Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

sud 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm se vším co má mít. Velice zručně natočené bitevní scény, efektní strategie, pohled na vedení války z obou barikád, neústupné vojáky, zbabělce, prohru, vítězství. Co na tom že některé tanky nejsou přesně takové, jaké se ve skutečné bitvě použily. Účel, který měly splnit splnily a je mi stokrát milejší než ty moderní prostoduché válečňáky nadívané počítačovými triky s topornými výjevy herců. Zde je herecké obsazení naprosto ukázkové, žádní nováčci, ale pěkně ostřílení mazáci, kteří vědí co hrát. Henry Fonda jako rozumný, ale nepříliš rozhodný Americký plukovník, Robert Shaw jako fanatický ale disciplinovaný velitel německé divize, Robert Ryan, který si už po několikáté (a ne naposled) s chutí střihl roli generála, který je v ústraní a tahá pouze za nitky a především Telly Savalas jako vtipný, ale i tvrdý velitel tanku. Tito všichni nám předvedli vynikající herecké výkony plně hodné jejich hereckému formátu. A celkově výrobní štáb pod vedením režiséra Kena Annakina ("Nejdelší den") nám stvořil poutavou válečnou podívanou, která ani po čtyřiceti letech nic neztratila ze svého pelu. 85%. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Jako malej sem to viděl snad několikrát a mám na to docela pohodový zážitky ale hodnocení sem si šetřil až na ted, abych byl objektivní tak výpravou kdesi ve Španělské poušti je to šílená mrdka a pro mě jako geografa dost nervující, vždyť Ardény jsou zalesněná vysočina podobná té naší.Na druhou stranu herecky je to hodně dobrý (hlavně Savalas) tak zůstanu na průměru. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s mými "předpisateli", že film BITVA V ARDENÁCH je úžasný válečný film s vynikajícími hereckými výkony,zvláště Roberta Shawa jako plukovníka Martina Hesslera. A již jsme u meritu věcí,proč to chci komentovat. Ačkoliv se tvůrci filmu snažili držet reality, uniklo jim (a nechápu proč), že skutečná postava velitele "Panzergruppe TIGER" byl plukovník Joachim PEIPER a nikoliv Martin Hessler. Vždyť toto tankové uskupení dle voj.dokumentů mělo název "Panzergruppe PEIPER" !! Nevím, proč scénarista tuto postavu přejmenoval, když ostatní postavy měly pravá historická jména. Chápu, že název Hessler více foneticky řinčí a snad zní i více německy. Nicméně SKORZENY je v podstatě polsky základ (Skořeny) a nikdo by si jej netroufl přejmenovat. V tom vidím velké minus tohoto filmu a proto ode mě 4*, ačkoliv v mém srdci má šestku. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu nemám moc jasno. Lze ho brát jako akční zábavičku a béčko (staré filmy mají vždy své kouzlo), pak to ujde, anebo ho vzít jako historický, potažmo válečný film, a pak je úplně, ale úplně, mimo mísu. Divák nabude dojmu, že ofenzíva v Ardenách probíhala tak, že Němci seřadili tanky podivného typu do rojnice a valili se skrze americké pozice jak roboti, strategie nikde, jednoduše scifi ala Star Wars, a dojeli by snad až do Normandie, nebýt pár vojáčků super hrdinů co všechny zastaví u skladu paliv. S realitou to má společný jen název oblasti, kde k událostem došlo a ostatní je pouze názorné a maximálně zjednodušené. Snad je tedy lepší to brát jen jako výpravné béčko :) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tento film je ve srovnání s jinými ze své doby naprosto nejslabší, protože průběh poslední nacistické ofenzivy na západě popisuje naprosto mimózně a zcela v rozporu s realitou (kritizoval jej proto i sám Ike), nadto náhradou za prznění skutečnosti nenabízí nějak silný příběh. Kromě toho užívá zcela neodpovídající bojovou techniku (M24 jako M4 Sherman, M47 jako Königstiger, transportér M3 jako SdKfz 251 atd.), závěr vypadá spíš jako někde z pouště než v mrazivém prosinci a tak dále. Ve srovnání s konkurenčním sovětským opusem Osvobození prohrává na celé čáře. Jedinou působivou scénou je zpěv Panzerlied. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • Bitva v Ardenách je souhrnný název, který se používá pro označení německé protiofenzívy a její následné eliminace v prosinci 1944 až lednu 1945 na západní frontě. (ArthasKarfa)
  • Bývalý generál spojeneckých vojsk a prezident USA Dwight D. Eisenhower ostře kritizoval film za jeho historickou nepřesnost. (Spinosaurus)
  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)

Reklama

Reklama