Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři exkluzivní automobily překračují hranice a projíždějící polodivokou krajinou. Černá limuzína a dva sportovní roadstery z 60. let ostře kontrastují s polorozbořenými, často zcela opuštěnými usedlostmi, zarostlými cestami a prázdnými kostely. Zvlněná krajina na obzoru pomalu přechází do vrchoviny a pozvolna se z ní vytrácejí stopy moderní civilizace. Blíže neurčené teritorium, blíže neurčený čas a přece se zdá být všechno povědomé. Šest lidí pevně usazených v bezpečí svých automobilů se vrací do míst, se kterými jsou dědičně spjati. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (154)

Tosim 

všechny recenze uživatele

My, asi trošku "naivní" diváci, nechceme vysvětlování všeho, co se ve filmu stane, "až do morku kostí," abych tak řekl, ale je takový problém, aby mělo například JEDNÁNÍ A MOTIVACE POSTAV NĚJAKOU LOGIKU? Pokud nevíte, proč se určitá věc děje, dají se hledat různé odkazy, či skrytá sdělení, nebo podobenství, eventuálně metafory, ale pokud ve snímku někdo něco provádí a není v tom ani za mák smyslu, nutí to k zamyšlení. O smyslu filmu. A ucházející vizuální stránka už pak fakt moc nepomůže. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film, který je možno definovat jako neurčitý. A neurčitost je znakem moderní vědy i umění. Film ovšem modernu nijak a v ničem nepřekonává. Jediné co jej drží v pantech je dvojice Roden - Řehák, ostatním dialektickým dvojicím (téze - antitéze), jako Vaterland kdysi a po letech, klouby a spoje (možná úmyslně) chybí. Proto, chápu, že i komentáře a hodnocení musí být nespojité, tak jako celý film. (Alespoň brazilští Indiáni mohli mít bederní roušky; třeba na rozdíl od Adiye Oyunchimegové.) ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

No, po převychválení filmu v Premiere jsem se k němu konečně dokopal, nadále neodkládal a shlédl ho.... No shlédl.... no a co... Tak recenze a shlédnutý film... celkový dojem je pak něco jako kocovina... Nevím, ten film mě vůbec nebral, mohu se vymlouvat na možný duševní útlum a pustit si ho ještě jednou, ale proč mám pořád dojem, že se toho pocitu kocoviny i podruhé nezbavím.... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film, který v kontextu naší kinematografie stojí snad ve všech směrech stranou. Příběh, který je stejně originální, podivný a nezařaditelný jako místo a čas, ve kterém se odehrává. Karel Roden exceluje, ale přitom nad ostatními herci nijak nevyčnívá. David Jařab celý svět vymyslel a dokázal mu vdechnout život. Doporučuji všem samcům a samice mohou vzít s sebou. ()

Gumby 

všechny recenze uživatele

Pokud Lynchův surrealismus vyplývá z amerických tradic a pop-mytologií nemůže lynchárna po česku vypadat jinak než Vaterland....Nebo ještě jinak: Někde mezi Lynchovou Amerikou a Tarkovského Ruskem leží Vaterland :)- za originalitu a příležitost k dalšímu patrně zbytečnému procvičení mozkových buněk dávám 4 hvězdy ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama