Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York, 1941. Neurotický scenárista Barton Fink (John Turturro) právě prorazil na Broadwayi. Začínají se o něj zajímat producenti. Když se ozývá Hollywood, aby napsal scénář filmu o wrestlingu, Barton mění městský smog za filmovou slávu. L.A. vítá Bartona Finka s otevřenou náručí. Barton Fink se potýká se scenáristickým blokem. Na pomoc si najímá šikovnou asistentku Audrey (Judy Davis) a také díky přívětivému sousedovi Charlie Meadowsovi (John Goodman) Fink zjišťuje, že inspirace z opravdového života, kterou tolik hledá, pochází pouze z těch nejzlověstnějších zdrojů. Geniální filmaři bratři Coenové (Fargo, Tahle země není pro starý) uvádějí jednomyslně nadšeně přijatý film Barton Fink. Vtipný a neobvyklý komediální příběh o hollywoodském žalu, anonymních filmových magnátech a bezhlavých mrtvolách. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (247)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Bláznivá a lehce bizarní podívaná od bratrů Coenů ve vynikajicích hereckém tandemu Johna Turturra a Johna Goodmana. Nevýhoda je, že na druhé shlédnutí je Barton Fink už ne tolik zábavným a jedná se o takovou kvalitnější jednohubku. Příběh o židovském scénáristovi, který se potýká s tvůrčí krizí při nedostatku nápadů a je v toužebném očekávání "políbení múzou", vychází ze skutečného autorského bloku, kterým si bratři Coenovi prošli. Ač je film prodchnut mnoha zajímavými prvky a detaily, tak i přesto stále platí, co jsem zmínil v úvodu. Troufl bych si říci, že je to kvůli příběhovému minimalismu, který sice k uťápnutému Bartonovi sedí, ale nerozvíjí tolik tajemnou atmosféru. I ta nabývá v některých scénách působivých rozměrů, ale z tohoto ohledu se jedná o trochu nevyužitý potenciál. Ale i tak je Coenovská poetika velmi originální, nevšední a něčím perverzně přitažlivá. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Coenska variace Lynche a Cronenberga. Prislo me to jako mix Eraserheada a Naked Lunch. Honzove Mucednik i Dobry muz zahrali podivne magory velmi schopne. Atmosfera Eraserheadovskeho hotelu, jemuz tece sliz ze zdi byla vyborna. Pribeh zasekleho writera zoufale hledajiciho inspiraci byl rovnez povedeny. Rozhodne jeden z Coen's TOP 3. 8/10 ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl fakt natesenej, posledni film od Coenu, co mi zbejval skouknout a Coeni me ani tentokrat nezklamali. Hlavni tema filmu, ze spisovatel ma blok a nemuze vymyslet pribeh, sice neni nic originalniho, ale zpusobem vypraveni Coenu a ty veci okolo z toho opet, jak uz je u nich zvykem, delaj vysoce originalni filmecek. Prvni pulka filmu je sice takova vlaznejsi, ale pak se to slusne rozjede a dojde i na sceny, ktery do komedii dvakrat nepatri, vcetne brutalniho zaveru s uchvatnym Goodmanem. Samotnej Turturro vypada jak silenej uchyl, ale je v roli naprosto perfektni. A jeste musim zminit Shalhouba, to byl taky spravnej magor. Akorat me nastval konec, ze jsem se to nedozvedel. Nebudu rikat co, kdo videl, pochopi. Sice to neni na cistejch 5*, i kdyz me film nezklamal, ale Coeni maj zkratka lepsi filmy. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak jsem dnes odčinil jeden restík a konečně jsem viděl film Barton Fink. Coenové prostě nezklamou. Jednoduchý námět....spisovatel, který jede do Hollywoodu napsat scénář k filmu o boxu a samolitr nemá ani ponětí, co to box je. Začne psát až když se na scéně ukáže asistentka jednoho opilého spisovatele a John Goodman alias Charlie Mundte, údajný pojišťovací agent, který dá spoustu materiálu ke psaní. Pak se vše zvrtne a film nabere úplně jiné obrátky. Film je plný hesel a ironie a hlavně je nádherně zaplněn detailama svého okolí, jako jsou tapety, výtah, obsluha ( Steve Buscemi ) chodba..atd. Chodba taky zahraje svou nádhernou roli, když se Goodman vrátí z cesty a obklopen ohněm touto chodbou prochází. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Celá záležitost začne pro Bartona Finka celkem nevinně - takovou běžnou noční můrou židovského introvertního neurotického intelektuála, že mu nějaký tučný a zpocený gój s masitým obličejem vyplní svou tělnatostí celý jeho hotelový pokojík a bude si s ním chtít povídat. Ale není to Kafka, ani Allen, takže se to rychle zvrtne v šílenou a hodně černou komedii. Aspoň já to tedy jako komedii bral. A bavil jsem se výtečně. Povedená výprava, dobře vybraní herci (i když většina jich, kromě Buscemiho, na můj vkus příliš přehrává). Napoprvé (mlád a v nějakém artovém kině) jsem byl z filmu naprosto nadšený, podruhé (teď) už trochu méně. 90%. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (25)

  • Během psaní scénáře k Millerově křižovatce utrpěli bratři Coenové - stejně jako Barton Fink - tvůrčí blok. A rozhodli se o tom natočit film. (MrCreosote)
  • Role byly Johnu Turturrovi, Johnu Politovi, Stevu Buscemimu a Johnu Goodmanovi psány přímo na tělo. (MrCreosote)
  • V čase 34:30, kdy jde Barton Fink (John Turturro) za Billem Mayhewem (John Mahoney) na pokoj číslo 15, tak při odchodu jsou na ceduli pokojů čísla 37 až 49. (SniperG1)

Reklama

Reklama