slušně natočené. Kamera se mi líbila už od začátku - ty (obě) scény s autobusem jsou pěkně mystické, hory samy vyzařují tajemno, a časem dojde i na velmi slušné triky (na tu dobu a TV produkci) a dokonce vyloženě hororové prvky ještě dávno před zombie filmy. Vadí mi ryčná Hapkova hudba - hodila by se sem spíš meditativnější, jakou použil třeba u jiného dětského sci-fi filmu Do nebíčka, mrzí mne, že režisér nedokáže z dětí ani dospělých herců vytřískat nějaké emoce - celé je to chladné jak sáňky v zamrzlém rybníce, a konečně i to ekologické poselství, které sice tehdy bylo aktuální, ale dnes je spíše zneužívané až k politickým hrátkám (a o životní prostředí v reálu nikomu nejde). Na filmu je znát, že byly zfilmovány obě Žarnaovy knihy (vůbec netuším, proč není uveden v autorech), ale není to podle mne ke škodě věci, protože přece jen v tomto kontextu se ta první knížka zdá být sice tajuplnou, ale jen by se táhly samé náznaky až do objevu. Film mne držel většinu času v napětí nebo alespoň zajímavé náladě, a myslím si, co by mnozí filmaři i dnes za takovouto sci-fi dali. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (11)

  • Napriek tomu, že sa detskí herci vo filme osvedčili, Patrik Šíma (Paťo) a Boris Trsťan (Boris) sa na filmovom plátne už nikdy neobjavili. Ján Krížik (Jano) si o sedem rokov ešte strihol roličku v televíznej snímke Adam a Anna (1992). (Raccoon.city)
  • Film sa mal skončiť pesimisticky, ale totalitní cenzori nepovolili koniec, ktorý by sa nehodil do koncepcie pozemského raja zrodeného pod červenou hviezdou. (Raccoon.city)
  • Exteriéry pro zničenou krajinu Luridy našli filmaři v maďarských bauxitových dolech u Székesfehervaru a na odkalovacích polích a skládkách několika československých podniků. (Braddy)

Reklama

Reklama