Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prosinci 1944, kdy už všichni věří, že Německo je poraženo a konec války se blíží, podniknou Němci poslední zoufalý protiútok na relativně klidném úseku fronty v Ardenách. Tanky plukovníka Hesslera se pokusí prolomit frontu s pomocí záškodnické jednotky v amerických uniformách a zničit strategicky důležitý most přes řeku Our. Podplukovník Kiley zjistí, že největší slabinou Němců je zásobování pohonnými hmotami. Chce obratným manévrováním dosáhnout toho, že Němci všechny zásoby spotřebují. Hessler však záměr prohlédne a s patnácti tanky vyrazí dobýt nedaleký americký sklad pohonných hmot. Právě tady se odehraje jedno z klíčových střetnutí slavné bitvy. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

5150 

všechny recenze uživatele

Ze všeho nejvíc se mi líbila dějová linie mezi německým velícím důstojníkem (přesvědčivý Robert Shaw tentokrát na blond) a jeho řidičem, desátníkem Konrádem. V jejich rozhovorech se střetávaly dva naprosto odlišné světy. Jeden se narodil pro uniformu a válka byla jeho život, druhý si nepřál nic jiného, než aby to celé už nějak skončilo. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanatický výkon Roberta Shawa ční vysoko nad ostatní, a těm, kdo to ještě nevědí, dojde jak výjimečný stroj byl King Tiger nebo Tiger II chcete-li... až na to, že ho tu neuvidí, protože toto monstrum je pro filmařské účely nahrazeno spojeneckými M47 Pattony;) Bitva V Ardenách je klasickým příkladem toho, že filmovým nářezem lze zamaskovat i způsob, jakým se vydrbalo s odbornými poradci, kteří by rozhodně věděli, jak se věci mají, a jejichž ignorování tento velkospektákl shazuje v očích vojenských historiků do bahna velmi nevábného složení. Toto je zkrátka klasika válečného filmu, která zasluhuje 80%. Což ještě neznamená, že notovat si Panzerlied je v pořádku;) ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

Pro mě naprosto zásadní událost .. asi nejlepší válečný velkofilm z takové té staré, zlaté americké kolekce o 2. světové válce : vynikající výpravu a obsazení měly tyto filmy téměř všechny .. patos a vůli Američanů porazit nepřítele také .. ale tady, podle mě poprvé a zároveň bohužel i naposled, pořádně ukázali, proti komu vlastně museli bojovat .. Na postavě plukovníka Hesslera (Robert Shaw) oddaného fanatického nacisty, ale zároveň nadaného vojáka a chytrého stratéga, majícího bezmeznou úctu a obdiv podřízených (nemyslím toho jeho putzflecka), můžeme vidět, proč ta válka byla tak strašná a úmorná, proč se bojovalo tak dlouho .. Když ho tankisté z jeho nové jednotky vítají a na jeho počest spustí ten svůj marš, člověka až mrazí ... Ostatně, dnes už se oficiálně přiznává, že kdyby Němcům tenkrát nedošly pohonné hmoty, válčilo se na západní frontě o pár týdnů déle ... Paráda film! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm se vším co má mít. Velice zručně natočené bitevní scény, efektní strategie, pohled na vedení války z obou barikád, neústupné vojáky, zbabělce, prohru, vítězství. Co na tom že některé tanky nejsou přesně takové, jaké se ve skutečné bitvě použily. Účel, který měly splnit splnily a je mi stokrát milejší než ty moderní prostoduché válečňáky nadívané počítačovými triky s topornými výjevy herců. Zde je herecké obsazení naprosto ukázkové, žádní nováčci, ale pěkně ostřílení mazáci, kteří vědí co hrát. Henry Fonda jako rozumný, ale nepříliš rozhodný Americký plukovník, Robert Shaw jako fanatický ale disciplinovaný velitel německé divize, Robert Ryan, který si už po několikáté (a ne naposled) s chutí střihl roli generála, který je v ústraní a tahá pouze za nitky a především Telly Savalas jako vtipný, ale i tvrdý velitel tanku. Tito všichni nám předvedli vynikající herecké výkony plně hodné jejich hereckému formátu. A celkově výrobní štáb pod vedením režiséra Kena Annakina ("Nejdelší den") nám stvořil poutavou válečnou podívanou, která ani po čtyřiceti letech nic neztratila ze svého pelu. 85%. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Bitva v Ardenách to je další klasický film, který podobně jako Von Ryanův Expres běžel milionkrát v TV, ale nikdy jsem ho neviděl. Z přehršle válečných filmů v roce 1965 je to asi ten nejválečnější. Žádný odboj, tajné úkoly či zajatecký tábor, tohle je prostě německá tanková mašinérie v posledním pokusu o obrat a proti nim zoufale bojující, ustupující a prohrávající spojenci. Já nejsem expert na krajinu, stroje či jak přesně bitva probíhala, takže nebudu strhávat hvězdičky za něco o čem nic nevím. Pravdou je, že z filmového hlediska se to občas vleče, skoro tři hodiny jsou prostě vražedné a slavní herci Fonda a Shaw nemají jako velitelé zas tolik co hrát, stejně jako v menší roli Bronson, chybí mi tu zajímavější postavy. O to víc se mi líbil kšeftař Tellyho Savalase. Všechny výtky ale přebíjí úžasné scény - tolik tanků jsem v takhle starém filmu ještě neviděl a když se dají do čistky zoufale bránící se pěchoty či obklíčeného města stojí to za to. Závěrečná tanková bitva je na rok vzniku prostě úžasná. Takže silné 4*. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (23)

  • V čase 59:28 (u prodloužené verze) je simulováno převrácení tanku seržanta Guffyho (Telly Savalas) pomocí RC modelů tanků. (Hellraiser12)
  • Ve 119. minutě čte německý velitel americkou odpověď na výzvu ke kapitulaci a zazní: "Blázne!" Ve skutečnosti však generál McAuliffe do odpovědi uvedl: "To the German Commander. Nuts! The American Commander!" v překladu "Německému veliteli: Prdlajs! Americký velitel!" (tulakfelix)
  • Protože se provozuschopné německé techniky (zvláště tanků) po válce moc nedochovalo, je často ve filmech nahrazována technikou americkou nebo ruskou. V tomto filmu německé Tigery II (Königstigery) "hrají" americké tanky M47 Patton. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama